Broj 249 

Dogadjanja

Nova Savezna vlada

Fotelje za (pot)predsednike

Oba veca Savezne skupstine izabrala su 4. novembra novu Saveznu vladu. Kako su Vladu formirali dojucerasnji ljuti politicki protivnici, Demokratska opozicija Srbije i crnogorska promiloseviceva Socijalisticka narodna partija, ona je nazvana vladom kompromisa.
Od sedam ministara koliko je dao DOS dvojica su predsednici, a petorica potpredsednici partija. Goran Svilanovic, predsednik GSS i asistent na Pravnom fakultetu je ministar spoljnih poslova, a Rasim Ljajic, predsednik koalicije Sandzak i lekar je ministar nacionalnih i etnickih zajednica. Momcilo Grubac, potpredsednik Demokratskog centra i profesor prava je ministar pravde, a Zoran Sami, potpredsednik DSS i profesor na Saobracajnom fakultetu je ministar saobracaja. I to je u redu. Ali...
Vojislav Andric, potpredsednik Nove demokratije i profesor matematike koji je napravio 25 zbirki zadataka i 34 testa za mlade matematicare je ministar sporta. Boris Tadic, potpredsednik Demokratske stranke i klinicki psiholog ubuduce ce kao ministar telekomunikacija deliti frekvencije elektronskim medijima i drugima. A drugi potpredsednik DS Zoran Zivkovic koji je zavrsio Visu ekonomsku skolu i godinama se bavi privatnim biznisom bice ministar unutrasnjih poslova...
Podela ministarskih fotelja od strane DOS-a iskljucivo predsednicima i potpredsednicima stranaka valjda dodje kao zasluzena nagrada za desetogodisnji opozicioni rad u veoma teskim uslovima Milosevicevog rezima. Kako je Savezna vlada vecim delom druga srpska vlada, to i ne bi trebalo da bude problem.
Ministri koje je dala SNP, njih sestorica, su prica za sebe. Trojica – Danilo Vuksanovic, ministar privrede i unutrasnje trgovine, Dragisa Pesic, ministar finansija, i Miodrag Kovac, ministar zdravlja – bili su ministri i u prethodnoj federalnoj vladi Momira Bulatovica. I nista im ne smeta sto su do juce duvali u Miloseviceve trube i bili saucesnici u potpunom upropastavanju zemlje i sto su odgovorni za to. Oni ce, bez grize savesti, sada duvati u neke sasvim druge trube.
U novoj Saveznoj vladi ima svega, kao na vasaru, jedino nema – nijedne zene.

Jasna Kesic   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar