Broj 247 

Dogadjanja

Odmazda – ne, ali kazna...

Svaki covek ispunjen je zadovoljstvom i ponosom zbog reci novog predsednika dr Vojislava Kostunice da ce biti uvedena vladavina prava i pravde i da nece biti ni osvete, ni odmazde, ni likovanja u odnosu na one koji drukcije misle i koji su glasali za (bivsu) vlast. To je zaista prava demokratija ciji je Kostunica neosporni poklonik. Ali...
Mozemo li da zaboravimo da je u cetiri potpuno nepotrebna rata koje je vodio vrhovni terorista izginulo na stotine nasih mladih (i ne samo mladih) sugradjana? Da je Srbija svedena na drzavicu s tendencijom da se jos smanji (ne bude li predata izgubljena vlast). Da je nas novac, novac naroda, nemilice pokraden i odnet... ko zna kuda i na cije privatne racune. Da su vrhovnici (racunajuci poltronsku i podmicenu kamarilu oko njih) zgrnuli ogromno bogatstvo, da mnogi sinovi mnogih »mocnika« »prave biznis« i drmaju kapitalom. Da su nas mesecima ostavili u medijskom mraku, uvereni da ce sistematskim ispiranjem mozgova preko drzavnih novina, TV i radio-stanica postici da vecina gradjana za njih glasa. Da su u tim novinama i stanicama urednici cutke i poslusno, reklo bi se cak sa zadovoljstvom, takva naredjenja sprovodili. Da je u medicini kao jednom od najvaznijih segmenata zivota zavladao haos, necijom neospornom krivicom, ali uz sramno poslusnistvo mnogobrojnih direktora klinika, bolnica, instituta. Primera je mnogo i o njima verovatno razmislja svaki normalan gradjanin koji je dao svoj glas za promene i te promene s pravom ocekuje.
»A ne da se polovina ‘drmatora’ iz tih stranaka, koje su ovde vedrile i oblacile, preodene i vesto uvuce u nov sistem vlasti i polako, sve vise, pocne da odlucuje!« rekla je, podrzana vecom grupom ljudi, jedna od ucesnica mitinga u Beogradu 27. septembra. I time je izrazila zelju za pravdom za kojom svi mi, obicni gradjani, iz dubine duse ceznemo. Zato radi pravde i u njeno ime ocekujemo da krivci budu primereno kaznjeni, ne, naravno, nehumano, kao sto bi i kao sto je to cinila (bivsa) vlast, ali po »zasluzi«. Da im pre svega bude oduzet ukraden novac. Da budu liseni svih dosadasnjih privilegija (po desetostruko vece plate od obicnih radnika, bez obzira gde i u kakvom poslu, moderna »besna« kola, kuce, vile, stanovi) i da osete na svojoj kozi – sta je to ucinak pravde. 


Nada Mijatovic 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar