Broj 250

Hronika

Kalendar

10–27. novembar

Petak, 10. novembar
Konsenzusom svih 50 zemalja clanica OEBS-a SRJ je primljena u ovu organizaciju. Ceremoniji prijema u Becu prisustvovao je sef jugoslovenske diplomatije, Goran Svilanovic.

Subota, 11. novembar
U BiH su odrzani opsti izbori, treci po redu od Dejtonskog sporazuma.

Nedelja, 12. novembar
Miroslav Filipovic, novinar »Danasa« i dopisnik Frans presa, postao je pocasni clan kanadskog PEN-a.

Ponedeljak, 13. novembar
U Beogradu je pocela konferencija Pakta za stabilnost jugoistocne Evrope. Konferenciju je otvorio Bodo Hombah, koordinator Pakta, a na njoj je govorio i predsednik SRJ, Vojislav Kostunica.

Goran Svilanovic se sreo sa sefom madjarske diplomatije Janosem Martonjijem tokom odrzavanja konferencije Pakta za stabilnost.

Utorak, 14. novembar
Jugoslavija ce zatraziti prijem u Evropsku banku, rekao je Miroljub Labus, potpredsednik jugoslovenske Vlade.

Ucesnici konferencije Pakta za stabilnost u Beogradu obecali su najhitniju pomoc gradovima i opstinama u Srbiji od pola milijarde evra.

EU je revidirala listu lica kojima je zabranjen ulazak u zemlje EU. Zabrana je skinuta i za sefa Miloseviceve SDB Srbije Radomira Markovica.


Sreda, 15. novembar
Predsednik SRJ, Vojislav Kostunica, govorio je pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

Savezni ustavni sud je odlucio da je taksa na elektricno brojilo u skladu sa zakonskim propisima.

Cetvrtak, 16. novembar
Savezna vlada je odobrila obnavljanje odnosa sa zemljama NATO-a.

U Beogradu su protestovale porodice nestalih Srba sa Kosova.

Prelazna vlada Srbije odlucila je da ukine dnevnice solidarnosti.

Istraga protiv clanova SIK, po prijavi Mladjana Dinkica, izvrsnog direktora G 17 plus i 15 hiljada gradjana, zavrsena je u Prvom opstinskom sudu. Sada se ocekuje da opstinski javni tuzilac, Emir Jasarevic, donese odluku o pokretanju krivicnog postupka.

U organizaciji Privredne komore SRJ i Hrvatske gospodarske komore, u Beogradu je odrzan skup jugoslovenskih i hrvatskih privrednika. Iz Hrvatske je doslo oko 500 privrednika.

Petak, 17. novembar
Vojislav Kostunica je zatrazio od generalnog sekretara NATO-a Kofija Anana da se priceka sa sudjenjima Srbima koji se nalaze u kosovskim zatvorima do formiranja medjunarodnih sudova, a da se sve ranije presude revidiraju.

Goran Svilanovic je primio sefove interesnih sekcija SAD, Vilijama Montgomerija, Velike Britanije, Dejvida Lendsmena, Nemacke, Joakima Smida, i Francuske, Dominika Lasusa, kao i ambasadore Japana, Norijakija Avadu, Brazila, Adolfa Liberta Vestfalena i Svajcarske, Gaudenca Rufa.

U Dejtonu je pocela dvodnevna konferencija povodom pet godina od mirovnog sporazuma za Bosnu. Jugoslovensku delegaciju predvodi Pavle Jevremovic, savetnik jugoslovenskog predsednika za spoljnu politiku, Crnu Goru predsednik Milo Djukanovic, a Kosovo lider DSK Ibrahim Rugova.

DS trazi da Zoran Djindjic bude mandatar nove republicke vlade.


Subota, 18. novembar
Na Glavnom odboru DSS Vojislav Kostunica je izneo tri svoja zahteva koja bi morala biti prihvacena od ostalih iz DOS-a da bi on pristao da bude nosilac liste DOS-a za predstojece vanredne republicke izbore. Ti zahtevi se ticu ucesca saveznih organa u donosenju odluka u vezi sa opstankom SRJ, cvrstog opredeljenja za pravnu drzavu, kao i toga da novu vladu Srbije moze izabrati samo nova skupstina, posle izbora.

Nedelja, 19. novembar
Prelazna vlada Srbije imenovala je vrsioce duznosti direktora i glavnih i odgovornih urednika RTS-a, po troje za svaku funkciju. Potpredsednik vlade iz DOS-a, Nebojsa Covic, rekao je da ne zna nista o ovim imenovanjima.

SPS su napustili Zeljko Simic, Goran Percevic, Zoran Milosevic i Momcilo Babic, a iz Odbora za pripremu Kongresa istupili su Mihailo Markovic, Petar Skundric i Ratko Markovic.


Ponedeljak, 20. novembar
Sefovi diplomatija EU ukljucili su Srbiju u CARDS program pomoci zapadnom Balkanu.

Milomir Minic, predsednik prelazne vlade Srbije, rekao je da je odluka o postavljenjima na RTS zajednicka odluka citave prelazne vlade i da je ona jednoglasna, te da DOS svojim izjavama pokazuje da ne postuje sporazum o prelaznoj vladi.

Utorak, 21. novembar
Goran Svilanovic je u Atini razgovarao sa Jorgosom Papandreuom, sefom grcke diplomatije.

Zoran Djindjic insistira da se dogovor o vladi Srbije napravi pre izbora ili DS nece ucestvovati u radu vlade.

Sreda, 22. novembar
U napadu nepoznatih lica na kucu Stanimira Vukicevica, sefa Jugoslovenskog komiteta za odnose sa UNMIK-om, u Pristini, jedna osoba je ubijena, a vise njih ranjeno.

Blizu administrativne granice uze Srbije i Kosova nekoliko stotina uniformisanih Albanaca napalo je pripadnike MUP-a. Cetiri policajca su poginula a vise njih je ranjeno.

U Sarajevu su se sastali sefovi diplomatija SRJ i BiH, Goran Svilanovic i Jadranko Prlic.

U CFCE u Parizu odrzan je seminar o obnovi i investicijama na Balkanu.


Cetvrtak, 23. novembar
SB UN ostro je osudio, kako je u saopstenju receno, »kriminalne napade« u Pristini i podrucju administrativne granice uza Srbija–Kosovo.

Vojislav Kostunica je obisao jedinice Trece armije VJ, bez prisustva novinara.

Naoruzani Albanci blokirali su put izmedju sela Konculj i Bujanovca.

Petak, 24. novembar
U Zagrebu je odrzan samit predstavnika pet zemalja EU i pet zemalja zapadnog Balkana. Milo Djukanovic je zvanicno bio clan delegacije SRJ koju je predvodio Vojislav Kostunica, predsednik SRJ.

Subota, 25. novembar
U Beogradu je, u Centru »Sava«, odrzan vanredni Kongres SPS na kojem je Slobodan Milosevic ponovo izabran za predsednika ove stranke.

Vojislav Kostunica je u Palati federacije razgovarao sa Romanom Prodijem, predsednikom Evropske komisije. Oni su potpisali Okvirni sporazum o dugorocnoj saradnji EU i SRJ.

SRJ je u Budimpesti primljena u Centralnoevropsku inicijativu.

Nedelja, 26. novembar
Pripadnici MUP-a Srbije spremni su da povrate polozaje sa kojih su se povukli posle napada Oslobodilacke vojske Preseva, Bujanovca i Medvedje, ali odluka je ostavljena politickom rukovodstvu zemlje, rekao je Beti jedan oficir MUP-a Srbije, koji se nalazi na polozajima na granici sa Kosovom.

Ponedeljak, 27. novembar
Bezeci sa porodicom iz svog sela koje se nalazi u zoni sukoba pored administrativne granice sa Kosovom, od nagazne mine je poginuo desetogodisnji decak Faton Zeciri.

Vlada Srbije je ultimatum za povlacenje Albanaca, koji je juce istekao, produzila do cetvrtka, saznaje »Danas«, nezvanicno.

Slobodan Tomovic, koministar policije, rekao je da su vlasti u Srbiji dobile, preko KFOR-a, signal da naoruzani Albanci zele da produze primirje do petka uvece.

Vojislav Kostunica je na osmoj ministarskoj konferenciji OEBS-a u Becu potpisao tri osnovna dokumenta ove organizacije. Kostunica je u Becu rekao da je uputio pisma sefovima NATO-a i UN u kojem trazi izmene Kumanovskog sporazuma.

Nastasja Radovic   


© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar