Broj 245 

Dogadjanja

Budze i budzonosci

U ovakvim vremenima, kad je zlo opsta pojava, pojedinacna nesreca ocas bude zaboravljena. Kikindjanin N. M. star svega 16 godina surovo je pretucen u noci izmedju 29. i 30. avgusta samo zato sto je cepao plakate sa likom Mudrog, Doslednog itd. Vodje. Decaka/mladica, kako ko zeli, prebila su cetvorica ili petorica N. N. siledzija koje su iskocile iz kombija firme »Toza Markovic«, sa registarskim tablicama KI – 101-06. Tablice i ime firme bili su nevesto prelepljeni znakom SPS-a. Inace, »Toza« je firma na cijem je celu Dmitar Segrt, vodja lokalnih socijalista, a javna je tajna da se celokupan vozni park ove fabrike koristi za N. N. nocne akcije placenih plakatolepaca u sluzbi SPS-a. Konzumiranje alkohola im je izgleda uracunato u dnevnicu, nocnicu, opet kako ko zeli, a kad tako naliveni krenu gradom da lepe novu seriju vanredno ruznih plakata, nije iskljuceno da neko od prisutnih dobije batine.
Pretuceni maloletnik, izgazen i izudaran, jos ima i tu brigu sto mu je jedan od roditelja zaposlen u »Tozi«, pa moze opravdano da strahuje od otkaza zato sto ima sina otporasa. 


Violinista, 1912-1913.

Lokalni nezavisni mediji posvetili su duznu paznju ovom slucaju linca iz politickih razloga, a dopisnici dnevnih listova obavestili su svoje redakcije. Prva reakcija zbog eskalacije nasilja na kikindskim ulicama usledila je, jasno, iz Otpora. Oni su uputili zahteve Mladenu Jerinkicu, predsedniku Skupstine akcionarskog drustva DD »Toza Markovic« i Zoranu Ciganovicu, predsedniku Upravnog odbora »Toze«, da u roku od 24 casa posle nemilog dogadjaja prime delegaciju Otpora i objasne zasto se sluzbeno vozilo ove firme koristi za batinaske akcije. Drugo, otporasi su se obratili mladim i ostalim socijalistima Kikinde i okruga da se oglase povodom nasilja, inace se ima smatrati da su nasilje podrzali. Na ovo se niko nije oglasio, niti primio otporase. Zenska politicka mreza i ZAR Kikinda, u saopstenju za javnost, objavljenom u medijima, mole sve sugradjane da se uzdrze od daljeg nasilja. »Ne zelimo da zivimo u drustvu u kojem svakodnevno raste broj premlacenih, kidnapovanih i ubijenih ljudi. Ugasite mrznju, pocnite da saradjujete!« porucile su zene. Nijedan od svih ovih apela nije naisao ni na kakav odgovor. Nadlezni cute i, kako se to u ovom kraju kaze, prave se prosti. Placenici rezima izgleda gube zivce. Sad samo da zbog njihove panike neko ne izgubi glavu.

Gordana Perunovic Fijat 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar