Broj 245 

Dogadjanja

Disput oko Lilica

Vest o ostavci Zorana Lilica, nekadasnjeg predsednika Jugoslavije, clana najviseg rukovodstva SPS-a i savetnika Slobodana Milosevica za odnose sa Libijom, pojavila se 4. septembra. Sajt DOS-a i DS, koji je tu vest objavio, uz dodatak da je Lilic podneo ostavku na sve funkcije i da mu je oduzet vozac koji je bio u njegovoj sluzbi, »napadnut« je vec sutradan.
Milomir Minic, visoki funkcioner SPS-a i nosilac liste za Valjevo, izjavio je da je SPS u punoj mobilnosti, da on ne zna za nezadovoljstva drugova i da sa JUL-om imaju odlicnu saradnju »sto se vidi iz kvalitetnih zajednickih lista«.
Upravo bi te izborne liste, medjutim, mogle biti uzrok nezadovoljstva u SPS-u i Liliceve ostavke. Naime, JUL je, sa podrskom od jedva 2 odsto biraca, zauzeo blizu polovine mesta na izbornim listama SPS–JUL.
Nikola Sainovic, potpredsednik Savezne vlade, partijski kolega Zorana Lilica i licnost od najveceg poverenja Slobodana Milosevica, demantovao je vesti o ostavci, raskolu u SPS-u i nezadovoljstvu kadrovskom politikom. Sto se Lilica tice, Sainovic je rekao da je jedan sluzbenik administracije ucinio neodgovoran administrativni gest, sto ga je uvredilo, pa je Lilic reagovao. Sainovic je dodao da Lilicev gest nema politicku pozadinu, pa time ni politicku sustinu. Drugovi, dakle, ostaju zajedno.
Inace, sam Lilic je onomad dao javnu izjavu da je jos sredinom avgusta dao ostavku na sve funkcije, ne navodeci razloge za to. Nikome, izgleda, nije dozvoljeno da napusti brod u koji se svojevremeno ukrcao, pa makar se zamorio od dugogodisnjeg gusanja oko funkcija, moci, privilegija i vlasti u samom SPS-u, a narocito sa nezajazljivim kadrovima JUL-a. Kormilaru broda vazno je da ostane na kormilu i dobra mu je ona posada koja mu taj polozaj obezbedjuje. Da li je to JUL ili SPS manje mu je bitno. Tako da do izbora posada ostaje na brodu, a da li ce posle biti skakanja u vodu – videcemo.

Olivija Rusovac   

 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar