Broj 247 

Hronika 

Kalendar

1–15. oktobar

Nedelja, 1. oktobar
Prenoseci izjavu portparola Bele kuce Pi Dzeja Kroulija, agencija Rojters tvrdi da je americki predsednik Bil Klinton zatrazio pomoc od ruskog predsednika Vladimira Putina da posreduje u resavanju politicke krize u SRJ. Krouli je rekao da je vlast u SRJ odbila posredovanje Igora Ivanova, ruskog sefa diplomatije.

Ugljenokopi »Kolubara« kod Lazarevca vec treci dan su u strajku zbog nepriznavanja rezultata izbora. Ovi rudnici su glavni snabdevaci TE »Nikola Tesla« u Obrenovcu. Jedan od direktora rudnika, Slobodan Jacimovic, podneo je ostavku i pridruzio se radnicima koji strajkuju. Sa strajkacima su i neki od lidera DOS-a.

»Ratovi su iza nas«, rekao je Slobodan Milosevic u subotu, obracajuci se novoproizvedenim oficirima VJ.

Oko hiljadu rudara na ugljenokopima »Klenovnik« i »Cirilovac« u javnom preduzecu »Povrsinski kopovi Kostolac«, obustavilo je rad zahtevajuci priznavanje predsednickih izbora i pobede Vojislava Kostunice.

Strajkacki odbor novinara i radnika zaposlenih u RTS Novi Sad, koji su u petak dobili otkaze, zatrazili su ostavke celnika ove kuce.

Mladjan Dinkic, izvrsni direktor G17 plus, izneo je agenciji Beta plan protesta gradjana koji ce poceti u ponedeljak. Generalni strajk i organizovan odlazak gradjana u SIK su neki od vidova protesta.

Nemacki kancelar Gerhard Sreder i ruski predsednik Vladimir Putin, saglasili su se u telefonskom razgovoru da je Slobodan Milosevic izgubio nedavne predsednicke izbore, saopstio je biro za stampu nemacke vlade.

Visoke ruske diplomate, Vladimir Cizov i Aleksandar Tolkac, borave u Beogradu gde su se sastali sa predstavnicima DOS-a i vlasti. Tolkac i Cizov su pre toga posetili Podgoricu i razgovarali sa crnogorskim sefom diplomatije Brankom Lukovcem i savetnikom crnogorskog predsednika za spoljnu politiku Milanom Rocenom. Glavna tema ovih razgovora bila je situacija u SRJ posle izbora 24. septembra.

Vojislav Kostunica se sastao sa Jirzijem Dinstbirom, specijalnim izvestiocem UN za ljudska prava u SRJ. Dinstbir se zalozio za ponovno prebrojavanje glasova.

Ponedeljak, 2. oktobar
Pripadnici interventnog voda MUP Backa Palanka odbili su naredjenje pretpostavljenih da uklone barikade koje su postavili demonstranti.

Vladimir Putin je saopstio da je spreman da u najskorije vreme primi Slobodana Milosevica i Vojislava Kostunicu.

Vise stotina gradjana sirom Srbije odazvalo se pozivu DOS-a na generalni strajk zbog izborne kradje. Strajk ce trajati sve dok SIK ne objavi istinite rezultate predsednickih izbora, saopsteno je iz DOS-a.

Vise desetina hiljada Beogradjana i predstavnici G17 plus protestovali su ispred Saveznog zavoda za statistiku. Milovan Zivkovic, direktor ove ustanove i clan SIK, tvrdio je da nije potpisao zapisnike SIK o izbornim rezultatima. Miroljub Labus i drugi clanovi ekspertske grupe G17 plus, dali su Zivkovicu rok da do 15,30 pokaze zapisnike sa birackih mesta, nakon cega je gradjanima receno da je dogovoreno da SIK i G17 plus uporede svoje podatke po svim izbornim jedinicama i birackim mestima.

Slobodan Milosevic se obratio gradjanima SRJ preko televizije, iznoseci »crni scenario« u slucaju pobede DOS-a u drugom krugu izbora za predsednika. Milosevicev govor bio je pun upozorenja u kojima tvrdi da ce Srbija biti rasparcana a Srbi proci gore od Kurda. Milosevic je rekao i to da je njegova savest »potpuno mirna«. Srbe je tom prilikom nazvao »malim, na kriminal nenaviknutim narodom«.

Prema tvrdnjama predstavnika DOS-a, nekoliko vozaca gradskog prevoza koji su svojim autobusima blokirali saobracaj, uhapseno je i osudjeno na 15 dana zatvora.

Gradjani koji su demonstrirali na Trgu Republike pozvali su Milosevica da se pojavi pred njima.

Momir Bulatovic, savezni premijer i predsednik SNP-a, rekao je da je njegova stranka »spremna da prihvati i uvazi volju vecine na predsednickim izborima u SRJ«.

U Beogradu strajkuju meteorolozi u odeljenju za prognozu vremena.

Udruzenje privatnih radio i TV stanica Spektar apelovalo je na vlasnike lokalnih privatnih RTV stanica da ukljuce kamere i mikrofone na mestima gde se brane rezultati glasanja gradjana.

NUNS je pozvao kolege u drzavnim medijima da izvestavaju profesionalno.

Opste udruzenje samostalnih privrednika i preduzetnika Beograda pozvalo je svoje clanove da u znak protesta svakodnevno zatvaraju svoje radnje od 12 do 15 sati.

U Beogradu je gradski saobracaj gotovo potpuno stao.

Vojislav Kostunica je posetio rudare ugljenokopa »Kolubara« koje »cuva« policija. U medjuvremenu su se rudarima u strajku pridruzile i hiljade gradjana. »Srbija je u ovom trenutku stala. Sve je stalo samo da jedan covek ode, a kada on bude otisao, Srbija ce da krene«, rekao je, izmedju ostalog, Vojislav Kostunica.

U Cacku je Vojislava Kostunicu docekalo oko dvadeset pet hiljada gradjana. Kostunica je pesice prosao kroz jedan deo barikada u selu Preljina, pozdravljen sirenama stotinu kamiona koji su blokirali Ibarsku magistralu. »Ovo sto se dogodilo na izborima nije obicna kradja, to je banditizam. Ono sto mi trazimo je samo da uporedimo zapisnike, i jedne i druge su potpisali svi ljudi«, rekao je Kostunica.

Sirom Srbije stotine hiljada gradjana je ucestvovalo u protestima zbog izborne kradje.

Blokirana je pruga Beograd–Bar.

Na putevima i mostovima barikadama je u znak protesta sprecen saobracaj.

Advokatska komora Srbije je objavila strajk advokata.

Udruzenje pravnika Srbije zahteva da SIK omoguci pristup i uvid u izborni materijal ovlascenim licima.

Opstinski sud u Prokuplju je u strajku. U strajk je stupilo 15 od 17 sudija ovog suda cime je onemogucen njegov rad.

Elektroprivreda Srbije je pocela sa iskljucenjima struje.

Sudije i tuzioci Opstinskog suda u Kragujevcu obratili su se clanovima SIK, trazeci priznavanje izborne volje gradjana.

Utorak, 3. oktobar
G17 plus dobila je sve podatke o glasanju ljudi iz Saveznog zavoda za statistiku. Nekoliko desetina hiljada Beogradjana okupilo se na Trgu Republike na poziv G17 plus i prateci njih otislo do NBJ i Saveznog zavoda za statistiku.

General Nebojsa Pavkovic, nacelnik Generalstaba VJ, boravio je, u pratnji vojne policije i bornih kola, tokom noci, na jednom od povrsinskih kopova rudnika uglja »Kolubara« koji je u strajku. Radnici su izjavili da su odoleli pritisku koji je na njih vrsio Pavkovic i da nastavljaju strajk.

Nekoliko desetina hiljada ljudi, mahom beogradskih studenata, zaustavile su jake policijske snage na Autokomandi.

Policija je blokirala prolaz Kragujevcanima ka Beogradu, ali su oni, u saradnji sa gradjanima Lapova, blokirali obe trake puta Beograd–Nis.

Vlada Srbije je donela uredbu o minimumu procesa rada u EPS.

U Crnoj Gori nemacka marka je, zvanicno, vredna 40 dinara.

Odlozena je manifestacija decjeg stvaralastva »Radost Evrope« koja se tradicionalno odrzavala u Beogradu.

U Jugoslaviji je poceo prvi internet strajk.

Cukaricki Radio 988 emituje nezavisni program.

Okruzno javno tuzilastvo u Beogradu zatrazilo je sprovodjenje istrage protiv vise lica, medju kojima su i lideri DOS-a Nebojsa Covic i Boris Tadic, zbog, kako se u zahtevu kaze, »postojanja osnovane sumnje da su kao saizvrsioci izvrsili krivicno delo sabotaze i zloupotrebe prava na strajk« na povrsinskim kopovima rudnika »Kolubara«. Trazi se sprovodjenje istrage i za desetak radnika »Kolubare«.

Milovan Bojic, ministar zdravlja u Vladi Srbije, fizicki je nasrnuo na pravnika zaposlenog u »Velefarmu«, saopstili su »Danasu« zaposleni u ovoj fabrici lekova. Zaposleni u ovoj firmi su tvrdili da je ovo cetvrti slucaj da ministar Bojic i njegovo licno obezbedjenje fizicki sikaniraju radnike »Velefarma«.

Vojislav Kostunica je uputio poruku patrijarhu Pavlu kao svoj odgovor na poziv Svetog arhijerejskog sinoda da »na miran i dostojanstven nacin preuzme vlast u drzavi, parlamentu i opstinama«. U njoj Kostunica, izmedju ostalog, uverava patrijarha da mu je »do mira stalo koliko i do slobode«.

Predsednistvo veca Saveza sindikata Kosova i Metohije pozvalo je rezim da prestane da govori u ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije i da prizna volju gradjana.

Nikola Sainovic, potpredsednik Savezne vlade i visoki funkcioner SPS-a, iskljucio je mogucnost medjunarodne arbitraze u vezi sa izbornim rezultatima.

G17 plus je predlozila formiranje domace arbitraze koja bi resila izborni spor u SRJ. Strucnjaci ove organizacije imaju kopiju softvera kojim se dokazuje izborna kradja. Najvece manipulacije, prema misljenju Mladjana Dinkica i Miroljuba Labusa, bile su u izbornim jedinicama Vranje i Prokuplje.

Sreda, 4. oktobar
Savezni Ustavni sud je odlucio da ponisti deo izbornog postupka za izbor predsednika SRJ koji se odnosi na glasanje, utvrdjivanje i objavljivanje glasanja od 24. septembra.

Predstavnici G17 plus, predvodjeni bivsim sudijom Vrhovnog suda Srbije, Slobodanom Vuceticem, nisu uspeli da predaju krivicne prijave protiv Slobodana Milosevica i clanova SIK zbog izborne kradje. Oni su prijave odneli u stanicu policije Stari grad, ali su se tamo izjasnili kao nenadlezni i odbili da prime prijave. Bivsi sudija Boza Pelevic je objasnio da to nije tacno i da su po zakonu oni duzni da prime krivicne prijave jer se izborna kradja dogodila na njihovoj teritoriji.

DOS je dao SIK rok od 15 sati da javno saopsti tacne podatke o rezultatima izbora. Pored toga, DOS trazi da direktor, glavni urednik RTS-a i uredjivacki kolegijum ove medijske kuce podnesu ostavke, a da drzavna televizija promeni uredjivacku politiku i omoguci objektivno informisanje o zbivanjima u Srbiji. DOS je zakazao veliki protestni miting svih pristalica opozicije i gradjana iz citave Srbije, ispred Savezne skupstine u Beogradu.

Policija je blokirala upravnu zgradu rudnika »Kolubara«. Rudari i vise od 10 000 gradjana iz citave Srbije odlucili su da ostanu na povrsinskim kopovima i oko upravne zgrade i tokom noci. Okupljenim gradjanima su govorili Vladan Batic, Vuk Obradovic i Dragoljub Micunovic.

Potpredsednik SNP-a, Zoran Zizic, izjavio je da se ne sme otici u drugi krug izbora za predsednika SRJ dok se ne otklone sve sumnje i nejasnoce iz prvog kruga izbora.

Sindikati EPS i obrazovanja su stupili u strajk.

Deo novinara »Politike«, Radio Beograda, RTS i »Vecernjih novosti« formira strajkacke odbore. U toku je donosenje odluka o stupanju u strajk. Novinari drzavnih medija traze profesionalno izvestavanje o dogadjanjima u postizbornoj krizi.

Nezavisno udruzenje novinara Vojvodine podrzalo je zahteve za smenu glavnih urednika RTS Novi Sad i upozorilo da ne mogu samo celnici ovih kuca da budu zigosani »kao zlo ovog informativnog prostora«, vec i novinari koji su neprofesionalno izvestavali i huskali na rat.

Savezno ministarstvo za informisanje upozorilo je jedan broj medija da »ubuduce nece tolerisati davanje i objavljivanje saopstenja za javnost neovlascenih subjekata, kojima se poziva na narusavanje reda i mira ili onemogucavanje osnovnih zivotnih potreba gradjana i privrede«.

Milovan Bojic, ministar zdravlja, doneo je naredbu da se onima koji u zdravstvu napustaju radno mesto tokom trajanja radnog vremena izrekne sankcija prestanka radnog odnosa.

Savezni ustavni sud kojim je predsedavao sudija Milutin Srdic nije se izjasnio o zahtevu pravnog tima DOS-a o donosenju privremene mere kojom bi drugi krug predsednickih izbora bio odlozen dok se ne odluci o zalbi DOS-a. Sud je od SIK zatrazio da predstavnicima DOS-a omoguci uvid u podatke o rezultatima izbora, ali da konacnu odluku o tome donese SIK.

Vojislav Kostunica je, obracajuci se rudarima »Kolubare«, rekao da Milosevic krsi ustav koji je sam doneo dok gradjani taj isti ustav brane. Kostunica je Milosevicu uputio otvoreno pismo u kojem trazi da ovaj prizna poraz i volju gradjana. »Prevara iz prvog kruga ne moze se ponistiti drugim«, rekao je Kostunica u pismu Milosevicu.

Policija je u »Kolubari« privela ekipu francuske TV Frans 3 koja je imala sve propisane dozvole za rad.

General Nebojsa Pavkovic je otvorenim pismom odgovorio Vuku Obradovicu kojem je nedavno Vojni sud oduzeo cin generala, na njegovo javno objavljeno pismo. Pavkovic tvrdi da su Obradovicevi apeli i upozorenja suvisni jer je VJ narodna vojska i upozorava ga da njegovo »prejudiciranje rezultata izbora i nepostovanje izborne procedure« kao i odluka SIK »koji su vojsci kao drzavnoj instituciji jedini oslonac za opredeljivanje i odlucivanje« nije doprinos stabilizaciji drustveno-politickih prilika u SRJ.

Cetvrtak, 5. oktobar
Vise od milion gradjana, kako procenjuju beogradski mediji, doslo je ispred Skupstine Jugoslavije na protestni miting. »Probijanjem kordona« specijalne policije i ulaskom gradjana u skupstinsko zdanje okoncani su visednevni protesti i strajkovi miliona ljudi sirom Srbije. Nakon toga gradjani su zauzeli i zgradu RTS-a. Oba zdanja pretrpela su tom prilikom stete od pozara, ali i druga ostecenja. Direktor, glavni i jos neki urednici RTS-a docekani su ispred zgrade kada su pokusali da izbegnu bes gradjana, a ocevici tvrde da je Dragoljub Milanovic pretucen. Na snimcima koje je nacinio Studio B vidi se da su neki pripadnici specijalne policije pucali na gradjane ispred RTS-a. Nekoliko ljudi je, tom prilikom, ranjeno. Ubrzo nakon »osvajanja« medija, RTS, TV Politika i Studio B poceli su da emituju drugaciji program. Prvi gost na RTS je bio Nebojsa Covic, lider DOS-a.

Na ulicama Beograda je zavladalo veliko slavlje gradjana. Neki su nosili i predmete iz Savezne skupstine, valjda kao »suvenir«, a bilo je i onih koji su sa sobom imali policijske stitove i druge delove policijske opreme koje je gradjanima davala policija koja je ispred Skupstine odustala od sukoba sa gradjanima.

U kasnim vecernjim satima gradjanima se, sa terase Skupstine Beograda obratio Vojislav Kostunica koji je posle toga na prvom programu RTS-a imao dugacki intervju cije je delove, kako procenjuju ljudi iz izborne kampanje DOS-a, gledalo oko milijardu ljudi.

Bil Klinton, predsednik SAD i Toni Bler, premijer Velike Britanije, odmah su, preko TV, pozdravili dogadjanja u Beogradu.

Drzavna agencija Tanjug promenila je uredjivacku koncepciju jer je jedan deo novinara i zaposlenih trazio istinitost izvestavanja.

U noci izmedju cetvrtka i petka odrzana je kostitutivna sednica beogradske Skupstine na kojoj je za predsednika Skupstine, novog gradonacelnika izabran dr Milan St. Protic, koopredsednik Nove Srbije.

Vuk Draskovic, lider SPO-a, koji se jos nalazi u Crnoj Gori rekao je da su dogadjaji u Beogradu pobeda naroda Srbije, ne samo DOS-a i demokratskih snaga. On je rekao da je zalostan zbog toga sto »ovaj veliki dan nisu docekale desetine clanova SPO-a koje su za poslednjih desetak godina ubijeni od strane dosadasnjeg rezima u Srbiji«.

Tri aviona »Antonov« poletela su sa batajnickog aerodroma. Deo medija to komentarise kao moguci odlazak Milosevica iz zemlje. Kenet Bejkon, portparol Pentagona, demantovao je ove spekulacije, tvrdeci da medju putnicima nije i Slobodan Milosevic.

Zoran Djindjic je gradjanima rekao da ostanu na ulicama jer je moguc kontraudar bivseg rezima. Pominje se da je »rizicno« vreme izmedju tri i pet, tokom noci. Odmah posle osvajanja Skupstine i RTS-a, primecena je »setnja« nekoliko tenkova koji su krenuli sa Banjice. Oni se, medjutim nisu spustili do grada.

Filip Vujanovic, premijer Crne Gore, pozdravio je dogadjaje u Beogradu, nazvavsi ih velikom pobedom demokratske Srbije.

Petak, 6. oktobar
U SRJ je doputovao ruski sef diplomatije Igor Ivanov koji se sastao sa Vojislavom Kostunicom i Slobodanom Milosevicem. On je cestitao pobedu Kostunici, prenevsi mu cestitke i ruskog predsednika Putina.

Slobodan Milosevic, cije mesto boravka nije poznato javnosti, obratio se gradjanima SRJ, preko televizije, recima da je upravo dobio informaciju od Saveznog ustavnog suda da je Kostunica pobednik na predsednickim izborima. Milosevic je cestitao pobedu Kostunici, najavivsi nastavak svoje politicke karijere kao sefa SPS i bavljenje porodicom.

Kostunica je u vecernjem nastupu na RTS-u, u intervjuu sa gradjanima rekao da se, tokom dana, prvi put u svojoj politickoj karijeri susreo sa Slobodanom Milosevicem i da je sa njim obavio neophodan razgovor. Kakva je bila priroda tog razgovora i gde je on obavljen Kostunica nije rekao, mada ga ni sagovornik, Aleksandar Mandic, o tome nije pitao. Kostunica je rekao da se susreo i sa Nebojsom Pavkovicem koji mu je obecao lojalnost vojske.

Vojislav Kostunica je poceo svoj prvi radni dan na mestu sefa drzave u Palati federacije.

Patrijarh Pavle je uputio pismo generalu Nebojsi Pavkovicu trazeci od njega da vojska postuje volju naroda i da bude uz njega.

Savezni ustavni sud je dostavio DOS-u i DSS resenje po kojem je neosporna pobeda Vojislava Kostunice na predsednickim izborima u SRJ. Sud je ponistio izbore na Kosovu na kojima biracka mesta nisu ni bila otvorena.

Potpredsednik SNP-a Zoran Zizic cestitao je izbornu pobedu Vojislavu Kostunici.

Dva Britanca i jedan Kanadjanin koji su koji su od kraja jula bili u pritvoru pusteni su. Toni Bler je zahvalio Vojislavu Kostunici na oslobadjanju britanskih drzavljana.

Subota, 7. oktobar
Kasno uvece u Centru »Sava« konstituisana su oba veca Skupstine Jugoslavije, Vojislav Kostunica je polozio zakletvu. Srdja Bozovic, funkcioner SNP-a, ponovo je izabran za predsednika Veca republika dok predsednik Veca gradjana, kao i potpredsednici Veca republika i Veca gradjana nisu izabrani. SPS je za potpredsednika Veca republika predlozio Goricu Gajevic, a DOS Zarka Koraca, predsednika SDU. Skupstini nisu prisustvovali Mira Markovic iz JUL-a i Momir Bulatovic iz SNP-a.


Zoran Lilic u drustvu Vesne Pesic


Princeza JElisaveta Karadjordjevic i Nebojsa Pavkovic


Necemo se cerati jos: predsednik Kostunica i Matija Beckovic


Patrijarh Pavle dolazi u »Sava« centar


Milan Milutinovic u pratnji telohranitelja

Vojislav Kostunica je primio grckog sefa diplomatije Jorgosa Papandreua i ministra spoljnih poslova Norveske Torea Bjerga Jaglana. Norveska je obecala ukidanje sankcija SRJ.

Igor Ivanov je demantovao glasine da je sa Milosevicem razgovarao o njegovom azilu u Rusiji.

Albanski politicari sa Kosova pozdravljaju promene u Beogradu, ali uz rezerve prema opoziciji u Srbiji i novom predsedniku Vojislavu Kostunici. Ibrahim Rugova, lider DSK, izjavio je da je srpska opozicija prema Albancima sa Kosova imala slican odnos kao i rezim Slobodana Milosevica.

Sin Slobodana Milosevica, Marko Milosevic, otputovao je sa porodicom u Moskvu.

Mihalj Kertes, direktor Savezne uprave carina podneo je ostavku.

Predsednik Narodne Republike, Kine, Djiang Cemin, priznao je Vojislava Kostunicu za novog predsednika SRJ i cestitao mu na pobedi.

Svetski mediji su puni informacija i komentara u vezi sa dogadjajima u Beogradu i SRJ. Kostunici stizu cestitke i pozivi u goste. Savet Evrope poziva Kostunicu da kao specijalni gost prisustvuje ministarskom sastanku SE, 8. novembra u Strazburu.

Medjunarodna zajednica najavljuje ukidanje sankcija SRJ.

Izvori beogradskih medija u kabinetu predsednika Crne Gore Mila Djukanovica saznali su da Djukanovic nije bio pozvan na inauguraciju Vojislava Kostunice. Da ni on nije pozvan izjavio je i predsednik crnogorskog parlamenta Svetozar Marovic. Mediji imaju informaciju da ni Milan Milutinovic, aktuelni predsednik Srbije, nije dobio poziv na svecanost. Milutinovic je zajedno sa poslanicima SPS–JUL napustio skupstinu i Centar »Sava« pre polaganja zakletve novog predsednika SRJ. Novinarima je receno da su se oni »tako dogovorili«. Inauguraciji je prisustvovao general Nebojsa Pavkovic, nacelnik Generalstaba VJ.

Nedelja, 8. oktobar
U Beogradu su pocele srpsko-crnogorske konsultacije o formiranju nove vlade SRJ. DOS se zalaze za prelaznu vladu eksperata, a SNP za vladu politicara. Za ucesce u vladi eksperata najvise se racuna na strucnjake iz G17 plus.

DOS je trijumfovao u drugom krugu izbora za Vojvodjansku pokrajinsku skupstinu. Ova koalicija ce imati blizu devedeset procenata mesta u pokrajinskom parlamentu.

Narodni pokret Otpor trazi od Skupstine Srbije da ukine Zakon o univerzitetu.

Kurs nemacke marke je prepolovljen u odnosu na iznos dinara za marku pre cetvrtka. Marka se kupuje za 22 do 25 dinara, a prodaje nesto skuplje.

Predsednica evropskog parlamenta Nikol Fonten cestitala je pobedu Vojislavu Kostunici i pozvala ga da poseti ovu evropsku instituciju.

Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, cestitao je Vojislavu Kostunici izbor za predsednika SRJ i porucio da je Evropa spremna da pomogne novoj Srbiji.

Karla Del Ponte je porucila da Slobodana Milosevica moze odmah primiti u Hag. Robin Kuk, britanski sef diplomatije, rekao je da ce Milosevic morati da se suoci sa haskom optuznicom. Predsednik Haskog tribunala kaze da tribunal nece odustati od sudjenja Milosevicu, ne odbacujuci, medjutim, mogucnost da Milosevicu bude sudjeno u SRJ.

Saznaje se da je republicki ministar policije Vlajko Stojiljkovic trazio od pripadnika policije punu lojalnost.

Austrijska finansijska kontrola intenzivno pretrazuje sve bankovne racune koji bi mogli biti dovedeni u vezu sa bivsim jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Milosevicem.

Generalni sekretar Saveta Evrope, Valter Svimer, rekao je u intervjuu agenciji Sense da demokratska Jugoslavija dovrsava viziju ujedinjene Evrope.

Londonski »Sandej Tajms« pise da je Milosevic pokusao da aktivira i pod svoju komandu stavi lojalnu specijalnu jedinicu VJ u Nisu, koja je krenula ka Beogradu, ali je dolazak Igora Ivanova omeo taj plan. Ivanov je, navodno, rekao Milosevicu da podnese ostavku, a on je, posle konsultovanja sa svojom suprugom Mirjanom Markovic, naredio toj jedinici da se povuce u kasarnu.

Ponedeljak, 9. oktobar
Sefovi diplomatija EU ukinuli su deo sankcija SRJ na avio-saobracaj i na naftu. EU je odlucila da sve sankcije SRJ ukine u decembru kada ce, najverovatnije, biti odrzani prevremeni izbori u Srbiji.

Na zasedanju skupstine Srbije nije doneta definitivna odluka i o odrzavanju vanrednih izbora. O tome je postignut dogovor izmedju predsednika Srbije Milana Milutinovica i predstavnika cetiri najjace politicke grupacije – SPS, SRS, SPO i DOS. Ministri policije i zdravstva, Vlajko Stojiljkovic i Milovan Bojic, podneli su ostavke. Predsednik Skupstine Srbije, Dragan Tomic, rekao je poslanicima da je predsednik SRJ, Vojislav Kostunica, u prepodnevnim casovima posetio Skupstinu, a da ga je on pozdravio i cestitao mu u ime poslanika Skupstine Srbije na izboru za predsednika SRJ. Predstavnici DOS-a su predlagali formiranje prelazne vlade Srbije koja bi bila sastavljena od priznatih, profesionalno i moralno, nekompromitovanih strucnjaka.

Na Skupstini je prihvaceno da se formiraju anketni odbori za utvrdjivanje cinjenica o pogibiji cetiri clana SPO u nesreci na Ibarskoj magistrali, o ubistvu Stojicica i Todorovica i o »nestanku« Stambolica, a usvojen je i zakon o izboru poslanika. Ocekuje se nastavak sednice.

Socijalisti su Skupstinu Srbije napustili na sporedan ulaz, a Vojislav Seselj i poslanici iz SRS, koji su pokusali da izadju na glavni ulaz, docekani su povicima i kamenicama gradjana okupljenih ispred, tako da su se morali vratiti u Skupstinu. Njihovo obezbedjenje je pucalo iz heklera u vazduh. 

Savezni premijer Momir Bulatovic podneo je ostavku. Pre 5. oktobra Bulatovic je vazio za najozbiljnijeg kandidata za mandatara nove savezne vlade i bio je vec predlozen od svoje stranke SNP. U vezi sa tim dao je i dugacak intervju RTS-u u kojem je rekao da je poznato da su premijeri »potrosna roba«.

Milan St. Protic je izjavio da nova vlast nije revansisticka ali da ce krivci decenijske nesrece naroda morati izaci pred sud.

Velimir Ilic, kopredsednik Nove Srbije, rekao je u jednom TV intervjuu da je Slobodan Milosevic verovatno vec u Moskvi.

Zoran Djindjic, predsednik DS i menadzer izborne kampanje DOS-a, rekao je da buduca drzava ne bi trebalo da se zove SRJ, vec »Savez Srbije i Crne Gore«, sa nekim zajednickim poslovima u oblasti odbrane, spoljnih poslova i monetarne politike. 

Sirom Srbije direktori velikih drzavnih firmi, zdravstvenih ustanova i preduzeca podnose ostavke, a na nekoliko fakulteta u Beogradu smenjeni su dekani. Vladimir Stambuk i Oliver Antic, visoki funkcioneri JUL-a, vise nisu dekani Fakulteta politickih nauka, odnosno Pravnog fakulteta u Beogradu.

TV Kosava, vlasnistvo Miloseviceve cerke Marije Milosevic, ne emituje program, a zaposleni tvrde da je sva oprema ove kuce negde u Uzickoj.

Otpor i DOS su sprecili pokusaj bivse urednice Raske TV, Sladjane Filipovic, da odnese opremu ove TV kuce vrednu oko 600 hiljada maraka. Filipoviceva je rodjena sestra Gorice Gajevic, generalnog sekretara SPS-a.

Odlukom Viseg privrednog suda smenjena je Milena Arezina, predsednik Privrednog suda u Beogradu, clan SIK.

Utorak, 10. oktobar
U Beogradu su se sastali predsednik Kostunica i sef francuske diplomatije Iber Vedrin. On je na konferenciji za stampu rekao da je EU spremna da sto pre pocne sa realizacijom pomoci SRJ.

Nastavljeni su razgovori stranaka oko formiranja prelazne vlade Srbije. Na ovim razgovorima ne ucestvuje SRS zbog incidenta ispred Skupstine Srbije. Mediji saznaju da DOS trazi resor Unutrasnjih poslova ali da to trazi i SPS. Na pitanje novinara ko sad kontrolise policiju, Nebojsa Covic je odgovorio »svako i niko«.



Predstavnici Narodne stranke Crne Gore rekli su novinarima da je tacno da su prisustvovali inauguraciji Vojislava Kostunice i sastali sa sa njim u Beogradu, a predsednik izvrsnog odbora ove stranke, Predrag Drecun, izjavio je da Narodna stranka ima poverenja u Kostunicu. Ranko Krivokapic potpredsednik SDP Crne Gore, izjavio je podgorickim »Vijestima« da Crna Gora mora imati svoju vojsku i svoju diplomatiju jer je u ovim oblastima imala negativna iskustva sa Beogradom.

Sednica Vrhovnog saveta odbrane je odlozena zbog oporavka Mila Djukanovica koji je doziveo saobracajni udes.

Strajk radnika u »Geneksu« primorao je direktora Radomana Bozovica da podnese ostavku.

Clanovi Saveta Univerziteta u Beogradu izabrali su privremenu upravu Univerziteta, koja ce Univerzitet voditi do novog zakona o univerzitetu.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesic uputio je cestitke Kostunici, a generalni sekretar UN Kofi Anan pozvao je SRJ da konkurise za prijem u UN.

Krizni stab DOS-a zalaze se za privremeno obnavljanje samoupravljanja kako bi radnici zastitili drustvenu svojinu, rekao je clan ovog staba Miroljub Labus. Labus se predstavio kao vrsilac duznosti saveznog premijera.

Mladjan Dinkic je demantovao da on postavlja nove direktore po firmama nazvavsi to »podvalama starog rezima«. 

Odlukom Vrhovnog vojnog suda novinar Miroslav Filipovic je pusten na slobodu.

Kostunica je posetio rudare »Kolubare« i zahvalio im se sto su ubrzali promene.

Policija je vratila materijal koji je zaplenila od pokreta Otpor.

Patrijarh Pavle se zahvalio Nebojsi Pavkovicu sto je vojska pokazala postovanje prema narodnoj volji. Patrijarh je apelovao na drzavne organe da »sprece samovolju pojedinaca«.

NUNS trazi otkrivanje ubica Slavka Curuvije i vracanje imovine otete od medija po osnovu ukinutog Zakona o informisanju.

»Vasington Post« pise o planiranom kontraudaru Milosevicevih snaga protiv Kostunice i DOS-a, nakon sto je Milosevic javno priznao poraz.

Sreda, 11. oktobar
Predsednik SRJ Vojislav Kostunica sastao se u Beogradu sa Bodom Hombahom, koordinatorom Pakta za stabilnost Jugoistocne Evrope. Oni su razgovarali o ukljucivanju SRJ u rad Pakta za stabilnost.

Zoran Djindjic, predsednik DS, sastao se u Beogradu sa Vilijamom Montgomerijem, sefom kancelarije SAD u Budimpesti za odnose sa demokratskim snagama u Srbiji i bivsim ambasadorom SAD u Hrvatskoj. Oni su razgovarali o potrebi ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa SRJ i SAD.

Vojislav Kostunica je razgovarao sa rukovodstvom VJ i ocenio da je opsta bezbednosna situacija u zemlji »veoma slozena i zahteva plansko konsolidovanje snaga MUP-a radi potpune kontrole narusenog sistema bezbednosti«, kaze se u saopstenju vojnog kabineta predsednika SRJ.

Lideri DOS-a dali su republickim vlastima rok do 13. oktobra da odluce da li ce pristati na formiranje zajednicke vlade i raspisivanje prevremenih izbora. Ako se dogovor ne postigne, DOS ce organizovati masovne ulicne proteste gradjana. U protestima 5. oktobra dve osobe su, nesrecnim slucajem, izgubile zivot. Obe su bile na strani demonstranata.

Predsednik SDU Zarko Korac i potpredsednik Nove demokratije Svetozar Krstic doputovali su u Zagreb da bi se sreli sa predstavnicima srpske zajednice i nekoliko ministara u Vladi Hrvatske.

Momcilo Perisic, jedan od lidera DOS-a, rekao je da pobeda DOS-a jos nije konacna i da ce se ona moci realizovati tek posle konstituisanja Savezne vlade i odrzavanja republickih izbora. Perisic je negirao mogucnost da general Spasoje Smiljanic, komandant Ratnog vazduhoplovstva VJ, postane novi nacelnik Generalstaba VJ, a za generala Nebojsu Pavkovica je rekao da ce biti smenjen u legalnoj proceduri.

JUL nece ucestvovati u vladama koje budu formirane na nivou SRJ i Srbije do izbora u Srbiji, rekao je Ljubisa Ristic, lider JUL-a.

Glasinu da se Ivan Stambolic, koji je nestao jos u avgustu, nalazi kao »specijalni zatvorenik« u zatvoru u Leskovcu, demantovala je, na specijalnoj konferenciji za novinare, uprava ovog zatvora.

Cetvrtak, 12. oktobar
Vojislav Kostunica je u Palati federacije primio Djulijana Amata, italijanskog premijera, i Lamberta Dinija, sefa italijanske diplomatije. Italija je SRJ ponudila pomoc od tri stotine miliona nemackih maraka.

Kostunica se sastao i sa Dzimom O’Brajenom, savetnikom americkog predsednika Klintona za Balkan. »Nas susret znaci otvaranje SRJ prema Zapadu i zemljama sa kojima u poslednje vreme nije bilo diplomatskih odnosa, kao i doprinos stabilizaciji regiona«, rekao je Kostunica novinarima na zajednickoj konferenciji za stampu u Palati federacije. Na sastanku je bilo reci o ukidanju sankcija uvedenih od SAD kao i o Dejtonskom sporazumu i Rezoluciji UN br. 1244.

Konsultacije o republickoj prelaznoj vladi nisu nastavljene, saopsteno je iz DOS-a.

Rukovodstvo SPS-a zakazalo je vanredni kongres za 25. novembar. Obavljene su i kadrovske promene: potpredsednik SPS-a postao je, umesto Mirka Marjanovica, Milan Milutinovic, a umesto dosadasnjeg generalnog sekretara, Gorice Gajevic, postavljen je Zoran Andjelkovic.

Republicki poslanik SPS-a iz Krusevca, Miloje Mihajlovic, izrazio je uverenje da ce bivsi jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic podneti ostavku na funkciju predsednika SPS-a.

Izvrsni odbor JUL-a juznog Banata »ogradio« se od dela rukovodstva JUL-a »koji je svojim pogresnim procenama i politickim aktivnostima doveo do opravdanog nezadovoljstva gradjana«.

Direktor Direkcije za obnovu zemlje, Milutin Mrkonjic, cestitao je Vojislavu Kostunici pobedu na izborima i obavestio ga da je u potpunosti zavrsena izgradnja mosta »Varadinska duga« u Novom Sadu i pozvao ga da pusti most u saobracaj, javlja Beta.

DPS nece priznati premijera iz SNP, saopsteno je iz ove stranke. Stranka ce, u tom slucaju, osporiti legitimitet i kredibilitet nove savezne vlade, receno je u saopstenju.

Velika Britanija je zatrazila obnovu odnosa sa SRJ, a britanska kraljica, Elizabeta II, vec je Vojislavu Kostunici cestitala pobedu na izborima.

Petak, 13. oktobar
Predsednik Kostunica razgovarao je sa potpredsednicima SNP-a, Zoranom Zizicem i Predragom Bulatovicem, o formiranju nove savezne vlade. Zizic i Bulatovic su se zalozili za formiranje »vlade narodnog jedinstva« u kojoj bi bili i predstavnici parlamentarnih stranaka u Saveznoj skupstini i vladajuce crnogorske koalicije.

DOS je objavio rezultate u izbornoj jedinici broj 24 u Prokuplju, koji su pokazali da se izborna komisija na tom mestu »preracunala« za 77 564 biraca koji uopste nisu glasali.

Vladan Batic, predsednik DHSS i lider DOS-a, izjavio je novinarima da je DOS sa predstavnicima drugih partija postigao sporazum da se prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji odrze 24. decembra.

Nikola Sainovic, funkcioner SPS-a, rekao je novinarima da je Slobodan Milosevic u zemlji i da se predstavnici ove stranke vidjaju sa njim.

Vuk Draskovic je izjavio da predstavnici njegove stranke nisu bili pozvani na konsultacije o formiranju prelazne republicke vlade.

Poslovni savet medjubankarskog trzista deviza odlucio je da nemacka marka fakticki vredi 30 dinara iako formalnu devalvaciju dinara moze izvrsiti samo Savezna vlada.

U Foci je poginuo Janko Janjic, optuzen za ratne zlocine pred Tribunalom u Hagu. Janjic je aktivirao bombu prilikom pokusaja hapsenja.

Subota, 14. oktobar
Predsednik SRJ Vojislav Kostunica sastao se sa liderima EU u Bijaricu, u Francuskoj. Napravljena je i specijalna zajednicka fotografija, a SRJ je obecano 200 miliona evra za resavanje hitnih socijalnih problema kao sto su plate i penzije.

Predrag Bulatovic je najavio formiranje Savezne vlade za 15 dana.

U poseti Beogradu je Karl Bilt, specijalni izaslanik UN za Balkan. On se sastao sa Kostunicom, predstavnicima G17 plus i medija. Za pruzanje brze pomoci SRJ Bilt je istakao znacaj brzog formiranja Savezne vlade.

Lideri crnogorske vladajuce koalicije upozoravaju Kostunicu na gresku »saradnje sa manjinom u Crnoj Gori«.

Vojislav Seselj ostaje predsednik SRS, odlucila je Centralna otadzbinska uprava ove stranke.

Aleksandar Tijanic je podneo ostavku na mesto v. d. direktora »Politike« na koje su ga pre dva dana imenovali Upravni odbor i Skupstina akcionara ove kuce. Darko Ribnikar, imenovan za v. d. glavnog i odgovornog urednika, odbio je ovo mesto objasnivsi to svojim misljenjem da ljudi koji su postavili Tijanica za direktora misle da ce tako i dalje nastaviti sa ranijom uredjivackom politikom i zanemarivanjem profesije. Zaposleni podrzavaju Ribnikara.

Nedelja, 15. oktobar
Vujica Stokic, aktivista Otpora iz Pozarevca, tesko je pretucen u napadu osoba koje su se predstavile kao clanovi SPS-a i JUL-a i koji su mu pretili da ce proci jos gore kada se Marko Milosevic vrati u zemlju.

SPS razmatra predloge DOS-a i SPO-a o formiranju Savezne vlade, posle zajednickog sastanka. To se tice i zajednickog upravljanja u nekoliko kljucnih resora u vladi, saopsteno je iz ove stranke.

Zoran Djindjic je zatrazio razumevanje od vladajuce koalicije u Crnoj Gori zbog neophodnosti da neko iz SNP-a bude mandatar nove Savezne vlade.

U Beograd je doputovao princ Aleksandar Karadjordjevic. Na aerodromu Surcin docekao ga je novi gradonacelnik Beograda, Milan St. Protic, a potom ga je primio predsednik Kostunica.

Nastasja Radovic   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar