Broj 247 

 

Dragi citaoci,

Raduje nas, kao i mnoge druge, snazan tok promena koji nas vodi iz vrtloga haosa, nasilja i siromastva ka normalnom zivotu. Borba za stabilan pocetak normalnog zivota, znamo, jos nije dovrsena. Za to su neophodne, pre svega, demokratske promene u politickom poretku Srbije; one se ocekuju na predstojecim vanrednim izborima, i nakon njih. A potreban je i nov pristup resavanju problema u odnosima Srbije i Crne Gore, kao i samog »kosovskog cvora«. Tek potom cemo se suociti sa i te kako slozenim problemima koje za sobom ostavlja »stari rezim« – u privredi, kulturi, drustvu i drzavi, u odnosima sa neposrednim okruzenjem i citavim svetom.
Sve su to teme kojima se nas list do sada bavio a sa njima se valja i dalje suocavati. Pristupi su, svakako, razliciti. Kada je rec o medijima, bitna je razlika izmedju onih koji su deo propagandne masinerije ovakve ili onakve vlasti i onih koji izrazavaju ideje i interese gradjana; prvi proizvode javno mnenje, a drugi stvaraju javnost kao demokratsku instituciju kritickog misljenja. Time je uslovljen i status medija, kao dela propagande i sredstva za proizvodnju javnog mnenja ili kao cinioca samooslobadjanja samih gradjana i stalnog (pre)oblikovanja javnosti.
Iako nas list postoji vec dvanaest godina, on je za mnoge ostao neprimetan. Nasa marginalizacija nije izabrana, vec je iznudjena. Teme kojima smo se bavili, ideje i nacela za koja smo se zalagali i autori cije smo tekstove objavljivali, prema objektivnim merilima, nisu nesto marginalno. Ali, kriticki pristup stvarima i ne moze da bude vladajuci nacin misljenja i ponasanja. Medjutim, ne mora biti ni marginalizovan.
O tome sta i kako dalje da radimo zapoceli smo razgovore u Urednistvu i Savetu lista, s namerom da odluke donesemo do kraja ove godine. Zbog toga vas molimo, dragi citaoci, da i vi ucestvujete u tom procesu odlucivanja, da nam pisete o vasem misljenju o nasem dosadasnjem radu i o tome kako vidite buduci rad ili, eventualno, gasenje lista. Ako, pak, smatrate da list treba i dalje da izlazi – da li nameravate da se na njega i pretplatite.
Molimo vas, takodje, ukoliko niste izmirili pretplatu da to ucinite, jer troskovi rastu a prihodi nikako da ih stignu a kamoli prestignu; vec i sama postarina, kao sto vidite na prilozenom racunu, nije mali trosak.
Naviknuti na kriticko misljenje i o sopstvenom radu, ocekujemo vasa misljenja i predloge.

Urednistvo 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar