Broj 247 

Dogadjanja

Crkva i promene u Srbiji

U odnosu na novonastalu situaciju crkva se ne drzi ni najmanje uzdrzano. Naprotiv, primecuje se, kao i kod mnogih drugih ucesnika, poprilicna zurba. Imali smo prilike da vidimo svestena lica u prvim redovima ulicnih povorki, coveka u mantiji obavijenog gustim belim dimom suzavca u masi koju potiskuje policija na vratima Savezne skupstine, i drugog, u tek oslobodjenoj TV stanici, kako govori o veronauci u skolama a da se garez od paljevine u centru grada jos nije ni slegla.
Mogli smo, takodje, videti i cuti za mnoge cestitke novom predsedniku od strane crkvenih velikodostojnika. Tako, na primer, u poruci Hilandarskog bratstva kaze se da prvo delo u radu novog predsednika treba da bude u duhu »svetosavskog rodoljublja i bogoljublja«. Znajuci koliko je i kako to »svetosavsko bogoljublje« definisano u ideologiji crkve i sta je sve ucinjeno, posebno u najnovijem periodu nase istorije u ime toga (sakralizacija nacije i drzave kao i nekontrolisana upotreba verskih simbola u javnoj sferi koja je pocela da razara svakodnevno okruzenje obicnog coveka), onda je u najmanju ruku potrebna bar uzdrzanost, ako ne i oprez, od strane ljudi koji vode crkvu.
Izjava podrske patrijarha »kriznim stabovima« u prvim danima promene vlasti u istom je duhu pocetnog nesnalazenja. »Krizni stabovi« koji se iz razumljivih razloga iz dana u dan enormno povecavaju, predstavljaju pretnju za ono malo demokratije koja je postignuta uz neopisivo visoku cenu. Nedostatak elementarnih tradicija zakonitosti i obicaj da se svako novonastalo stanje prihvati kao trajno po principu rdjave beskonacnosti daju jedan krajnje opasan ambijent koji treba izbeci na svaki nacin. Srecom, vec sutradan, patrijarh je uputio apel novoj vlasti da preuzme »punu odgovornost za sve sto se desava u drzavi i spreci samovolju pojedinaca« i na taj nacin bar ublazio nezgodnu izjavu datu prethodnog dana.
U ovom casu, kada zelimo da desetogodisnje ludilo i haos budu daleko iza nasih ledja, potrebna nam je vise od svega politicka zrelost, narocito kad su  pitanju institucije dugog trajanja kao sto je crkva. 


Dragan Miskovic 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar