Broj 246 

Dogadjanja 

Kikinda

Glasovi i zvuci

U petak i subotu, cudna tisina, kao pred oluju, nadvila se nad Kikindu. Ljudi, napeti do pucanja, varnicili su za svaku sitnicu, i najbolji prijatelji i najodaniji saradnici nasli su tih dana jedni drugima zamerke. U nedelju, 24. septembra, tisina je postala skoro opipljiva. Glasaci su stizali na biracka mesta kao da vuku tezak teret. Do uvece, pala je i krv: u selu Novi Kozarci SPS kontrolori pokusali su da izbace radikale i dosovce sa jednog birackog mesta, pa je doslo do tuce, morala je i hitna pomoc da intervenise.
Kad su na improvizovanoj bini u centru Kikinde te noci proglasavani preliminarni rezultati, brojna policija odjednom se povukla i nestala. Jutro je osvanulo mirno, a kad se sa balkona zgrade u kojoj je smesten DOS-ov stab zaorila pesma »To su bili dani...« i nedugo zatim SPASI SRBIJU IZ LUDNICE, KOSTUNICE!!!, mnogima je pao veliki kamen sa srca. Izborni rezultati za Kikindu pokazali su ubedljivu pobedu DOS-a: od mogucih 55 mandata za Skupstinu opstine, 38 su osvojili kandidati DOS-a.
Socijalistima je pripalo, u ovom izvlacenju, 14 mesta, od cega samo jedno mesto u gradu, ostala u selima. Ali, trenutak: na proslim izborima SPS je osvojio svega devet mandata! Sta se dogodilo sa Bebi Dzejn? Vec sada se ovakav porast mesta za SPS tumaci zestokom predizbornom kampanjom ove partije, najskupljom od kada postoji visepartijski sistem u Kikindi. Socijalisti, na cijem je celu Dmitar Segrt, otvorili su svoju lokalnu televiziju, utrosili more para i papira u plakate; njihove plakate su lepile i cuvale ekipe koje su na raspolaganju imale blagoslov policije i citav vozni park fabrike »Toza Markovic«, firme na cijem je celu, gle koincidencije, isti Dmitar Segrt. G. Segrt je otvorio i telefonsku centralu u Mokrinu, drugom po velicini naselju u opstini Kikinda, upravo onu centralu cije se otvaranje cekalo godinama, i to je socijalistima donelo tri mandata u ovom mestu. G. Segrt je organizovao i koncerte na kupalistu Plava banja, sve novokomponovane velicine su pevale Kikindjanima, i uplatio jednokratnu pomoc zdravstvenim i prosvetnim radnicima.
Drugo nesto zavredice, pre ili kasnije, jos ozbiljniju analizu. Svi kontrolori isticu da ne pamte ovoliki odziv biraca. I ovde se tek sredjuju brojke, ali jasno je da je Kikinda sa okolinom glasala. Za sada se ovakav odziv objasnjava zajednickim nastupanjem velikog dela opozicije, sto se stanovnistvu dopalo, i svojski odradjenom kampanjom nevladinih organizacija i Otpora, koji su nestedimice zasipali ovdasnje biracko telo provokativnim porukama.
Dalje sta moze da bude – ne zna se. Kikinda ceka, a kroz cekanje probija se pritajena radost svih koji su zeleli promene i verovali da su one moguce. U medjuvremenu, vrlo pazljivo se prate sve TV stanice i osluskuju zvuci sa svih radio-stanica.

Gordana Perunovic Fijat   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar