Broj 245 

Dogadjanja

Hajka na »izdajnike«

Pisanje rezimskih medija u predizbornoj kampanji je isto kao i pre, ali jos malo gore. Ono sto rade najuticajniji medju njima, pre svih Politika i RTS, samo je jos jedan doprinos antologiji novinarskog bescasca.
Politika je od 27. jula do 27. avgusta, prema istrazivanjima Strategic marketinga, objavila 191 izvestaj sa predizbornih skupova SPS–JUL, 49 sa skupova SRS, dok je tri puta kratko prenela izjave DOS-a. Objavljeno je i pet izvestaja sa konferencija SPO, ali samo onih delova u kojima ta partija kritikuje DOS. Izvestaji sa promocija SPS–JUL su veoma obimni, a sve izjave lidera leve koalicije se prenose veoma ekstenzivno. Uobicajeni naslovi su »Izdajnici ne mogu dobiti izbore«, »Politika levice svuda daje rezultate«, »Reforma, razvoj i bolji zivot«... Nekad ugledni list objavljuje i komentare kojima fakticki poziva na linc, poput onoga »Ko brani osudjenog spijuna Miroslava Filipovica«. Ne nedostaju ni tekstovi u maniru zute stampe, poput nepotpisanog teksta u dva nastavka »Zapusenog nosa prodjite kraj DOS-a« u kojem se na ruzan nacin blate lideri DOS-a. Istrazivaci su saopstili i da je tokom avgusta na osam nacionalnih televizija u Srbiji emitovano vise od 3000 predizbornih spotova, cije je emitovanje na osnovu zvanicnog cenovnika kostalo 130 miliona dinara. Po broju spotova najzastupljenija je bila Savezna izborna komisija, a po minutazi SRS. U poslednjoj sedmici avgusta u dnevnicima RTS-a rezimu je posveceno vise od devet i po sati, SRS i DOS-u po 21 minut, a SPO-u nesto vise od dva minuta. DOS je predstavljen u negativnom ili vrlo negativnom kontekstu.
Jedan tipicni predizborni Drugi dnevnik izgleda kao ovaj 1. septembra: izgradnja 10 000 stanova – 7 minuta, Mira Markovic otvorila fabriku u Indjiji – 5 minuta, Kertes otvorio skolu u Backom Novom Selu – 5 minuta, IMT isporucio 50 traktora – 3 minuta, u Ljuboviji otvorena telefonska centrala – 4,5 minuta, predstavljanje heroja rada – 2,5 minuta, vojna vezba »Povratak 2000« – 10 minuta, celnici SPS setaju Vracarom – 8 minuta, SRS poceo kampanju – 2 minuta. Vesti iz sveta su stale u 3 minuta, a kultura, sport i vreme u 6 minuta.
Malobrojni slobodni mediji nastoje da isprave ono sto cine rezimski, tako da mnogo vise prostora poklanjaju opozicionim strankama, narocito DOS-u. Ali, oni prate i izbornu kampanju leve koalicije. Tako je tokom avgusta sa njihovih promocija Danas izvestio 22 puta, a Glas i Blic po 17 puta. Sa konferencija i promocija DOS-a Danas je izvestio 152, Blic 68, a Glas 54 puta. 
Verovali ili ne, Nadzorni odbor za sprovodjenje izbora u SRJ optuzio je 30. avgusta listove Danas i Vreme za »krsenje pravila Nadzornog odbora«. Danas je »insinuirao neregularnost predstojecih izbora, izrazavao sumnju u posten rad izbornih organa...«, a Vreme je iskazalo otvoreno opredeljenje prema jednom od predsednickih kandidata – Vojislavu Kostunici. »Takav stav je neprimeren ulozi javnih glasila u izbornom procesu«, ocenio je Nadzorni odbor. Cudo kako neko vidi muve, a ne vidi slonove.

J. K.   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar