Broj 245 

Dogadjanja

Rektori i dekani kad se prebroje glasovi

Rektorima i dekanima fakulteta univerziteta u Srbiji, ciji je osnivac Vlada, i koji su postavljeni nakon usvajanja spornog Zakona o univerzitetu, mandati su istekli jos pocetkom jula ove godine, ali oni jos uvek rukovode poverenim im visokoskolskim ustanovama. Iz nekih razloga, postovanje zakonom odredjenih rokova nije postovano i imenovanja rukovodilaca na univerzitetima u Srbiji kasne.
O tome da li je izborni postupak u toku i kada ce biti imenovani novi rukovodioci, kako tvrde, nisu obavesteni, »niti su nadlezni«, ni sluzbenici u Ministarstvu za vise i visoko obrazovanje, a ministar, koji je jedini nadlezan da komunicira sa novinarima je kao i obicno »na putu«. U rektoratima dva beogradska univerziteta takodje niko nema zvanicnih informacija o tome da li je izborni postupak u toku i do kada ce biti produzeni mandati sadasnjim rukovodiocima. Prema vazecem Zakonu, sve je u rukama Vlade, a clanovi Vlade angazovani su izbornim kampanjama svojih stranaka za savezne i lokalne izbore.
Prema pisanju beogradskog Glasa javnosti podela dekanskih i rektorskih mandata odlozena je do okoncanja saveznih i lokalnih izbora, jer dosadasnji koalicioni partneri u republickoj vladi u pocetnim razgovorima nisu uspeli da se dogovore o podeli »sfere uticaja«. Nekada, a narocito u fazi usvajanja i implementacije vazeceg Zakona, kooperativni koalicioni partneri Srpska radikalna stranka i Jugoslovenska udruzena levica, sada su, tvrdi se, iskazali zelju da vladaju istim fakultetima i spor je bio neizbezan.

Lidija Jovetic   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar