Broj 251

Dogadjanja

Zrenjanin

Mediji pod pritiskom

Pretnje novinarima zbog pisanja o osetljivim temama i nedodirljivim ljudima

U tri od ukupno pet srednjobanatskih opstina gradjani su nedvosmisleno pokazali da su za promene, overivsi svoju volju na proteklim izborima, ali se ubrzo videlo da se iza toga krije i svojevrsna opasnost za sve one koji o tome u javnosti otvoreno pisu i govore. Sto konkretno dalje znaci da je nekolicini novinara u ovom regionu preceno zbog pisanja o osetljivim temama i do sada nedodirljivim ljudima.
Novinar lokalnog lista Zrenjanin Zoran Dedic dobio je nedavno na kucnu adresu anonimno pismo u kojem mu se savetuje da se »opameti dok nije kasno«, i preti »zar hoces da prodjes kao onaj Curudija« (pismo se inace odlikuje veoma niskim nivoom pismenosti). Uz to, na samoj koverti gde je bila ispisana i adresa novinara, stoji »ugradjen« oglas iz pomenutog lokalnog lista u kojem se reklamiraju pogrebne usluge! A pomenuti novinar se, osim problematicnim potezima prethodne lokalne vlasti u opstini Zrenjanin (SPS–JUL), konkretno bavio i »stambenom problematikom« bivseg predsednika SO I. Francuskog, kao i malverzacijama u fudbalskom klubu »Proleter« iz Zrenjanina.
Preteca pisma i anonimne poruke slicne sadrzine, a takodje i ne manje neugodne, dobili su u poslednje vreme i novinari Slobodan Pasic koji se u lokalnom listu Zrenjanin oglasio sa nekoliko veoma zestokih tekstova i sa kompromitujucom argumentacijom o bivsim lokalnim celnicima, zatim Slavica Milin, ali i Despot Cukic, poverenik UGS »Nezavisnost« za Srednjobanatski region od kojeg je vise puta, takodje, proistekla inicijativa ne samo za organizovaniji rad Nezavisnog sindikata, vec i za pokretanje niza pitanja neugodnih po ovdasnje direktore preduzeca.
Pretnje, i to veoma zestoke i javno izrecene, doziveo je i potpisnik ovih redova, kome je, pre svega kao novinaru Danasa, jos s proleca ove godine u selu Jarkovac preceno da ce biti masakriran, supruga silovana, a imanje rastureno i razoreno. Konacno, nista manje zloslutna nije bila ni pretnja ovom novinaru u vreme trajanja konstitutivne sednice SO Secanj, kada mu je vec aktuelni predsednik ove lokalne skupstine Milan Lisov u skupstinskom zdanju rekao »da ce batine koje priziva sigurno i dobiti«, nakon cega je bio suocen i sa pretnjama u glavnoj ulici u Secnju, gde mu je grupa ljudi, verovatno privrzena predsedniku SO Lisovu, ozbiljno zapretila batinama, psujuci mu pri tom i »majku starosedelacku« tako da je od tog vremena potpisniku ovih redova svaki prolaz ili kratak boravak u Secnju skopcan s ozbiljnim teskocama. 


Sinisa Stankov  

 
 

© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar