Broj 249 

Hronika

Kalendar

19. novembar

Sreda, 1. novembar
Vojni kabinet predsednika SRJ Vojislava Kostunice saopstio je da je u Podgorici odrzan Vrhovni savet odbrane. Sastanku su prisustvovali svi clanovi Saveta sem predsednika Srbije Milana Milutinovica. Nezvanicno se saznaje da je crnogorski predsednik Milo Djukanovic pokrenuo pitanje smene nacelnika Generalstaba VJ Nebojse Pavkovica.

Albanska pesnikinja i lekar Flora Brovina oslobodjena je iz zatvora u Pozarevcu i kolima Medjunarodne federacije Crvenog krsta uputila se ka granici sa Kosovom gde ju je sacekala porodica i oko dve stotine sunarodnika. Kabinet predsednika SRJ je saopstio da je Brovina oslobodjena na osnovu Saveznog ustava i Zakona o pomilovanju, a na predlog predsednika Vojislava Kostunice.

Obnovljena je isporuka ruskog gasa.

Fond za humanitarno pravo podneo je Okruznom javnom tuzilastvu u Beogradu krivicnu prijavu protiv nacelnika resora Drzavne bezbednosti Srbije i Beograda Radomira Markovica i Milana Radonjica.

U Beogradu je poceo vanredni sabor SPC.

Cetvrtak, 2. novembar
SRJ je primljena u clanstvo Ujedinjenih nacija. U prisustvu Kofija Anana, generalnog sekretara UN, i Gorana Svilanovica, specijalnog izaslanika jugoslovenskog predsednika, podignuta je jugoslovenska zastava ispred sedista UN u Njujorku.

Mandatar Savezne vlade Zoran Zizic saopstio je sastav svog kabineta. U Saveznoj vladi su predstavnici DOS-a, SNP-a i SNS-a i grupe eksperata G 17 plus.

Radomir Markovic, sef DB Srbije, obavestio je kolegijum ministara policije u prelaznoj vladi Srbije da sumnja u autenticnost dokumenta o pracenju novinara Slavka Curuvije na dan njegovog ubistva 11. aprila 1999. godine.

Petak, 3. novembar
Odrzane su sednice oba doma Skupstine Jugoslavije. Za predsednika Veca gradjana izabran je Dragoljub Micunovic, lider DC.

Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore ustanovljeno je da je nemacka marka jedino platezno sredstvo u ovoj republici.

Gradski prevoz u Beogradu je poskupeo odlukom Izvrsnog odbora Skupstine grada.

Prema rezultatima istrazivanja Instituta drustvenih nauka iz Beograda, Vojislav Kostunica je politicka licnost od najveceg poverenja u Srbiji (56% anketiranih). Na drugom mestu je Slobodan Milosevic koji je dobio 4% podrske anketiranih gradjana.

Subota, 4. novembar
Savezna skupstina je izabrala Saveznu vladu.

Miodrag Vukovic, savetnik crnogorskog predsednika je, povodom izbora Savezne vlade, rekao da odluke ove vlade nece vaziti u Crnoj Gori.

Predsednik Vojislav Kostunica je izjavio da ne trazi promene u vojsci i policiji.

U intervjuu spanskom listu »El Pais« Kostunica je rekao da ce saradnja sa Haskim tribunalom »biti neizbezna«.

DSK Ibrahima Rugove je odlucan da ukljuci Srbe u rad lokalnih organa vlasti, ali ce oni, kako je receno u centrali ove stranke, »morati da prihvate prava manjinskog naroda«.

DSS trazi da se odloze imenovanja predstavnika Srba u organima lokalne samouprave na Kosovu, posebno u enklavama gde Srbi cine vecinu.

Nedelja, 5. novembar
U zatvoru u Sremskoj Mitrovici izbila je pobuna zatvorenika. U pobuni ucestvuje oko hiljadu i po zatvorenika, a u sporadicnoj pucnjavi koja je trajala citave noci izmedju nedelje i ponedeljka, povredjeno je nekoliko osudjenika, a tvrdi se da ima i poginulih.

Iz DOS-a stizu reakcije na izjavu predsednika Vojislava Kostunice. Komentar u dnevnoj stampi je da su predstavnici DOS-a »zbunjeni i iznenadjeni«. 

Lamberto Dini, sef italijanske diplomatije, smatra da SRJ nece biti skoro primljena u Savet Evrope jer je neophodno da zemlja koja se kandiduje ispuni odredjene norme.

Zoran Zizic, predsednik jugoslovenske Vlade, rekao je da ce SRJ postovati sve medjunarodne obaveze.

Na rodjendan Ivana Stambolica, nestalog pre vise od dva meseca, u Paviljonu Veljkovic je, pred mnogobrojnim gradjanima, odrzan protestni skup.


Ponedeljak, 6. novembar
Oko pet stotina zatvorenika Kazneno-popravnog doma u Nisu pocelo je da protestuje protiv uslova u kojima izdrzavaju kazne. Oni traze i smenjivanje uprave zatvora.

Pobunjenici u zatvoru u Sremskoj Mitrovici unistili su proizvodne pogone u kojima rade. Albanski zatvorenici su evakuisani na drugo mesto. Celije u kojima su bili smesteni zatvorenici Albanci uglavnom su izgorele u pozaru koji je izbio tokom protesta.

Benita Ferero-Valdner, predsedavajuca OEBS, sastala se u Beogradu sa predsednikom Kostunicom i drugim visokim jugoslovenskim zvanicnicima. Ona je vodila razgovore u vezi sa prijemom SRJ u OEBS koji bi trebalo da se dogodi tokom ovog meseca.

Nemacki »Spigl« tvrdi da Slobodan Milosevic uvecava svoje bogatstvo u inostranstvu i pored promene vlasti u Beogradu, te da su 26. oktobra dva paketa sa 59 kilograma zlata iz rudnika u Boru utovarena u avion »Svisera«.

Radnici Telekoma Srbije poceli su da strajkuju. Postavljen je rok prelaznoj vladi Srbije da smeni celne ljude Telekoma.

Utorak, 7. novembar
Pobunjenici u zatvorima u Nisu, Zabeli kod Pozarevca i Sremskoj Mitrovici traze opstu amnestiju. Niski zatvorenici su zapalili i bolnicu u zatvorskom krugu.

Jozef Fiser, sef nemacke diplomatije, dosao je u posetu Beogradu. Fiser je obecao da ce nemacka vlada poslati SRJ kratkorocnu pomoc koja ce biti upotrebljena za snabdevanje stanovnistva lekovima i energijom. Goran Svilanovic, sef jugoslovenske diplomatije, najavio je intenzivnu saradnju dve zemlje »u razmeni ljudi i kapitala«.

Sreda, 8. novembar
Kolegijum Ministarstva pravde Vlade Srbije najavio je izradu nacrta zakona o amnestiji cim bude normalizovano stanje u nekoliko zatvora u Srbiji.

Stevan Nikcevic, koministar pravde iz SPO u prelaznoj vladi Srbije, podneo je krivicnu prijavu protiv Radomira Markovica, nacelnika SDB Srbije, »zbog postojanja osnovane sumnje da je izvrsio krivicno delo ugrozavanja sigurnosti«.

Cetvrtak, 9. novembar
KP dom u Nisu posetili su Flora Brovina u pratnji izvrsnog direktora Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava Gradimira Nalica, koministra policije u Vladi Srbije Bozidara Pelevica i nacelnika SDB Srbije Radomira Markovica. Pre njih zatvor je posetila direktorka Fonda za humanitarno pravo Natasa Kandic i ekipa TV Vin. U ovom zatvoru se nalazi i oko 300 Albanaca. Oni su se solidarisali sa zatvorenicima drugih nacionalnosti.

Radomir Markovic, sef SDB Srbije, rekao je novinarima da nece podneti ostavku na funkciju i da njega moze da smeni samo nadlezno ministarstvo.

Goran Svilanovic, ministar spoljnih poslova SRJ, predao je u Strazburu zvanican zahtev jugoslovenske vlade za prijem SRJ u Savet Evrope.

Vojislav Kostunica, predsednik SRJ, govorio je na zasedanju Komiteta Saveta Evrope, a sreo se i sa najvisim rukovodstvom Saveta.

Protiv Sladjane Veljkovic, zamenika odgovornog urednika »Vranjskih«, podneta je prekrsajna prijava kod sudije Dragana Stojanovica, sefa opstinskog organa za prekrsaje u Vranju. Prijavu je podneo Jovica Stefanovic, direktor Sumskog gazdinstva u Vranju i visoki funkcioner JUL-a. Prijava se odnosila na tekst koji je o poslovanju ovog gazdinstva objavljen u »Vranjskim«. 

Nastasja Radovic   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar