Broj 251

Dijalog 

Djeca prije svega

(»Zaskakanje«, »Republika« br. 248)

Moze predsjednik drzave da se krsti i da bude krsten. Mogu tome pojedinci da se dive i da to odobravaju i podrzavaju. Sve je to ljudski. To su njihova prava.
Ali, i drzava i predsjednik drzave moraju da postuju, prije svega, pravo djece na slobodu misljenja, savjesti i vjeroispovjesti. Isto to treba postovati kod gradjana drugih konfesija, kao i apsolutne vecine ateista i indiferentnih gradjana. Puno toga mora da se postuje i ispostuje. Sve su to ozbiljne smetnje i prepreke za vjeronauku da udje u skolu kao obavezan predmet, jer vjeronauka je slobodan izbor pojedinca pa i djeteta. Crkva je, s tim u vezi, u svim evropskim modernim zakonodavstvima odvojena od drzave sto znaci i od skole.
Ako je Savezna Republika Jugoslavija multietnicka, a jeste, onda i s te strane vjeronauci nije mjesto u skoli. Neka crkva svojim sadrzajem privuce, i stare i mlade, u svoje okvire pa neka ih uci i vjeronauci. Ali, Srpska pravoslavna crkva trazi laksi nacin da joj to uradi drzava i da vjeronauku ozakoni u skoli. Tako vjeronauka postaje drzavna. Uz sve to treba reci da je nasoj djeci ionako previse i predmeta, a jos vise suvisnog i bezivotnog sadrzaja u tim predmetima. Vrijeme je odavno proslo za rasterecenje djece postojecim, a neko uporno hoce jos toga da utrpa ne razmisljajuci o psihofizickim mogucnostima osnovaca. Karadzic je to nasilno uveo u osnovne skole Republike Srpske pa prvacici uce Stari i Novi zavjet. Katehizis caruje, a popovi, koji to predaju, ne poznaju ni metodiku, ni didaktiku, ni djecju psihologiju, a o nastavnim jedinicama da i ne govorimo. Zato je i donesena odluka da se vjeronauka u osnovnim skolama u Bosni i Hercegovini ukine.
Savezna Republika Jugoslavija, koja je nakon oktobra zakoracila punim plucima u moderan svijet mora ostati sekularna ako zeli biti civilizovana. Uostalom, SRJ je potpisala ili ce da potpise medjunarodne akte koji je na to obavezuju i koja stite pravo djece na slobodu misljenja, savjesti i vjeroispovjesti. Tu su: a) Opsta deklaracija o pravima covjeka, clan 18; b) Konvencija o pravu djeteta OUN, clan 14; c) Evropska konvencija o zastiti ljudskih prava, clan 9; d) Deklaracija OUN o otklanjanju svih oblika netrpeljivosti i diskriminacije na osnovu vjera i ubjedjenja, clan 5; e) Svjetska deklaracija o opstanku, zastiti i razvoju djece, clan 19.
Jugoslavija, u svakom slucaju, mora da bude sekularna, moderna i parlamentarna, a ne konzervativna i crkvenjacka drzava. Neka Srpska pravoslavna crkva radi svoj posao u vjerskim institucijama i objektima, a ne u skoli. To joj drzava Ustavom garantuje, kao sto Ustav djeci garantuje pravo na slobodu misljenja, savjesti i vjeroispovjesti. Djeca, prije svega, moraju slobodno da rastu i da se razvijaju.

Lazar Manojlovic  
Bijeljina       



© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar