Broj 245 

Dogadjanja

Neobicno cutanje

U burnim danima predizborne kampanje za izbore, uistinu pune neizvesnosti kada svi govore rec nase Crkve, pa i samog patrijarha srpskog g. Pavla se i ocekivala. Progovorio je patrijarh 4. septembra o izborima, uputio je mnogo razumnih reci kakve su i potrebne u vremenima kada se strah i nada bore za mesto pod sumornim suncem zemlje koja vise od deset godina ne uspeva da izadje iz crne senke. Izbori kazao je srpski patrijarh treba da budu »pravedni, posteni, slobodni i priznati od svih«. Zabrinuti patrijarh pominje i »crne slutnje« u vezi sa razvojem dogadjaja u Crnoj Gori jer postoji opasnost »od rodovske i plemenske psihologije«. Svet se ujedinjuje, postaje »globalno selo« i to je Njegova svetost naglasila a na Balkanu se odvija drama razjedinjavanja, traje agonija mrznje i nasilja svake vrste.
Pa ipak u izjavi Njegove svetosti nema neceg sto se ocekivalo, u sta su polagane velike nade upravo u vezi sa Crkvom.
Proslo je deset dana otkako je kidnapovan g. Stambolic, nekadasnji predsednik RS, niko nista ne zna o njemu oni koji sigurno znaju cute a o tome niceg nema ni u apelu patrijarha srpskog. Ovaj sramni cin je zasluzio da se i Crkva oglasi povodom sudbine coveka i javnog delatnika nesumnjivog ugleda. Crkva je za to imala i posebne razloge. Naime, u vreme dok je g. I. Stambolic bio ustavni predsednik RS odnosi izmedju drzave i Crkve bili su odlicni i iz dana u dan su belezili znacajan uspon. Crkva je izlazila iz »senke« u koju je bila naterana, osvajala je svoj normalan prostor u drustvu i predsednik je zaista za to i licno zasluzan. To su mu priznanje odali i blazene uspomene patrijarh German i sadasnji g. Pavle. A to vreme nije bilo nimalo lagodno i u Crkvi su se javljali, u nekim njenim delovima, prvi i otrovni proplamsaji nacionalizma koji nas je dovde doveo. Imao je g. Stambolic i znanja i razumevanja za Crkvu, za pravoslavlje u celini. I danas se pamti a svojevremeno je to bila prava senzacija zdravica koju je u svojstvu sefa drzave uputio vaseljenskom patrijarhu Dimitriju, za vreme njegove kanonske vizitacije pomesnim crkvama i pravoslavnim zemljama. Novine su zabelezile bile da je vaseljenski patrijarh bio dirnut tom zdravicom, kakvu odavno nije cuo na svojim putovanjima. 
Ovo sadasnje cutanje je propust ili jos i nesto gore cutanje u trenucima kada treba ne samo govoriti vec s krova vikati.

M. Dj.   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar