Broj 248 

Dogadjanja

Postizborna panorama Sandzaka

Pobede i porazi

Politicke varnice, po prepoznatljivom jugo-scenariju, i u Sandzaku su krenule sa sportskih terena

Na septembarskim predsednickim izborima u Jugoslaviji gradjani Sandzaka ubedljivom vecinom dali su svoj glas Vojislavu Kostunici. I u svim gradovima ove visenacionalne sredine protestnim skupovima branjena je izborna pobeda.
Sandzak, stara Raska, jugozapadna Srbija ili kako se jos ne naziva ova oblast, kao specificna regija predstavio se i rezultatima izbora od 24. septembra. Dok su gradjani prakticno plebiscitarno glasali za predsednickog kandidata i liste DOS-a na saveznim izborima, udruzena opozicija nije na lokalu pobedila ni u jednoj od sest opstina. Stavise, dozivela je ubedljive poraze. U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici izbornu pobedu nadmocno je slavila Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina. SDA je u Novom Pazaru osvojila 32 od 47 odbornickih mandata, a u Tutinu 34 od ukupno 37. Ovoj stranci ubedljiv izborni trijumf u Sjenici nije omela ni nova stranka sa nacionalnim, muslimanskim predznakom – Narodni pokret Sandzaka Dzemail Suljevic u maticnoj opstini osvojio je samo nekoliko mandata. Osnivac stranke izgubio je na izborima za opstinski parlament. SDA je u ovim opstinama, ubedljivije nego na prethodnim izborima, overio svoj politicki rejting. U Novom Pazaru je izbornim rezultatima sa vlasti otisla i prinudna uprava koju je, posle rezultata izbora iz 1996, postavila Vlada Srbije.
Za razliku od opstina sa vecinskim muslimanskim stanovnistvom, u Novoj Varosi, Priboju i Prijepolju pobedile su druge opcije. Priboj i Prijepolje su ostali medju poslednjim SPS enklavama u Srbiji. Socijalisti su odneli ubedljive pobede (u Prijepolju 42 od ukupno 61 mandata), dok je jedino Nova Varos na lokalu pratila rezultate izbora na saveznom nivou. Ovde je DOS u koaliciji sa Srpskim pokretom obnove, rezultatom 14:13, preuzeo vlast od socijalista.

Dok je bager u Beogradu 5. oktobra odradio veliki posao za narod, u predizbornoj kampanji u opstini Prijepolje bager je bio u sluzbi politike SPS-a i JUL-a. Po selima se ubrzano krenulo sa izgradnjom novih i obnovom starih puteva, biracima je obecavano blagostanje, a DOS je proglasen za saradnika separatistickih tendencija sandzackih Muslimana. Uz bager, veliku ulogu u kampanji koalicije SPS–JUL odigrao je i vladika milesevski Filaret. Crveni vladika je u intervjuima datim starom RTS-u i staroj Politici bezocno agitovao za Slobodana Milosevica, a na lokalu se stavio u sluzbu socijalista. Promovisao je sebe u politickog pastira jedne promasene politike, ubedjivao narod verni da ce, ako ne pobedi SPS, na vlast doci – Turci! Dok je na platou Doma kulture u Prijepolju oko 3000 ljudi 7. oktobra proslavljalo pobedu Vojislava Kostunice, u isto vreme a samo na stotinak metara udaljenosti, crveni vladika je osvestao velelepni vladicanski dvor koji je nikao iz oronule zgrade bivseg zatvora. Na svecanosti koja je vise licila na cetrdesetodnevni pomen, drustvo su mu pravili gradski oci SPS-a i drugi, malobrojni, politicki istomisljenici. Izborni rezultat od 24. septembra izmenio je potpuno scenario proslave od 7. oktobra. Bila je, naime, predvidjena pompezna svecanost, kojoj je u novom Vladicanskom dvoru Eparhije milesevske trebalo da prisustvuju Slobodan Milosevic i Nebojsa Pavkovic. Crveni vladika je, eto, nameravao da Milosevic uz novu predsednicku inauguraciju »osvesta« i nove crkvene dvore.
Postizborna, sarena panorama multietnickog Sandzaka kod gradjana budi nadu, ali izaziva i strah. Pobeda Kostunice proslavljena je maltene jednodusno, ali je docekana i sa razlicitim motivima. Opstine u kojima je pobedila SDA ocekuju od nove vlasti da im udovolji mnogim, davno izrecenim zahtevima koji se krecu do politicke autonomije Sandzaka. Za razliku od Novog Pazara, Sjenice i Tutina, ovi zahtevi se ne podrzavaju u Novoj Varosi, Priboju i Prijepolju. Ovde su ocekivanja drugacija. Pobedu Kostunice u Priboju i Prijepolju vide kao nadu da ce demontaza bivse vlasti stici i u njihove gradove i da ce, uprkos rezultatima na lokalnim izborima, i ovde vrlo brzo sa prestola biti skinuta dugogodisnja komunisticka vlast. To su nade, ali kod gradjana je prisutan i strah od postizbornog Sandzaka kao novog potencijalnog zarista.
Da su na ovom politicki trusnom podrucju moguci uzavreli dani pokazao je vec komsijski fudbalski derbi odigran 14. oktobra u Novoj Varosi izmedju domaceg »Zlatara« i »Sloge« iz Sjenice. Po prepoznatljivom jugo-scenariju politicke varnice su i u Sandzaku krenule sa sportskog terena. Navijaci iz Sjenice dosli su organizovano, u velikom broju na utakmicu i na tribinama razvili ogromni transparent na kojem je pisalo: »Jugoslavijo, ko te... moze Sandzak i bez tebe«. Vec vidjeno na stadionima u Bosni koju, inace, velikomuslimani Sandzaka smatraju maticom. Revoltirani navijaci iz Nove Varosi uzvratili su skandiranjem »Srbija, Srbija«. Bilo je varnica i medju igracima na fudbalskom terenu. Jedino je rezultat bio – 2:2.
Koliko ce rezultat nedavne izborne utakmice u Jugoslaviji biti u sluzbi miroljubivog stanja u multietnickom Sandzaku ostaje da se vidi.

Milan R. Cmiljanovic   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar