Broj 245 

Svet i mi

Izborna poruka

Bojan al Pinto-Brkic

Svaki put kad u ovoj zemlji nesto zagusti, pojavi se neki Grk da prenese poruku.
U danima koji dolaze, prisustvovacemo gresnom zacecu demokratije u Srbiji. Era Milosevica na samom je kraju. Ipak, prava alternativa jos nije stupila na politicku scenu. Svet je svestan te cinjenice. To je upravo jedini razlog zasto se sprema da »proguta« izbore, izbore kakvih nikad nije bilo.
A Grk je svratio da izvidi situaciju, iznervira Milosevica i pomogne promene, pre nego da prenese poruku (Jorgos Papandreu, sta god mi mislili o njemu, nije nerazuman da zrtvuje karijeru sedeci sa ratnim zlocincima zarad ljubavi prema glasonostvu, iako kritiku iz Vasingtona valja posmatrati kao »dimnu zavesu«; Stejt department retko gubi iz vida ko su »provereni« ministri u prijateljskim vladama). U zemlji u kojoj iracionalno odavno dominira, poruke su pogresno tumacene. Uostalom, sta bi to svet imao da nam poruci sto vec nismo culi sa radija? Da nece priznati izbore na kojima pobedjuje Milosevic? Odnosno, da ce ih priznati i proglasiti demokratskim, ako pobedi opozicija? Pa, to i vrapci znaju.
Milosevic ne racuna na priznanje sveta, niti mu je ono potrebno. Rezim koji je uspeo da se posvadja sa svima (bas me zanima kako ce izgledati strani posmatraci), ukljucujuci i Grcku, na cijeg je sefa diplomatije ovdasnja haska zvezda bukvalno vikala, i Rusiju, cije je clanstvo u OEBS-u odjednom prepreka, postao je robom svoje politike. On bukvalno ne moze nazad, a suvise je duboko da bi mogao opstati.
Sa druge strane, opozicija (s izuzetkom predsednickog kandidata) bi prigrlila svet, ali nije vidjena kao ozbiljan partner na duze staze. Svet ceka na pojavu nove snage, prave alternative aktuelnom rezimu. Da li je Srbija dovoljno snazna da je stvori, ostaje da se vidi. Pravi izbori tek predstoje...
 


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar