Broj 249 

Hronika

Pismo saradnicima i citaocima

Sta i kako dalje

Pisma saradnika i citalaca, kao i javna priznanja vrednosti naseg lista, ohrabruju Urednistvo i Savet da nastavimo izdavanje Republike, otvarajuci pitanje sta i kako dalje.
Kao i proteklih dvanaest godina, i ubuduce ce nas list biti glasilo gradjanskog samooslobadjanja, mesto za izrazavanje ideja, interesa i htenja gradjana i saradnje u borbi za slobodu i demokratiju, a protiv stihije straha, mrznje i nasilja. Promene koje su se dogodile ucinile su razumljivijim nase teznje i otvorile put ka njihovom ostvarenju. Umesto nasilja, rata, haosa i izolacije, sada nas najvise zanima put ka miru, demokratiji i saradnji.
Promene na vrhu vlasti i u politickom poretku i dalje smatramo vaznim uslovom zaokreta ka normalnom zivotu, a najvise nas interesuju promene u privredi, kulturi, svakidasnjem zivotu. Strateski cilj je ustavotvorna skupstina, od koje se ocekuje stvaranje i stabilizovanje demokratskih institucija i demokratske procedure raspravljanja i odlucivanja o javnim poslovima. 
Nase polaziste i cilj je demokratska javnost kao mesto slobodnog opstenja o javnim interesima i javnim poslovima i kao institucija za kontrolu svih centara moci, a pre svega politicke vlasti. Niti smo bili, niti zelimo biti deo propagandne masinerije, cak ni najdemokratskijeg poretka.
I do sada, a i ubuduce, nas list smatramo akterom i delom procesa demokratskih promena. Umesto posmatranja aktera i dogadjaja s jednakom distancom, jasno podrzavamo razlicite ideje, interese i aktere demokratskih promena, ali odlucno se suprotstavljamo svima onima koji proizvode i primenjuju ideologiju polne, rasne, nacionalne i bilo kakve iskljucivosti, mrznje i nasilja.
Vrtlog straha, mrznje i nasilja kojim smo bili zahvaceni a i put ka miru, demokratiji i saradnji zahtevaju »javnu upotrebu uma« kako bismo zaista razumeli sta nam se desilo i kuda dalje idemo. Znanje kojim raspolazemo nikada nije dovoljno, vec je neophodno permanentno obrazovanje i u okviru redovnog sistema obrazovanja, i u najsirem javnom opstenju. U tome kljucno mesto ima kriticko misljenje. Povezujuci karakteristike lista i casopisa, negovali smo i informacije i analize; to nameravamo da cinimo i dalje. Zbog toga, pored bitnih informacija o trajnijim zbivanjima i konkretnim dogadjajima, u nasem listu vazno mesto imaju i analize (ogledi, knjige i sl.); zato su medju saradnicima i novinari i naucnici. I sami podlezemo kritickom misljenju. Radi toga cemo izloziti kritickom sudu javnosti bibliografiju svih tekstova koje smo objavili u proteklih dvanaest godina. Ocekujemo da je to valjana podloga da se proceni, sto konkretnije, sta i kako dalje.
Nista od svega recenog ne mozemo postici bez saradnje i podrske. Zato molimo sve saradnike i citaoce da nam jave jesu li spremni za dalju saradnju i kako je zamisljaju, sta predlazu. Dabome, da bismo mogli da planiramo dalje izlazenje lista, neophodno je da unapred znamo ko je sve spreman da se na nas list i pretplati.
Pretplata za narednu (2001) godinu iznosi (za SRJ) 360 dinara, odnosno 180 dinara za djake i studente, nezaposlene i penzionere; moguca je uplata i u tromesecnim i polugodisnjim ratama.
Ocekujemo vase odgovore do kraja decembra na novu adresu: »Republika«, Crnotravska b. b., 11000 Beograd. Tek tada cemo doneti konacnu odluku o tome sta i kako dalje, ne iskljucujuci ni mogucnost prestanka izlazenja lista ukoliko ne bude minimuma uslova za normalan rad.

Urednistvo   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar