Broj 248 

Dogadjanja

Iskusenja lokalne vlasti: Kikinda

Kraj vezbe

Od 16. oktobra pa do dana kada je ovaj tekst nastajao, Kikinda se nalazila u pripremama za konstituisanje nove skupstine opstine. Kako se ovaj proces toliko otegao u gradu koji za sobom ima vec cetiri godine uvezbavanja demokratije, analizirace se verovatno naknadno. Za sada su svi nervozni, a narocito simpatizeri i najljuci zagovornici nove vlasti, koji otvoreno govore da to nisu ocekivali i da su ljuti na ljude za koje su glasali, jer vide da ovi ne uspevaju da se dogovore. Razresenje se ocekuje na konstitutivnoj sednici, najavljenoj za petak, 3. novembar, kada ce se, kako se to ovde kaze, »razdeliti kolaci«. Do tada, Skupstina opstine Kikinda nema ni izvrsni odbor, ni predsednika SO, a u medjuvremenu je odrzano nekoliko sednica i dogodilo se nekoliko odlaganja sednica, i posle svakog od njih samo je rasla napetost i posvadjanost medju odbornicima. Situacija podseca na klasican autogol (ako se dogovorimo sta znaci »klasican autogol«, izraz koji je upotrebio jedan od ucesnika u pregovorima).
Cuju se misljenja da je do zastoja doslo i zbog izrazene sarolikosti nove SO Kikinda. Naime, u sastavu lokalne vlasti u Kikindi DOS ima 38 od 55 mesta, a u sastav SO u Kikindi uslo je cak deset stranaka (LSV ima 9 odbornika, RV 8, DSS 5, GSS i DS po 4; po dva odbornika imaju SDU, SVM i KV, a po jednog PDS i ND), sto, sa 14 mesta za SPS–JUL, dva za SPO i jednim za SRS daje zbir od trinaest stranaka. Ne samo sto ove stranke odranije imaju razlicita vidjenja kako treba vrsiti vlast, koga postaviti na koje mesto i kojim investicijama dati prioritet, nego su u stanju da opsirno raspravljaju i o pitanjima u stilu: cija je centrala u Beogradu, a cija u Novom Sadu, ko postoji od pocetka visestranackog sistema, a ko se »juce osnovao« (kao, na primer, SDU, koja je podruznicu u Kikindi osnovala u avgustu 2000. godine).
Kad je sednica ovog saziva posvecena izboru predsednika SO zavrsena bez ocekivanog rezultata, neki od prisutnih, a i mnogi koji su za to naknadno culi, ozbiljno su se zabrinuli. Od pre izbora, postojao je dogovor izmedju ucesnica DOS-a da novi predsednik SO bude iz redova LSV, i kad je DOS ubedljivo pobedio, potvrdjeno je da ce to biti Dusko Radakovic (29 godina), opstinski ministar za informisanje u bivsem sazivu; medjutim, na sednici se pokazalo da cak i neki od potpisnika ovog dogovora nisu glasali za coveka o kome su se prethodno sporazumeli. Sledila su ubedjivanja i pregovori, za koje je, prema izjavama nekih ucesnika, trebalo imati »dobar stomak«. Uzasnut, kako je naveo u ostavci, cinjenicom da ljudi ne glasaju za dogovor koji su prethodno postigli, Dusan Tatic, odbornik SDU vratio je mandat. Tako je jedno mesto u klupama DOS-a ostalo prazno, jos pre konstituisanja Skupstine opstine.
Gradjani, a pre svih Otpor, uputili su novoj vlasti prve zamerke i ozbiljne kritike. Otpor, ali i mnogi drugi Kikindjani izjavljuju da su spremni da logoruju ispred zgrade SO Kikinde, dovikujuci odbornicima »Dogovorite se! Dogovorite se!«, pa, ko izdrzi. »Kad smo onoliko vikali na protestima protiv onih, sta nas kosta da i ovima pokazemo da smo tu. Uostalom, za ove smo glasali, od njih ocekujemo da budu bolji«, kaze nezaposlena uciteljica.
I tako, dok Skupstina opstine Kikinda ocekuje da pocne sa radom (ovoliko zakasnjenje zaista ne sluzi na cast), bolje upuceni se podsecaju rada u proslom sazivu. Tada je u klupama sedeo 51 odbornik, a opstinsku vlast su vrsile koalicija Vojvodina sa 18 odbornika i koalicija Zajedno sa 15, SPS je imao 9 mesta, SVM 2, 5 je pripalo SRS i 2 grupi gradjana. U koaliciji Vojvodina bile su LSV, RV, Banatski forum, u koaliciji Zajedno SPO (6 odbornika), DS (5), DSS (3) i GSS (1 odbornik). Za sve vreme bilo je opstrukcija, prelazenja iz klupe u klupu, prepucavanja i neslaganja u izobilju, pravi raj za izvestace zeljne senzacija. Sada bi, prema opstem misljenju, potkrepljenom i anketama koje su Kikindske novine i VK radio sproveli medju gradjanstvom, moglo da se pokaze malo vise politicke kulture i dobre volje. Vreme za vezbanje je isteklo.

Gordana Perunovic Fijat   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar