Broj 248 

Hronika

Sednica Saveta »Republike«

Promene u Srbiji i nasa uredjivacka politika

Savet Republike odrzao je sednicu u utorak, 31. oktobra 2000, na kojoj je raspravljano o orijentaciji i uredjivackoj koncepciji naseg lista u narednom periodu. Konstatovano je da nema potrebe da se uredjivacka politika Republike menja, ali s obzirom na nove okolnosti, posle izbora od 24. septembra i dogadjaja od 5. oktobra, neke teme, odnosno tematske celine, moraju biti jace naglasene. U biranju i obradi tema akcenat pre svega mora da bude na identifikaciji onih aktera koji zastupaju stvarne demokratske promene i u drustvu i u drzavi.
Republika ce i u narednom periodu insistirati na uredjivackoj politici koje se drzi vec 12 godina – podrska demokratskim promenama, ali i kriticki odnos prema vlasti. Posle oktobarskog preokreta i obaranja rezima Slobodana Milosevica, sada se i kod nas prvi put otvaraju pitanja kako i na koji nacin na legalistickim osnovama organizovati novu vlast i drzavu. Clanovi Saveta narocito su ukazali na to da se recidivi bivseg rezima i dalje zilavo odrzavaju, pa to namece potrebu nasim autorima da analiticki prate kako se ti recidivi javljaju i u novoj politickoj eliti. U kontekstu opstih promena znacaj narocito dobijaju pojedini segmenti – obnova pravosudja, bez cega nema ni pravne drzave, zatim zdravstva, nauke itd. Sugerisano je da se na stranicama naseg lista otvore debate o svim ovim temama, kao i o zakonskom regulisanju svih ovih oblasti po savremenim standardima.
Republika ce u narednom periodu raditi na tome da prosiri krug svojih citalaca, narocito medju mladima i da sa svojim citaocima odrzava zivlje kontakte.
Clanovi Saveta uputili su iskrene cestitke nasem kolegi Miodragu Stanisavljevicu za nedavno dobijenu nagradu »Dusan Bogavac«, za etiku i novinarsku hrabrost. Takodje, izrazeno je zadovoljstvo povodom priznanja »Srebrna ruza«, koju je ugledna medjunarodna organizacija »Solidar« zajednicki dodelila Republici, RTV 99 (Sarajevo), Novom listu (Rijeka) i Kosova sotu (Pristina).
Savet je na kraju odlucio da se za naredne dve godine produzi mandat glavnom i odgovornom uredniku dr Nebojsi Popovu i predsedniku Saveta Dragosu Ivanovicu.

D. I.   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar