Broj 246 

Svet i mi

Opredeljeni

Bojan al Pinto-Brkic

Malo je fenomena kojima se Srbija 2000. moze pohvaliti. Nema ih, zapravo, vise od dva: masovan odziv na izbore i glasanje protiv Slobodana Milosevica, njegovih poslusnika, njegovog represivnog aparata i bukvalno svega sto on predstavlja. Ipak, glasavsi protiv, gradjani Srbije su se morali opredeliti za nekoga, za nesto (ovi izbori jesu bili referendum, ali pogresno shvacen: nije se glasalo za i protiv Milosevica, vec za i protiv normalnog zivota), i tu nastaju problemi.
Novoizabrani predstavnici imaju teskoca sa poimanjem da nisu Bogom dani, uprkos nekim nespornim kvalitetima, te da im biraci nisu poklonili poverenje zato sto su oni – oni. Vreme je da neko dosapne liderima da su dosli na vlast jer se smatra da oni reprezentuju sve suprotno od Milosevica, a ne tek ponesto. Politika zakulisnih igrarija, demagogije i obmanjivanja gradjana dozivela je izborni debakl, zajedno sa podelom na »izdajnike« i »patriote« itd.
No, Milosevic nije samo ime coveka iz proslosti, to je ime citavog sistema, paralelne realnosti, kvazi-naci, uigrane, sveobuhvatne, koja tera svakog pojedinca da se ponasa iracionalno. Ostati van, nije (bilo) lako. Opet, sklon sam verovati da je ljudi vodjenih razumom svih proslih godina bilo vise od jednog kombija ili autobusa. Nije otreznjenje moglo zahvatiti gotovo sve da nije bilo te podloge; ono je nastupilo kad je realnost postala suvise paralelna. Hteli mi to priznati ili ne, nista nije toliko srusilo Milosevicevu fikciju kao bombardovanje.
Sa normalnog stanovista, koriscenje sile po sebi je neprihvatljivo, ali je medjunarodna zajednica posle juna 1999. ucinila sve da pomogne gradjanima Srbije. I ona je jedan od nezaobilaznih cinilaca pobede, faktora promena. Glasavsi protiv Milosevica, gradjani Srbije glasali su protiv neprijateljstava sa celim svetom, glasali su za Evropu, i za Rusiju i Kinu, i za Ameriku (zvuci blasfemicno, zar ne). Kandidati DOS-a moraju kriticki razmisljati na osnovu cega su dobili glasove i poceti da istupaju kao odgovorna vlast. Kostunica? On prvi, naravno.
 


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar