Broj 248 

Hronika

Kalendar
16–31. oktobar

Ponedeljak, 16. oktobar
DOS, SPS i SPO su postigli sporazum da se vanredni parlamentarni izbori u Srbiji odrze 23. decembra i da se za nekoliko dana formira prelazna vlada.

DOS i SNP su prekinuli pregovore o formiranju savezne vlade. SNP trazi da u sastav vlade udju i predstavnici SPS-a, ali i DPS-a. 

Bodo Hombah, koordinator Pakta stabilnosti, rekao je da pobeda DOS-a na izborima u Srbiji zavisi od ponasanja Zapada i njegove pomoci. On je najavio skoro odrzavanje donatorske konferencije za obnovu infrastrukture u Srbiji.

Delegacija Evropskog parlamenta u Beogradu je razgovarala sa predsednikom SRJ Vojislavom Kostunicom, predstavnicima medija, G17 plus i Otpora.

Aktuelna Vlada Srbije, na sednici kojom je predsedavao Mirko Marjanovic, zakljucila je da su pozitivna privredna kretanja u zemlji zaustavljena »bezakonjem i bezvlascem koje je nastalo nakon proglasenja rezultata izbora za predsednika SRJ«.

Za novog predsednika Izvrsnog odbora Skupstine Beograda izabran je mr Nenad Bogdanovic, funkcioner DS.

Promenjeno je rukovodstvo PKB-korporacije.

General Nebojsa Pavkovic, sef Generalstaba VJ, izjavio je da deo policijskih i vojnih snaga nije pod kontrolom nadleznih.

U Zagrebu je pod pokroviteljstvom Medjunarodnog instituta za stampu osnovana medijska organizacija jugoistocne Evrope (SEEMO).

U Beogradu je preminuo dr Milan Kurepa, akademik, fizicar i doajen borbe za autonomiju univerziteta.

Novinar Manojlo Vukotic je postavljen za privremenog glavnog urednika »Vecernjih novosti«.

Princ Aleksandar Karadjordjevic posetio je rudare u rudniku »Kolubara«.

Vlajko Stojiljkovic, ex-ministar srpske policije, smenjen je sa mesta predsednika okruznog odbora SPS za branicevski okrug.

Goran Svilanovic, predsednik GSS, podneo je ostavku na mesto koordinatora za medije u kriznom stabu DOS-a zbog, kako je rekao, razvoja situacije u kompaniji »Politika«.

Utorak, 17. oktobar
Vojislav Kostunica se u Podgorici sastao sa predstavnicima crnogorskih vlasti. Milo Djukanovic, predsednik Crne Gore, saopstio je da koalicija Da zivimo bolje nece ucestvovati u novoj jugoslovenskoj vladi.

Odlukom vanredne skupstine akcionara Beogradske banke AD, sa mesta direktora smenjena je Borka Vucic.

Novi gradonacelnik Kragujevca je dr Vlatko Rajkovic, koordinator DOS-a i jedan od celnika kragujevackog ogranka DS.

Vesna Pesic, direktor Centra za antiratnu akciju, izjavila je da su problemi u vezi sa formiranjem savezne vlade i raspisivanjem parlamentarnih izbora u Srbiji posledica toga sto se Milosevic i dalje bavi politikom.

Grupa osnivaca i bivsih funkcionera SPS-a zatrazila je smenu Slobodana Milosevica sa mesta sefa ove stranke. Ovaj apel clanstvu SPS-a potpisali su, izmedju ostalih, i Borisav Jovic, Milorad Vucelic, Zoran Lilic, Mihajlo Markovic, Slobodanka Gruden, Radovan Raka Radovic, Slobodan Jovanovic, Petar Skundric.

Sreda, 18. oktobar
Predsednik Kostunica je razgovarao sa predstavnicima SPS-a, aktuelnim predsednikom Srbije i potpredsednikom SPS-a Milanom Milutinovicem i Zoranom Andjelkovicem, generalnim sekretarom SPS-a.

General Nebojsa Pavkovic, u pismu upucenom Odboru za oslobadjanje Ivana Stambolica, tvrdi da Stambolic nije u vojnom zatvoru niti u nekom od vojnih objekata.

U intervjuu TV Studio B, ministar odbrane SRJ, general Dragoljub Ojdanic, demantovao je glasine da VJ priprema vojni puc kao i da u SRJ postoje paravojne jedinice.

Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji uputio je otvoreno pismo predsedniku SRJ Vojislavu Kostunici u kojem od njega trazi da pokrene pitanje amnestije i pristupanja SRJ Otavskoj konvenciji iz 1997, o zabrani antipersonalnih mina.

Predsednik SPO Vuk Draskovic, razresio je advokata Borivoja Borovica clanstva u predsednistvu SPO zbog njegove javne kritike ponasanja ove stranke.

Kompanija »ICN farmasjutikals« poklonila je Klinickom centru u Beogradu lekove vredne 50 000 DEM.

Nemacka vlada je potvrdila da poseduje obavestajne podatke o finansijskim sredstvima koje bivsi predsednik SRJ Slobodan Milosevic poseduje u inostranstvu. Prema agenciji Rojters radi se o iznosu od sto miliona dolara. »Mnogi dokazi govore u prilog tome da su Milosevic i njegovi trabanti deo organizovane kriminalne strukture i da se bave trgovinom drogom, pranjem para i drugim kriminalnim radnjama«, navodi se u tekstu koji citira Rojters.

Kompanija »Braca Karic« tuzila je moskovski list »Komersant« zbog tvrdnji da porodica Karic predstavlja »deo piramide vlasti« ex predsednika SRJ Slobodana Milosevica i jednog od »glavnih sponzora« njegovog rezima.

Gradonacelnik Beograda Milan St. Protic i Skupstina grada priredili su prijem u cast dolaska princa Aleksandra Karadjordjevica i princeze Katarine.

Cetvrtak, 19. oktobar
OEBS je SRJ uputio zvanicni poziv da se ukljuci u rad ove organizacije kao drzava–ucesnica. SRJ je suspendovana iz clanstva OEBS-a 1992. godine.

Privredni sud u Beogradu je odlucio da pokrene prethodni postupak za utvrdjivanje uslova za otvaranje postupka likvidacije savezne javne ustanove »Borba«.

Generalnom sekretaru Evropske konfederacije sindikata Emiliju Gabalju nije dozvoljeno da se obrati radnicima beogradskog »Ikarbusa« u krugu ove fabrike, tako da im se on obratio sa improvizovane bine ispred ulaza. Zabrana je stigla od direktora »Ikarbusa« Stanislava Glumca i drugih iz rukovodstva fabrike.

Petak, 20. oktobar
Lideri DOS-a uputili su pismo predsedniku Srbije Milanu Milutinovicu u kojem ga »ponovo obavestavaju« da je neprihvatljivo insistiranje SPS-a da u prelaznoj vladi Srbije ostane dosadasnji ministar za nauku i tehnologiju dr Branislav Ivkovic. DOS je objavio imena svojih clanova koji bi trebalo da udju u prelaznu vladu. SPO je za svog kandidata za mesto potpredsednika predlozio dr Spasoja Krunica, a DOS dr Nebojsu Covica. Mandatar ce najverovatnije biti Milomir Minic iz SPS-a. DOS se izjasnio i protiv predloga SPS-a da njihov predstavnik u Ministarstvu informisanja bude Ivica Dacic. Clanovi SRS podneli su ostavke na mesta u vladi Srbije.

U Sabornoj crkvi u Beogradu, patrijarh Pavle je sluzio svetu arhijerejsku liturgiju u pomen na pesnika i diplomatu Jovana Ducica, ciji su posmrtni ostaci stigli iz SAD u Beograd. Kovceg sa Ducicevim telom je potom prebacen u Podgoricu.

Veseljko Koprivica je podneo ostavku na mesto odgovornog urednika beogradskog »Danasa«. Koprivica, koji zivi u Podgorici, rekao je agenciji »Beta« da je ostavku podneo zbog redakcijskog komentara »Crnogorski zid« u »Danasu« kojim se, smatra Koprivica, Crnoj Gori osporava pravo na samostalnost.

Subota, 21. oktobar
Predsednik SRJ dr Vojislav Kostunica inicirao je oslobadjanje albanske lekarke i pesnikinje sa Kosova Flore Brovine koja je u Nisu osudjena na dvanaest godina zatvora. Kostunica je zatrazio od saveznog ministra pravde da po sluzbenoj duznosti pokrene postupak za pomilovanje Brovine, uz ocenu da za to postoje »opravdani razlozi«.

Novinar »Dnevnog telegrafa« Zoran Lukovic pusten je iz zatvora u Padinskoj Skeli, nakon odluke predsednika Srbije Milana Milutinovica da ga abolira, na predlog koji mu je, poslednjeg dana svog mandata, uputio republicki ministar pravde Dragoljub Jankovic. Advokat Lukovica, Gradimir Nalic, rekao je novinarima da je njegov klijent pusten uz zalaganje predsednika SRJ Vojislava Kostunice i njegovih saradnika.

Nedelja, 22. oktobar
Dr Vojislav Kostunica, predsednik SRJ, susreo se sa predstavnicima vlasti BiH na aerodromu Butmir u Sarajevu. Kostunicu su docekali predsednik Predsednistva BiH Zivko Radisic, predstavnik Muslimana u Predsednistvu BiH Halid Genjci, ministar spoljnih poslova Federacije BiH Jadranko Prlic i sef misije UN u BiH Zak Klajn.



Vojislav Kostunica je prisustvovao sahrani posmrtnih ostataka Jovana Ducica u Trebinju.

Predsednik Kostunica je pozvao vlasti u Crnoj Gori da sacekaju rezultate decembarskih izbora u Srbiji pre nego sto donesu odluke u vezi sa statusom Crne Gore u SRJ, odnosno o raspisivanju referenduma o nezavisnosti te republike.

Kostunica je za mandatara nove Savezne vlade postavio Zorana Zizica, potpredsednika SNP.

Posle sednice GO SPO, Borivoje Borovic je napustio ovu stranku i najavio formiranje nove. U predsednistvu SPO vise nisu Milan Bozic i Dragan Covic. Glavni odbor je izabrao novo predsednistvo, Vuk Draskovic je i dalje predsednik stranke, a Vojislav Mihailovic je izabran za njegovog zamenika »u slucaju smrti«. Draskovic je zakazao sabor stranke za pocetak naredne godine.

Ponedeljak, 23. oktobar
Poslanici Skupstine Srbije prihvatili su ostavku premijera Mirka Marjanovica. Nije bilo rasprave o glavnoj tacki dnevnog reda, izboru prelazne vlade, jer su poslanici iz redova SRS svojim ponasanjem opstruirali rad parlamenta pa je sednica prekinuta.

Savezna vlada u ostavci donela je odluku da se iz deviznih rezervi proda pet miliona dolara za uvoz gasa.

Predsednik Vojislav Kostunica je primio komesara Evropske komisije za spoljne poslove Krisa Patena. Pomoc koju je Evropska unija odobrila SRJ u Bijaricu pocece da stize sredinom novembra, rekao je Paten. Paten je razgovarao i sa drugim celnicima DOS-a, kao i sa predstavnicima nezavisnih medija.

Predsednik SRJ Vojislav Kostunica primio je ministra inostranih poslova Ceske Jana Kavana.

Nenad Canak, predsednik LSV, izabran je za predsednika Skupstine Vojvodine.

Kanada ce SRJ dati pocetnu pomoc od deset miliona kanadskih dolara, saopsteno je iz kanadske vlade.

Radomir Markovic, sef SDB Srbije, pojavio se na RTS-u u jednocasovnom intervjuu. On je tom prilikom negirao optuzbe da ova sluzba ima nekakve veze sa otmicom Ivana Stambolica i drugim zlocinima nad javnim licnostima kao sto je saobracajna nesreca na Ibarskoj magistrali koju SPO smatra pokusajem atentata na Vuka Draskovica. Markovic je rekao da je on svojim javnim pojavljivanjem zeleo da »demistifikuje DB«. SPO trazi da on bude hitno smenjen da bi bila formirana prelazna vlada Srbije.

Velimir Ilic, kopredsednik Nove Srbije i gradonacelnik Cacka, izneo je svoje neslaganje oko zajednicke odluke vlasti i opozicije u Srbiji da Milan Milutinovic i dalje ostane predsednik Srbije. On je rekao da je Zoran Djindjic taj koji je u DOS-u odlucio da se ne raspisuju i vanredni izbori za predsednika Srbije.

Slobodan Vuksanovic, nekadasnji potpredsednik DS, uputio je pismo clanovima ove stranke u kojem ih obavestava da napusta DS i prelazi u PDS Momcila Perisica. Kao razloge, Vuksanovic navodi progon clanova DS koji su ga podrzali kao protivkandidata Zoranu Djindjicu na poslednjim izborima za predsednika DS.

Ministar privrede u crnogorskoj vladi, Vojin Djukanovic, izjavio je da ekonomski interes mora biti prevashodni motiv za povezivanje Srbije i Crne Gore.

Utorak, 24. oktobar
Narodna skupstina Srbije je izabrala prelaznu vladu u kojoj su predstavnici SPS, DOS i SPO.

Vojislav Kostunica je u Beogradu razgovarao sa Nadezdom Mihailovom, seficom bugarske diplomatije.



Prema analizi beogradskog Medija centra, list »Politika« prednjaci u broju pozitivnih tekstova o Vojislavu Kostunici u odnosu na druge dnevne listove koji izlaze u Beogradu. List »Danas« je jedini koji je u posmatranom periodu imao jedan »negativan« tekst o Kostunici.

Ljubica Markovic, glavna i odgovorna urednica agencije Beta, dobila je »Medjunarodnu nagradu Kalabrije«.

Sreda, 25. oktobar
Predsednik Srbije Milan Milutinovic raspustio je Narodnu skupstinu Srbije, a Dragan Tomic, dosadasnji predsednik Skupstine, raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 23. decembar.

NIS je saopstio da su iz Madjarske stigle prve isporuke gasa.

EPS je saopstio da ce restrikcije struje biti nastavljene sve dok se ne obezbede redovne kolicine gasa i ne omoguci normalan rad sistema centralnog grejanja.

Vojislav Kostunica je po povratku iz Makedonije, gde je prisustvovao neformalnom samitu zemalja jugoistocne Evrope u okviru Pakta za stabilnost, rekao da Balkan vise nije bure baruta vec region mira i stabilnosti i da ce polozaj SRJ u okviru Pakta i na Balkanu i u Evropi sada dobiti svoju pravu meru. Kostunica je dva sata razgovarao i sa Ricardom Holbrukom, ambasadorom SAD u UN.

Ricard Holbruk se sastao u Pristini sa predstavnicima partija kosovskih Albanaca. Holbruk je izjavio da se moze ocekivati skori prijem SRJ u Ujedinjene nacije.

Cetvrtak, 26. oktobar
U Bukurestu je SRJ i zvanicno primljena u Pakt za stabilnost jugoistocne Evrope. Simbolicni kljuc Pakta primio je Goran Svilanovic, specijalni izaslanik predsednika SRJ.

Petar Jojic, savezni ministar pravde u ostavci, odbio je inicijativu predsednika Kostunice da pesnikinja i lekarka sa Kosova Flora Brovina bude pomilovana.

Gorana Svilanovica su u Bukurestu primili predsednik Rumunije Emil Konstantinesku i premijer Mugur Isaresku.

Benita Ferero Valdner, austrijska sefica diplomatije i predsedavajuca OEBS-a, zalozila se na Generalnoj skupstini UN, u Njujorku, za reintegraciju SRJ u medjunarodne organizacije.

Biserka Rajcic, poznati prevodilac s poljskog i stalni saradnik »Republike«, dobila je specijalnu diplomu poljskog ministra spoljnih poslova za afirmaciju poljske kulture u svetu.

Petak, 27. oktobar
Predsednik SRJ Vojislav Kostunica sastao se u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Predsednik Kostunica je u Moskvu doputovao na poziv Vladimira Putina, a u njegovoj pratnji je bio i srpski patrijarh Pavle.

Nove vlasti na celu SRJ zvanicno su zatrazile prijem SRJ u UN.

Predstavnici koalicije Da zivimo bolje i DOS-a, dogovorili su se u Beogradu da formiraju zajednicki ekspertski tim koji bi, bez pritisaka i unapred zadatih rokova, trebalo da izradi platformu za postizanje konacnih resenja u odnosima Crne Gore i Srbije.

U norveskoj ambasadi u Beogradu potpisan je memorandum o razumevanju izmedju predstavnika Norveske u SRJ, ambasadora Svere Berga Johansena, i gradonacelnika 15 gradova u Srbiji, cime je nastavljen program pomoci Norveske u energentima.

Vladika Artemije i sef UNMIK-a, Bernar Kusner, otvorili su u Gracanici Biro za nestale.

Subota, 28. oktobar
Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora na Kosovu DSK Ibrahima Rugove ubedljivo vodi.

Kabinet predsednika SRJ je saopstio da SRJ ne moze da prizna rezultate izbora na Kosovu jer oni dovode u pitanje ostvarivanje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.


Milenko Djuric, Manifestacije, 1918.

Branko Lukovac, sef crnogorske diplomatije, rekao je da je najavljen prijem SRJ u UN ishitren potez i da bi mogao negativno uticati na pregovore u buducim odnosima dve republike u SRJ.

Borski ogranak SPO citav je presao u Novu Srbiju.

Za privremenog predsednika UNS izabran je Dusan Radovanovic, politicki komentator »Vecernjih novosti«.

Nedelja, 29. oktobar
Predsednik Vojislav Kostunica je bio gost drugog dnevnika RTS-a u kojem je odgovarao na pitanja u vezi sa prijemom Jugoslavije u Ujedinjene nacije. Kostunica smatra da se bez obzira na probleme u odnosima Crna Gora–savezna administracija ne moze negirati postojanje SRJ koja je osnovana 1992. godine iako se odnosi izmedju federalnih jedinica mogu reformisati ili se cak SRJ voljom jedne od njih moze i ukinuti, ali danas ona postoji pa tako i njen prijem u medjunarodne organizacije sa stanovista legaliteta nije sporan. Ubrzani prijem SRJ u UN neophodan je zbog kontakata sa drugim medjunarodnim organizacijama, posebno finansijskim.

Nebojsa Vucinic, profesor medjunarodnog prava na Podgorickom univerzitetu, smatra da SRJ ne ispunjava uslove za prijem u UN jer njeni organi ne vrse vlast na citavoj saveznoj teritoriji.


Hinko Smrekar, Oholost (Sedam smrtnih grehova), 1927.

Svetozar Marovic je rekao da je zahtev DPS-a za dve stolice u UN za SRJ »samo ponuda«.

Ponedeljak, 30. oktobar
Vladan Batic iz DHSS, saopstio je novinarima da ce od strane DOS-a ministri u Saveznoj vladi biti: Goran Svilanovic (za spoljne poslove), Zoran Zivkovic (unutrasnji poslovi), Rasim Ljajic (nacionalne manjine), Momcilo Grubac (pravda), a ministar za informisanje ce najverovatnije biti Slobodan Orlic. Buduci guverner NBJ je Mladjan Dinkic.

Odrzana je osnivacka skupstina Narodne stranke Pravda na kojoj je Borivoje Borovic izabran za v. d. predsednika.

U poseti Beogradu je predsednik medjunarodne federacije novinara Ejden Vajt.

Stizu razliciti komentari na odluku celnika RTS-a Nenada Ristica da prekine sa emitovanjem serijala »Slike i reci mrznje«, nezavisne produkcije »Pravo na sliku i rec«. Isidora Sekulic, jedan od autora, smatra da je to posledica pritisaka iz DOS-a, a drugi autor, Lazar Lalic, koji je kao i Sekuliceva, bio izbacen sa RTS-a, smatra da je takvo ponasanje nagovestaj nove cenzure. Nebojsa Covic iz DOS-a demantuje ma kakvu umesanost u ovu aferu, a Nenad Ristic, koordinator RTS-a, tvrdi da se radi o novoj programskoj semi.

Evropska rektorska konferencija je odlucila da ukine odluku o suspenziji univerziteta u Srbiji.


Hinko Smrekar, Zavist (Sedam smrtnih grehova), 1927

NUNS trazi da nove vlasti uvedu moratorijum na ulaganje u dosadasnje rezimske medije »koji su svoju imovinu sticali, a monopolski polozaj zasnivali na politickim privilegijama«. Zeljko Mitrovic, bivsi funkcioner JUL-a, prodao je deo imovine svoje TV Pink austrijskom suvlasniku »Blica«.

Grupa predstavnika domacih medija i strucnjaka u toj oblasti zatrazila je od predsednika Kostunice da formira medijski savet koji bi u prelaznom periodu, do regulisanja odnosa u sferi medija i javnog govora, stitio elementarna prava gradjana i institucija u toj politicki osetljivoj oblasti.

Utorak, 31. oktobar
Predsednik SRJ Vojislav Kostunica dosao je u zvanicnu posetu Norveskoj. U Oslu ga je primio norveski kralj Harald, a razgovarao je i sa premijerom Jensom Stoltenbergom.

Fond za humanitarno pravo i SPO tvrde da poseduju dokument o ubistvu novinara Slavka Curuvije.

U vezi sa zahtevom za smenu sefa SDB Srbije Radeta Markovica, premijer prelazne vlade Milomir Minic trazi prethodne konsultacije sa predsednicima Kostunicom i Milutinovicem.

Norveska ce SRJ uputiti pomoc od 43 miliona maraka. Od toga ce osam miliona stici odmah i namenjeni su nabavci energenata za grejnu sezonu i potrebama izbeglica.

Kostunica je u Oslu rekao da se Milosevic nalazi u rezidenciji u kojoj je i do sada ziveo.

Zoran Zizic, mandatar Savezne vlade, izjavio je da ce u njegovoj vladi biti ministri iz DOS-a, SNP-a i SNS-a.

SPO ostaje pri nameri da ne ucestvuje u prelaznoj vladi Srbije sve dok ne budu smenjeni sef SDB Rade Markovic, Balsa Govedarica, predsednik Ustavnog suda Srbije, i Dragisa Krsmanovic, republicki javni tuzilac. Govedarica i Krsmanovic su, saznaje se u Skupstini Srbije, zatrazili da budu razreseni funkcija.

Fond za humanitarno pravo je saopstio da je ta organizacija primila dokument drzavne bezbednosti Beograda o »tajnom pracenju« vlasnika i urednika »Dnevnog telegrafa« Slavka Curuvije 11. aprila kada je i ubijen.

Nastasja Radovic 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar