Broj 246 

Dogadjanja 

Pocetak nove skolske godine na univerzitetima u Srbiji

U novoj borbi sa nasiljem vlasti

Nasilje vlasti, ovoga puta oliceno u pokusaju da se prekroje izborni rezultati na predsednickim i saveznim izborima u SRJ, po svemu sudeci, jos jednom ce onemoguciti normalan pocetak nove skolske godine na univerzitetima u Srbiji. Profesori i studenti su odmah po objavljivanju »rezultata izbora« Savezne izborne komisije najavili da ce do kraja insistirati na postovanju demokratskih pravila i izborne volje gradjana Jugoslavije i pridruziti se najavljenim protestima na koje je pozvala Demokratska opozicija Srbije.
I da nije ovako krupnih drustvenih problema, akademci ne bi mogli reci da pocetak nove skolske godine docekuju u normalnim okolnostima. Losi uslovi za rad usled vec dugogodisnjeg siromastva i nedostatka zvanicne komunikacije sa razvijenim svetom vec »daju rezultate« u smanjenom interesovanju za studiranje na ovdasnjim fakultetima, na primer. Upis nove generacije studenata trajace do kraja septembra, jer je vlast odlucila da omoguci i treci upisni rok. Zaposleni u visokoskolskim ustanovama su preko svojih sindikalnih predstavnika zatrazili povecanje zaista skromnih i uz to neredovnih plata. Vlada Srbije jos uvek nije, u skladu sa svojim ovlascenjima, imenovala nova rukovodstva na univerzitetima i fakultetima. Uobicajene i normalne teme poput organizacije i kvaliteta nastave ovde po svemu sudeci jos dugo nece stici na dnevni red.
Godinama vec ovdasnji univerziteti prezivljavaju sve teze, a odlaze i nastavnici i studenti. U tolikom broju da to postaje konstanta, jednako kao i nasilje vlasti. I prosla skolska godina zavrsena je nasilno, odlukom ministra za vise i visoko skolstvo, akademika Jevrema Janjica, prevremenim okoncavanjem nastave i zabranom okupljanja na fakultetima, uz prethodno brutalno prebijanje pobunjenih studenata u zgradi Tehnickih fakulteta BU. Od tada sest nastavnika i saradnika na Fakultetu dramskih umetnosti protestuje i odbija da drzi nastavu i ispite. Sada, zbog nepriznavanja legalnih izbornih rezultata na predsednickim izborima u Saveznoj Republici Jugoslaviji, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, najavljuju opstu obustavu rada na ovoj visokoj skoli. Profesor sociologije Mladen Lazic je za B2-92 rekao da nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta smatraju »da se krsenjem odluke biraca ugrozavaju temeljni demokratski principi u zemlji i da u tim okolnostima nije moguca ni univerzitetska nastava. Ukoliko odluka biraca ne bude postovana u legalnoj proceduri, nastavnici Filozofskog fakulteta ce prekinuti sve nastavne aktivnosti« rekao je Lazic za radio B2-92, istoga dana kada je Savezna izborna komisija objavila »svoje« izborne rezultate. I mnoge studentske organizacije su najavile da ce se pridruziti najavljenim protestima Demokratske opozicije Srbije, kako bi se izborili da vlast jos jednim nasiljem ne onemoguci demokratske promene u zemlji. Za ocekivati je da ce se i univerzitet pridruziti. Zbog skolskih godina koje slede.

Lidija Jovetic   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar