Broj 245 

Dogadjanja

Zbrka i bruka

Medjustranacka i unutarstranacka trvenja u Kragujevcu

Koalicija Zajedno, koja je odnela ubedljivu pobedu na izborima 1996. godine, u Kragujevcu vise ne postoji. Strepnja Kragujevcana da ce se pobednicka koalicija raspasti ovih dana se obistinila na opstu radost vladajuce koalicije. Konferencije i izjave za stampu, do juce nerazdvojnih partijskih drugova, pretvaraju se u najzesce napade sa etiketama koje se ne cuju i u vec tako dobro poznatom recniku vladajuce »elite«. Rastali su se dojucerasnji stranacki drugovi »prvoborci« koji se nisu bas mnogo ustrucavali da se prihvate blagodeti koje donosi vlast. Te blagodeti su uticale da se vrlo brzo uljuljkaju i pri tom zaborave jedinstveni cilj koji ih je ujedinio – borba protiv rezima Slobodana Milosevica i vise se okrenu unutarstranackim napredovanjima na hijerarhijskoj lestvici Skupstine grada.
Sta se zapravo dogodilo u Kragujevcu?
Vecina clanova gradskog odbora Demokratske stranke opredelila se za koaliciju sa Srpskim pokretom obnove za izlazak na lokalne izbore. Objasnjenje koje je usledilo pozivalo se na »volju gradjana« i »jedinu dobitnu kombinaciju koja ima podrsku gradjana« u odbrani grada od povratka socijalista na vlast.
Pre nego sto se mastilo na potpisima trinaest clanova Demokratske stranke osusilo, usledila je odluka predsednistva DS o raspustanju gradskog odbora. Upozorenje koje je pratilo tu odluku odnosilo se na to da ce oni clanovi DS, koji se nadju na nekoj od lista drugih stranaka ili koalicija, biti izbaceni iz Demokratske stranke. Svi potpisnici, osim jednog, ostali su pri svojoj odluci, odnosno uz novoformiranu koaliciju Za Kragujevac – Veroljub Stevanovic i Borivoje Radic.

Ubrzo je pocelo vrbovanje kandidata, »ponude za transfer«, pracene najzescim optuzbama druge strane, koja se opredelila da ostane u okviru Demokratske opozicije Srbije (DOS). Tako je gradonacelnik Kragujevca na konferenciji za novinare odrzanoj sredinom septembra optuzio DOS da »unutar koalicije ima, do juce vladajucih stranaka, generalskih partija i stranku koju vodi covek drzavne bezbednosti«.
Strele iste ostrice razapete su i sa druge strane. Tako je sekretar gradskog odbora DS do raspustanja, a zatim poverenik stranke za Kragujevac Aleksandar Radosavljevic, optuzio gradonacelnika Stevanovica i predsednika Izvrsnog odbora Borivoja Radica (DS) da stvaraju koaliciju kako bi sacuvali svoje interese i privilegije, koje po njegovoj oceni »nisu za zanemarivanje«. On je rekao da je »dosta sedih glava« i da treba da se povuku oni ljudi koji vec odavno nemaju sta da traze u javnom zivotu. 
»Ko je za te ljude znao pre cetiri godine, a sada su umislili da su nezamenljivi«, rekao je Radosavljevic i porucio da su potrebni »novi ljudi, neiskompromitovani«.
Po svemu sudeci, na lokalne izbore ici ce se sa dve liste, jer pregovori nisu doneli zajednicki dogovor. Ta situacija ce prema svim procenama ici direktno u korist socijalistima, odnosno vladajucoj koaliciji.
I dok se svi u svojim predizbornim nastupima pozivaju na gradjane, Kragujevcani kao da mnogo ne haju za unutarstranacka trvenja. Ovih dana su zauzeti mnogobrojnim paketima i »poklonima« kojima ih obilato zasipa rezim darivajuci ih unapred za glas na izborima. Vec vidjana »predizborna aktivnost rezima« ovog puta kao da ne nailazi na odusevljenje gradjana. Jer, beda je mnogo veca i ne moze se prekriti paketom mesa ili dzakcetom praska, koji se ovih dana dele po polupraznim fabrikama u koje radnici dolaze samo po svoje sledovanje. Izbori su prilika da se pokaze da li se pristaje na zivot koji nam se udeljuje kao sledovanje ili smo za zivot kao sav normalan svet.

Olivera S. Tomic   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar