Broj 246 

Dogadjanja 

Lokalni izbori u Makedoniji

Uzavrele strasti na jugu Balkana

Izbori za lokalnu upravu u Makedoniji dobili su u makedonskoj ali i evropskoj javnosti veliki publicitet, ne toliko zbog iznenadjujuce pobede opozicije nad vladajucom koalicijom VMRODPMNE Ljupca Georgijevskog, Demokratske alternative Vasila Tupurkovskog i Demokratske partije Albanaca (DPA) Arbena Dzaferija, u najvecim makedonskim gradovima, koliko zbog brojnih incidenata i nepravilnosti na birackim mestima. Najtezi incident dogodio se u prvom izbornom krugu 10. septembra u centru Debra, grada na samoj granici sa Albanijom, gde je aktivista vladajuce Demokratske partije Albanaca Fljamur Ame pucao u Gajriba Capa, pripadnika opozicione albanske stranke Partije demokratskog prosperiteta (PDP).
U prvom krugu lokalnih izbora, na koje je izaslo 61 odsto biraca, udruzena opozicija Za Makedoniju zajedno dobila je 492 612 glasova, a vladajuca koalicija duplo manje 241 656. Ali, ono sto je vaznije jeste da je od ukupno 123 opstine opozicija dobila 27 gradova medju kojima sve najvece i najznacajnije privredne i kulturne centre Makedonije. Samo u Skoplju, Risto Panev, kandidat opozicionog bloka, dobio je 137 000 glasova i vec nakon prvog kruga postao gradonacelnik. Vladajuca koalicija je osvojila najmanje opstine, ali posto posle prvog kruga Drzavna izborna komisija nije saopstila rezultate citavih desetak dana, predstavnici vladajucih stranaka su dugo negirali da su doziveli ubedljiv poraz.
Drugi krug je, medjutim, doneo laku prednost vladajucoj koaliciji koja iz svog izbornog staba tvrdi da je osvojila cak 28 novih opstina. Kako ni u trenutku ispisivanja ovih redova Drzavna izborna komisija nije saopstila zvanicne rezultate drugog kruga, za posmatrace i analiticare sve ostaje u sferi hipotetickog. U stabu levo orijentisane udruzene opozicije priznali su da nisu ponovili uspeh iz prvog kruga, ali isticu da su 24. septembra definitivno osvojili Bitolj, Negotino, Ohrid i Strugu. Oni su uprkos osvajanju vlasti u najvecem broju makedonskih opstina optuzili vlast za krsenje izbornih pravila, manipulacije sa glasackim listicima i primenu fizickog nasilja na birackim mestima. Branko Crvenkovski, lider opozicionog bloka, izjavio je nakon drugog kruga da je vlast pribegla istoj taktici zastrasivanja biraca i izbornim mahinacijama kao i prilikom predsednickih izbora i da su unapred popunjenim glasackim listicima punili glasacke kutije. Eksplicitno je pomenuo Skoplje, Tetovo, Gostivar i druga mesta pretezno nastanjena albanskim zivljem. Jedan od lidera levog bloka iz albanske stranke Partija demokratskog prosperiteta, Mersim Polozani, naveo je podatak da je u selu Velestu kod Struge glasanje zavrseno nekoliko sati nakon otvaranja birackog mesta jer su aktivisti Demokratske partije Albanaca »najurili« predstavnike njegove stranke. Makedonski analiticari strahuju od moguceg unutaralbanskog sukoba sto bi moglo da destabilizuje zapadnu Makedoniju, a mozda i citav region. Medjunarodni posmatraci iz OEBS-a potvrdili su da ni drugi krug izbora nije protekao bez incidenata i manipulacija koje su se ogledale pre svega u krsenju procedure glasanja i slabom obezbedjenju glasackih kutija, ali da je fizickog nasilja bilo znatno manje nego 10. septembra, u prvom krugu.
Citavom zamesateljstvu oko izbora pecat je dala i Drzavna izborna komisija koja jos uvek nije saopstila zvanicne i konacne rezultate, cime je narusila svoj autoritet, ali i nepotrebno raspalila uzavrele politicke strasti koje inace na makedonskoj politickoj sceni ne manjkaju.
Iako je Makedonija kao mlada drzava u tranziciji uspesno prebrodila tzv. kriticni prag demokratije, ostvarivsi svojevremeno i na parlamentarnom, predsednickom i lokalnom nivou izbornu smenu vlasti, ipak je biracko telo, usled teskih socijalno-ekonomskih prilika u kojima se zemlja i stanovnistvo nalaze, vrlo kolebljivo i nestabilno. Tome doprinose i velike tenzije etnickih Albanaca u zapadnoj Makedoniji, kako usled medjusobnih nesuglasica i sukoba, tako i u odnosu na makedonski i drugi zivalj. Kriza na Kosovu, veoma porozna granica sa susednom Albanijom, uveliko doprinose da ionako teska situacija bude jos slozenija.
Ovi lokalni izbori su takve ocene jasno potvrdili.

Z. M.   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar