Broj 251

Hronika 

Kalendar

28. novembar–8. decembar

Utorak, 28. novembar
Poslanici oba veca Savezne skupstine izabrali su ekonomistu Mladjana Dinkica iz grupe G 17 plus za novog guvernera NBJ. Na zasedanju se pojavila i Mirjana Markovic, predsednica Direkcije JUL-a. Poslanicima su duplo povecane plate.

Sead Spahovic, koministar pravde u republickoj vladi, rekao je u intervjuu Fonetu da je neizbezno otvaranje pitanja krivicne odgovornosti bivseg predsednika SRJ Slobodana Milosevica.

Sreda, 29. novembar
Dzordz Robertson, generalni sekretar NATO-a, uputio je pismo jugoslovenskom predsedniku Vojislavu Kostunici, u kojem pozdravlja pridruzivanje SRJ Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244 SB UN.

Vreme je praznika, bez obzira sto je drzava ciji se datum osnivanja praznuje prestala da postoji.

Aktivisti novosadskog Otpora obelezili su 29. novembar, dan kada je pre dve godine osnovan ovaj pokret. Obelezavanje godisnjice pocelo je aukcijom »otpornih« igracaka pored spomenika pesniku J. J. Zmaju.

Cetvrtak, 30. novembar
Maki Sinohara, portparol Visokog komesarijata UN za izbeglice, rekla je na konferenciji za stampu da je prethodnog dana oko hiljadu ljudi napustilo pogranicni pojas izmedju Kosova i uze Srbije i preslo u Srbiju. Do sada je registrovano oko cetiri hiljade izbeglica iz ovog podrucja, rekla je Sinohara.

Generalni sekretar NATO-a Dzordz Robertson i komandant NATO-a za Evropu americki general Dzozef Ralston razgovarali su u Pristini sa sefom UNMIK-a Bernarom Kusnerom i komandantom KFOR-a Karlom Kabidjozom, potvrdjeno je agenciji SRNA u pres sluzbi KFOR-a.

Zoran Djindjic je na celu delegacije DOS-a boravio u poseti Ljubljani gde se sastao sa slovenackim predsednikom Milanom Kucanom.

Iz EPS su najavljene nove restrikcije struje.

Petak, 1. decembar
Iz albanskog sela Reljin iselilo se 80% stanovnistva, rekao je koordinatoru DOS-a za Pcinjski okrug Draganu Janjicu Nasuf Behljulji, clan Predsednistva albanske Partije za demokratsko delovanje.

U Podujevu je tesko ranjen aktivista DSK Kosova Ejup Visoka.

Dzordz Robertson je izjavio da NATO nece tolerisati akcije ekstremista. On je pozvao »narod Kosova« da u drugi plan stave »etnicki nacionalizam«.

Medlin Olbrajt, drzavni sekretar SAD, zatrazila je »suzdrzanost« od Albanaca.

Prema istrazivanjima grupe Stratedzik marketing, tri cetvrtine gradjana koji izadju na predstojece republicke izbore, glasace za DOS.

Ekspertska grupa pri Centru za razvoj neprofitnog sektora pripremila je nacrt zakona o nevladinim organizacijama u SRJ.

CeSID planira da na predstojecim republickim izborima angazuje oko 10 000 posmatraca. Ova NVO je pozvala gradjane da se u sto vecem broju prijave za obuku nepristrasnog posmatranja izbornog procesa.

ANEM se usprotivio nastavku prakse imenovanja visokih drzavnih i partijskih funkcionera u upravne odbore medijskih kuca i pozvao predstavnike DOS-a da ubuduce odbijaju takve ponude.

Predrag Markovic, izdavac i clan uprave G17 plus, rekao je da ce, ukoliko nove jugoslovenske vlasti ne garantuju svojim potezima sveobuhvatne promene u drzavi, clanovi ove organizacije napustiti Saveznu vladu.

Subota, 2. decembar
U posetu SRJ doputovao je sef kineske diplomatije Djiasua Tang. On se u Beogradu sastao sa jugoslovenskim zvanicnicima Vojislavom Kostunicom, Goranom Svilanovicem i Miroljubom Labusom. Kina je obecala pomoc SRJ u iznosu od 20 miliona juana (nesto vise od dva miliona dolara).

Zoran Djindjic je obisao krizno podrucje u Presevskoj dolini.

Vuk Ognjanovic, kandidat SNP-a za viceguvernera NBJ, izjavio je da ce povuci kandidaturu za to mesto. Mladjan Dinkic, novoizabrani guverner NBJ, uslovio je svoje prihvatanje ovog mesta povlacenjem kandidature Ognjanovica za svog zamenika.

U Atini je zavrsen dvodnevni skup »Albanci kao vecina i manjina na Balkanu«.

Odbor za ljudska prava u Krusevcu pokrenuce inicijativu za proglasenje amnestije ili reviziju postupaka protiv pripadnika rezervnog sastava VJ koji su dezertirali za vreme proslogodisnjeg rata na Kosovu.

Nacelnik policije u Vladicinom Hanu Radivoje Stojmenovic i operativni radnici OUP Vladicin Han Goran Markovic i Goran Trajkovic razreseni su duznosti jer su 8. septembra priveli i brutalno pretukli sedam clanova Otpora.

Omladina JAZAS-a sastala se, povodom svetskog dana borbe protiv AIDS-a, sa republickim ministrom za omladinu i sport Svetozarom Mijailovicem, koji je podrzao njihov predlog o osnivanju republickog komiteta za borbu protiv AIDS-a koji bi koordinisao rad vladinih i nevladinih organizacija koje se bave ovim problemom.

Nedelja, 3. decembar
Telo sudije Nebojse Simeunovica koji je nestao pocetkom novembra, nadjeno je u vodama Dunava u Novom Beogradu.

Predsednik SRJ Vojislav Kostunica ponovio je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima iz njegovog kabineta, svoje opredeljenje da se, u vezi sa krizom na jugu Srbije, postuju svi medjunarodni pravni dokumenti i da situacija zahteva mudru diplomatsku akciju.

U Ministarstvu finansija SAD potvrdjena je informacija da su, prema istrazi ovog ministarstva, saucesnici Slobodana Milosevica, tokom devedesetih godina, raznim kanalima prebacili na Kipar devizna novcana sredstva u vrednosti od najmanje milijardu americkih dolara.

U obimnom izvestaju Medjunarodne krizne grupe briselskog Analitickog instituta kaze se da je labava konfederacija optimalno resenje za redefinisanje odnosa Srbije i Crne Gore.

Vanredna skupstina UKS nije odrzana jer su vrata na zgradi Udruzenja u Francuskoj 7 ostala zakljucana.

Guverner NBJ Mladjan Dinkic povukao se, zbog nove funkcije, sa mesta izvrsnog direktora G17 plus.

»Zensku predizbornu kampanju«, pred vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, zapocele su asocijacije zena Plavi jahac Group, Zenska medijska mreza i Beogradski zenski lobi, saopsteno je posle sastanka ovih organizacija u beogradskom Medija centru.

Ponedeljak, 4. decembar
Albanski ekstremisti sa juga Srbije ispalili su cetiri granate na pripadnike MUP-a Srbije.

Predsednik i premijer SRJ, Vojislav Kostunica i Zoran Zizic, boravili su u »privatnoj« poseti manastiru Hilandar na Svetoj gori.

Ibrahim Rugova, lider DSK, rekao je u intervjuu podgorickoj »Pobjedi«, da je rano za razgovore zvanicnog Beograda i predstavnika Albanaca sa Kosova. Predsednik SRJ Vojislav Kostunica pozvao je Ibrahima Rugovu na razgovore o problemima vezanim za situaciju na Kosovu. Hasim Taci, nekadasnji lider OVK, rekao je, tim povodom, da Rugova nema prava da sam razgovara sa Beogradom.

Na ministarskom sastanku NATO-a kojem je predsedavao Dzordz Robertson, posebna paznja je bila posvecena krizi u Presevskoj dolini.

RSK je saopstila da se za predstojece vanredne republicke izbore prijavilo osam partija i koalicija.

Oko 60 000 gradjana Srbije potpisalo je peticiju za smenjivanje sefa RDB Srbije Radomira Markovica.

Bojan Zecevic je imenovan za vrsioca duznosti izvrsnog direktora G17 plus, odluceno je na skupstini ove organizacije.

Jugoslovenska kampanja za zabranu antipersonalnih mina uputila je apel Vojislavu Kostunici i saveznim ministrima odbrane i spoljnih poslova Slobodanu Krapovicu i Goranu Svilanovicu, da SRJ pristupi konvenciji o zabrani antipersonalnih mina.

Utorak, 5. decembar
Albanski ekstremisti su nastavili sa napadima na pripadnike VJ i MUP-a Srbije.

Savezna vlada je odlucila da dinar i zvanicno devalvira na trideset dinara za nemacku marku.

KFOR je uhapsio osam Albanaca pod sumnjom da su umesani u dogadjaje na jugu Srbije.

Sud casti UNS iskljucio je iz svog clanstva Milorada Komrakova, doskorasnjeg glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a.

Dnevne novine u Srbiji imaju velike probleme sa nestasicom papira.

NVO organizacije dobice oko 1,1 milion evra u narednoj godini, saopsteno je na konferenciji za stampu delegacije Evropske komisije u beogradskom Medija centru. Na konferenciji su, pored Majkla Grejema, otpravnika poslova Evropske komisije u Beogradu, ucestvovali i An Mari Bostrom iz svedskog Helsinskog komiteta za ljudska prava i Zarko Paunovic, direktor Centra za razvoj neprofitnog sektora.

Sreda, 6. decembar
Savezni premijer Zoran Zizic, zajedno sa saveznim ministrima odbrane i policije Slobodanom Krapovicem i Zoranom Zivkovicem, posetio je Presevsku dolinu.

Zoran Djindjic, eventualni mandatar nove republicke vlade, najavio je da ce potpredsednici njegove vlade biti Nebojsa Covic i Vuk Obradovic.

U Okruznom sudu u Beogradu odrzana je komemoracija povodom tragicne smrti sudije ovog suda Nebojse Simeunovica.

Free Serbia Internet Magazin postavio je sajt posvecen nestanku Ivana Stambolica.

U Cacku je otvorena kancelarija Centra za mir i antiratnu akciju ciji ce direktor biti Svetlana Eric, predsednik cacanskog odbora GSS.

Na jugu Srbije nema humanitarne katastrofe, ali je pomoc privremeno raseljenim licima, pogotovo deci, neophodna, rekao je regionalni koordinator britanske nevladine humanitarne organizacije »Spasimo decu« Aleksandar Bulatovic. On je izjavio da se u tom podrucju nalazi vise od tri hiljade dece koja su »pod strasnim stresom zbog onoga sto se desava«.

Djordje Balasevic je u saradnji sa Otporom u Beogradskom narodnom pozoristu odrzao koncert pod nazivom »Ziveti slobodno«. Koncert je posvecen svima onima koji su stradali od bivseg rezima.

Profesor Zarko Puhovski izabran je za novog predsednika Helsinskog odbora za Hrvatsku.

Prema monitoringu medija koji rade beogradski Medija centar i agencija Stratedzik marketing, vecina domacih medija je pocela da se vraca na »ratnu retoriku«, iz ranijeg perioda, u izvestajima o krizi na jugu Srbije.

Ucesnici tribine »Veronauka u skolama, za ili protiv« u organizaciji Helsinskog odbora za ljudska prava, slozili su se da bi, umesto veronauke, u skole trebalo uvesti predmet koji bi se bavio opstom religijskom kulturom. 

Cetvrtak, 7. decembar
Na sednici Savezne skupstine, premijer Zoran Zizic je zatrazio od UN da se albanski ekstremisti izbace iz tampon zone koju nadgledaju medjunarodne snage.

Vojislav Kostunica je pomilovao clanove grupe OSA kojima je sudjeno pred Vojnim sudom u Nisu.

Rasim Ljajic, savezni ministar za nacionalne manjine i etnicke grupe, posetio je po drugi put za pet dana, krizno podrucje opstine Bujanovac.

Portparol policije UN na Kosovu Dmitri Kaporcev izjavio je da je grupa Srba iz Kosovske Mitrovice pretukla jednog oficira UN.

Vlada Velike Britanije poklonila je Klinickom centru u Beogradu opremu vrednu 400 000 funti.

Plavi jahac Group trazi, u apelu upucenom javnosti, DOS-u i drugim politickim partijama da u buduci srpski parlament udje 100 zena od 250 poslanika. Ova organizacija se poziva na standarde propisane u okviru Pakta za stabilnost i u drugim dokumentima koje su potpisali jugoslovenski zvanicnici i prema kojima se predvidja najmanje 30% zena na poslanickim listama.

Okrugli sto o nacrtu zakona o NVO odrzan je u Humanitarnom centru za integraciju i toleranciju u Novom Sadu.

Otpor iz Nisa najavio je da ce zapoceti kampanju za skracenje vojnog roka sa 12 na sest meseci.

Vesna Pesic, direktor Centra za antiratnu akciju, ocenila je da ce medjunarodna zajednica izvrsiti snazan pritisak na SRJ da isporuci optuzene za ratne zlocine.

Vojislav Kostunica se sastao sa roditeljima poginulih od 1991. do 1999. koji osnivaju svoje udruzenje. Roditelji su zahtevali sudjenje Slobodanu Milosevicu.

Petak, 8. decembar
Sednica Veca gradjana Savezne skupstine prekinuta je kasno uvece zbog nedostatka kvoruma. Dragoljub Micunovic, predsednik Veca gradjana, rekao je da ce sednica biti nastavljena »kada se za to steknu uslovi«. Ova sednica je posvecena razmatranju krize u Presevskoj dolini.

Zoran Zizic, savezni premijer, rekao je na skupstinskom zasedanju da je njegova vlada spremna da u datom roku pripremi rezoluciju o minimumu nacionalnog interesa.

Sef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanovic rekao je u intervjuu »Blicu« da se Zapad protivi reviziji Kumanovskog sporazuma.

Predsednici stranaka koje cine vladajucu koaliciju u Crnoj Gori dogovorili su se da hitno pocnu sa izradom novog zakona o referendumu i pravilima medijske kampanje.

Ucesnici tribine o polozaju manjina u multietnickom drustvu, koja je odrzana u Novom Pazaru, zakljucili su da se i Srbi i Bosnjaci u Sandzaku osecaju veoma nesigurno.

Milan Pajevic, spoljnopoliticki savetnik potpredsednika jugoslovenske Vlade Miroljuba Labusa, izabran je za jugoslovenskog koordinatora Pakta za stabilnost jugoistocne Evrope.

Nastasja Radovic  



© 1996 - 2000 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar