Broj 245 

Hronika

Kalendar

28. avgust–11. septembar

Ponedeljak, 28. avgust
Nema rezultata policijske istrage nakon nestanka Ivana Stambolica.

Koalicija Da zivimo bolje razradjuje detalje opsezne antiizborne kampanje kojom bi se gradjani odvracali od izlaska na savezne predsednicke i parlamentarne izbore. To je glavna tema sednice Predsednistva DPS.

Prema istrazivanju Centra za politikoloska istrazivanja i javno mnenje, demokratska opozicija Srbije je u prednosti nad koalicijom SPS–JUL i na lokalnim izborima.

Vojislav Kostunica, predsednik DSS i kandidat DOS-a za predsednika SRJ, primio je grckog ambasadora u odlasku Panajotisa Vlasopulisa.

Savezni ministar za spoljnu trgovinu Borislav Vukovic i ruski ministar za industriju, nauku i tehnologiju Aleksandar Nikolajevic Dondukov potpisali su u Palati federacije jugoslovensko-ruski sporazum o slobodnoj trgovini izmedju dve zemlje.

Policija je u Kragujevcu uhapsila devet aktivista Otpora.

Cetvoro otporasa privedeno je u policiju u Pirotu za vreme koncerta »Rokenrol za izbore – izadji na crtu«.

Komandant pristinskog korpusa VJ, general-major Radojko Stefanovic, izrazio je uverenje da ce se ta jedinica uskoro vratiti na Kosovo.

Rusko ministarstvo inostranih poslova saopstilo je da je ruski ministar spoljnih poslova, Igor Ivanov, u razgovoru sa jugoslovenskim sefom diplomatije Zivadinom Jovanovicem, prilikom njegovog kraceg zadrzavanja u Moskvi na putu za Havanu, rekao da Rusija ne vidi nikakve probleme oko odrzavanja saveznih parlamentarnih i predsednickih izbora, ali se protivi odrzavanju lokalnih izbora na Kosovu jer za to ne postoje uslovi.

Utorak, 29. avgust
Mile Isakov, predsednik reformista Vojvodine, izjavio je da otmica Ivana Stambolica moze imati samo politicke motive, jer je Stambolic bio u kombinaciji za protivkandidata Slobodanu Milosevicu za mesto predsednika SRJ.

Bernar Kusner, sef UNMIK-a, obisao je decu ranjenu u napadu automobilom u selu Skulapovo kod Lipljana, koja se lece u mitrovackoj bolnici.

Okruzni javni tuzilac u Beogradu podigao je optuznice protiv sefova drzava i ministara zemalja NATO-a, kao i protiv komandanata Alijanse koji su ucestvovali u bombardovanju SRJ.

Svetozar Radisic, portparol VJ, najavio je tuzbu protiv Natase Kandic, direktorke Fonda za humanitarno pravo, zbog njenih izjava objavljenih u listu »Danas«.

Od avgusta, kada je pocela kampanja Otpora – »Gotov je«, policija je uhapsila 122 clana ovog pokreta, saopstio je na konferenciji za stampu Ivan Marovic, aktivista pokreta.

Sreda, 30. avgust
U tekstovima objavljenim u »Politici« i »Vecernjim novostima« drzavni mediji su po prvi put javili da je nestao Ivan Stambolic. U njima se, izmedju ostalog, kaze da je iskljucen politicki motiv otmice i da se verovatno radi o novcanoj uceni ili reperkusijama privatnog biznisa. Beogradska policija se, jos uvek, nije oglasila u vezi sa istragom otmice Ivana Stambolica.

U beogradskom Media centru Zoran Djindjic, predsednik DS i menadzer kampanje DOS-a, promovisao je predizbornu kampanju DOS-a koja ce trajati od 7. do 18. septembra.

Vojislav Kostunica je zapoceo predsednicku kampanju u Petrovcu na Mlavi.

Visoki funkcioneri SRJ nisu dobili vize za ulazak u SAD. Medju njima su i savezni premijer Momir Bulatovic, koji je nameravao da prisustvuje Milenijumskom samitu UN, i Srdja Bozovic, predsednik Veca republika Skupstine SRJ, koji je bio pozvan na sednicu Interparlamentarne unije.

Cetvrtak, 31. avgust
U beogradskom Media centru odrzana je protestna tribina zbog nestanka Ivana Stambolica. Tom prilikom, prisutni su mogli da potpisu peticiju sa pitanjem »Gde je Ivan Stambolic?«

Vojislav Mihailovic, predsednicki kandidat SPO-a, obecao je gradjanima Petrovca na Mlavi brze demokratske promene, bolji zivot i raskid sa komunizmom.

Portparol JUL-a, Ivan Markovic, rekao je da ce na saveznim predsednickim izborima Slobodan Milosevic pobediti sa sto prema nula. Markovic je na pitanje novinara u vezi sa nestankom Ivana Stambolica rekao da je Stambolic verovatno u »setnji« sto bi trebalo da zna njegova zena.

U toku akcije Otpora u Nisu »Ubij ga glasom« privedeno je sest aktivista ovog pokreta.

Visoki predstavnici DPS i SNP dogovorili su se u Podgorici da savezni izbori u Crnoj Gori moraju proteci mirno i da ih crnogorska vlast nece ometati.

Petak, 1. septembar
U beogradskom Centru »Sava« odrzana je predizborna konvencija DOS-a.

Predsednicki kandidat SRS, Tomislav Nikolic, upozorio je koalicione partnere svoje stranke, SPS i JUL, da se »ne igraju« otvaranjem birackih mesta na Kosovu jer bi SRS mogla da ne prizna izborne rezultate.

Havijer Solana, evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost, razgovarao je posle posete Kosovu i sa crnogorskim predsednikom Milom Djukanovicem, i tom prilikom mu preneo stavove EU da se postuje crnogorska odluka o bojkotu saveznih izbora. Solana je novinarima rekao da ce ovogodisnja pomoc EU Crnoj Gori iznositi 65 miliona evra (58 miliona dolara).

Crnogorski premijer Filip Vujanovic susreo se u Cavtatu sa hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesicem.

Subota, 2. septembar
»Jugoslovenska vlada je izvor kriza i destabilizacije celog regiona u protekloj deceniji«, izjavio je grcki premijer Kosta Simitis na konferenciji za novinare u Solunu.

Tomislav Nikolic, predsednicki kandidat SRS za predsednika SRJ, i Aleksandar Vucic, republicki ministar informisanja, podneli su ostavke na clanstvo u Upravnom odboru Studija B.

Nedelja, 3. septembar
Momir Bulatovic, predsednik SNP, Gorica Gajevic, generalni sekretar SPS-a i Ljubisa Ristic, predsednik JUL-a, predali su Saveznoj izbornoj komisiji milion i po potpisa gradjana za kandidaturu Slobodana Milosevica za predsednika SRJ.

Robert Frovik, americki izaslanik za podrucje Balkana, izjavio je da bi Srbima sa Kosova trebalo omoguciti da ucestvuju na predstojecim saveznim izborima, ali tako da ne budu ugrozena ovlascenja UN na Kosovu.

»Milosevic je cinicni, a ne ubedjeni nacionalista«, izjavio je Vojislav Kostunica u intervjuu listu »Velt am Zontag«.


Starac, 1914.

Ponedeljak, 4. septembar
Policija je, bez naloga, upala u prostorije Otpora u Knez-Mihailovoj ulici u Beogradu, odnela sav propagandni materijal i kompjutere. Aktivisti Otpora koji su bili u prostorijama rekli su novinarima da ih je policija legitimisala, a zatim je iskljucila sve telefone i zakljucala prostorije.

Slobodan Milosevic je u razgovoru sa bivsim makedonskim predsednikom Kirom Gligorovim rekao da ne stoji iza otmice Ivana Stambolica, saznaje Beta u dobro obavestenim izvorima u Skoplju. Milosevic je navodno rekao i to da je Stamboliceva otmica »kasno prijavljena«.

Patrijarh srpski, gospodin Pavle, apelovao je na »sve odgovorne politicke subjekte i ljude dobre volje u Srbiji i Crnoj Gori«, da ucine sve da ne dodje do sukoba i bratoubilackog rata u Srbiji i Crnoj Gori.

Bernar Kusner je izjavio da UNMIK nece spreciti odrzavanje jugoslovenskih izbora na Kosovu, ali nece ucestvovati u njihovoj organizaciji.

U Kragujevcu su lokalni sefovi DS i SPO odlucili da formiraju Zajedno – za Kragujevac.

Na beogradskom Uscu kraj »Vecne vatre« odrzana je konvencija JUL–SPS.

Krunski savet i Krunsko vece princa Aleksandra Karadjordjevica pozvali su sve gradjane Srbije i Crne Gore da izadju na izbore.

Utorak, 5. septembar
Vise nezavisnih medija je javilo da je Zoran Lilic, bivsi predsednik SRJ i visoki funkcioner SPS-a, podneo ostavke na sve funkcije u stranci i na mesto savetnika Slobodana Milosevica za odnose sa Libijom. Visoki funkcioneri SPS-a tvrde da nisu culi za ostavku Zorana Lilica.

Zivko Soklovacki, predsednik Upravnog odbora NIS, demantovao je tvrdnju lidera radikala Vojislava Seselja da ima platu od 40 000 do 50 000 dinara, rekavsi da je njegova plata za jun mesec bila 19 435,62 dinara.

Haski tribunal je potvrdio da su pokrenute istrage o otmicama, zlostavljanjima i ubistvima na desetine srpskih civila na Kosovu, koje su tokom 1998. godine pocinili pripadnici raspustene OVK, javlja Srna.

Vojislav Kostunica i Zoran Djindjic su najveci protivnici zajednickih izbornih lista sa SPO na lokalnim izborima, rekao je Andjelko Trpkovic, sef izbornog staba SPO.

Odlukom Predsednistva DS u Kragujevcu je raspusten Gradski odbor DS zbog nepostovanja odluka Glavnog odbora te stranke.

Gradjanski parlament Srbije iz Cacka najavio je odrzavanje rok koncerata solidarnosti sa novinarom Miroslavom Filipovicem.

Policija u Novom Pazaru upotrebila je pendreke da bi zavela red ispred jedne samousluge u koju je stigao secer iz robnih rezervi.

Sreda, 6. septembar
Medjunarodni komitet Crvenog krsta zatrazio je da se zabrani upotreba kasetnih bombi u vojne svrhe. Prema izvestaju ove organizacije, od kasetnih bombi na Kosovu je stradalo oko 500 ljudi.

Nacelnik Generalstaba VJ, Nebojsa Pavkovic, tvrdi da se situacija u okolini Jugoslavije usloznjava otkako su raspisani izbori. To, po njemu, pokazuje najava vezbi i pretnje dolaskom NATO-a u Crnu Goru, rekao je Pavkovic u emisiji RTS Studio Nis.

Akcija Otpora – »Utovar 2000« uspesno je izvedena posto je policija zaplenila prazne kutije umesto ocekivanog propagandnog materijala, saopsteno je iz Otpora.

Patrijarh Pavle je primio grckog sefa diplomatije Jorgosa Papandreua koji se nalazi u dvodnevnoj poseti SRJ.

Ivan Markovic, savezni ministar za telekomunikacije, izjavio je novinarima da je SRJ najslobodnija zemlja na Balkanu, a o nestanku Ivana Stambolica je rekao da bi trebalo sacekati rezultate policijske istrage i da on veruje da se Stambolicu nista ruzno nije dogodilo, a potom se zapitao kako je Jirzi Dinstbir, specijalni izvestilac UN za ljudska prava u SRJ, znao sta se dogodilo i reagovao kod ministra Zivadina Jovanovica pre nego sto se saznalo za otmicu, sem ako se Dinstbir i Stambolic »ne zabavljaju«.

Milovan Bojic, ministar zdravlja u Vladi Srbije, najavio je da od 15. septembra lekari nece moci da rade u drzavnim ustanovama i da, istovremeno, obavljaju privatnu praksu.

Cetvrtak, 7. septembar
Jorgos Papandreu, sef grcke diplomatije, sastao se sa predsednikom SRJ, Slobodanom Milosevicem. Grcki mediji izvestavaju da je Milosevic rekao Papandreuu da »garantuje demokraticnost izbora«. Papandreu se sastao i sa Vojislavom Kostunicom.

Vojislav Mihailovic, kandidat SPO na predsednickim izborima, optuzio je DOS da poklanja glasove SPS-u i JUL-u, zabranjujuci da se formiraju zajednicke liste DOS i SPO na lokalnom nivou. »Udruzena opozicija je zmaj od papira koga su napravili mediji, a od kvaziopozicionara napravili su opozicionare«, rekao je Mihailovic.

Vojislav Seselj je izjavio da postoji mogucnost da SPO-u bude ponudjeno mesto u republickoj vladi.

Zoran Zivkovic, gradonacelnik Nisa i potpredsednik DS, izjavio je da ce DOS predati svoje liste do kraja dana i da na lokalne izbore ide bez SPO.

Svetski mediji u komentarima o Milenijumskom skupu UN u Njujorku cesto pominju da na tom skupu ucestvuje citav svet sem Sadama Huseina, Slobodana Milosevica i Moamera el Gadafija.

Petak, 8. septembar
U pismu glavnom i odgovornom uredniku »Glasa« Zoran Lilic demantuje izjave Nikole Sainovica, potpredsednika Savezne vlade, u vezi sa pricama o njegovoj ostavci i tvrdi da je ostavke na sve funkcije podneo jos sredinom avgusta, ali da ga nije uvredio niti naljutio neki sluzbenik savezne administracije vec je ostavke podneo iz sasvim drugih razloga.

Cetvorica aktivista Otpora uhapseni su u grckoj rezidenciji, na koktelu koji je priredio Jorgos Papandreu. Vukasin Petrovic, aktivista Otpora, rekao je da ce u Solunu, 16. septembra, biti odrzan veliki koncert u znak podrske Otporu na kojem ce svirati grcki i srpski muzicari.

Savezna izborna komisija nije dozvolila kontrolorima DOS-a uvid u dokumenta kojima je potkrepljena kandidatura Slobodana Milosevica sa, navodnih, milion i po potpisa.

Milan Bozic, clan Predsednistva SPO, izjavio je da je ulazak SPO u srpsku vladu, o kojem je poslednjih dana govorio Vojislav Seselj, »smesna prica«.

Subota, 9. septembar
U Loznici kraj Pristine ubijena su trojica Albanaca, saopstio je UNMIK, a jedan Albanac, sluzbenik »Karitasa«, priveden je kao osumnjiceni za ova ubistva.

U Ivan Polju kod Sokoca nedaleko od Sarajeva, otkrivena je masovna grobnica sa 44 tela za koja se pretpostavlja da su Bosnjaci, javili su sarajevski mediji.

U selu Belobrod kod Dragasa iz vatrenog oruzja je ranjena jedna devojcica.

Policija je zaplenila repetitor TV Cacak.

Tomislav Nikolic, kandidat SRS za predsednika SRJ, rekao je da u slucaju da on ne udje u drugi izborni krug, ova stranka nece podrzati Milosevica. Nikolic je rekao i da Milosevic zeli da unisti SRS te da su srpski radikali u velikom sukobu sa levicom, sto ce se, kako je rekao, zavrsiti radikalnim potezima posle izbora.

Nedelja, 10. septembar
Vojislav Kostunica je zavrsio dvodnevnu posetu Crnoj Gori. On je u subotu na Svetom Stefanu razgovarao sa potpredsednikom DPS Crne Gore, Svetozarom Marovicem, i predsednikom NS, Draganom Socem. Na sastanku je bilo reci o redefinisanju odnosa u SRJ u slucaju da DOS pobedi na izborima.

Kandidat SPO za predsednika SRJ, Vojislav Mihailovic, boravi u Crnoj Gori, u okviru svoje predizborne kampanje.

DS je saopstila da je Vojislav Seselj »u poslednjem trenutku« otkazao duel sa Zoranom Djindjicem na jagodinskoj TV Palma plus.

Milo Djukanovic je u intervjuu ANEM-u rekao da ne veruje da ce Milosevic posetiti Crnu Goru i Kosovo, te da vlast u Crnoj Gori podrzava svakog kandidata protiv Milosevica jer od njega »nema goreg«.

Policija je u Vladicinom Hanu pretukla sest aktivista Otpora.

Aleksandar Cvetkovic iz sela Ples u Aleksandrovcu Zupskom kaznjen je, po odluci Ivana Knezevica, opstinskog sudije za prekrsaje, sa deset dana zatvora jer je u holu zgrade skupstine opstine pocepao dva plakata sa likom Slobodana Milosevica.

Ponedeljak, 11. septembar
Nemacka vlada je izrazila zabrinutost zbog nestanka Ivana Stambolica, saznaje »Danas« u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu.

Mladjan Dinkic, izvrsni direktor G 17 plus, tvrdi da se rezim sprema da iz zemlje iznese odredjen deo deviznih rezervi i nesto zlata.

SNP Crne Gore je zatrazila od vlasti u Crnoj Gori da se gradjanima omoguci glasanje u domovima kulture i mesnim zajednicama.

Nastasja Radovic   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar