Broj 252-253

Kultura

Kako smo ga upotrebili

Neko je ipak dobro shvatio »stanje duha« ovdasnjih ljudi kada je na plakatu koji poziva na izbore za republicki parlament dizajnirao ljudski mozak uz koji je isao slogan »Upotrebi ga«. Tesko je naci direktniju aluziju na mentalno stanje biraca. Pokazalo se da ona nije ponizavajuca kako su je neki doziveli, vec realisticna. Poruku sa plakata mnogi biraci i politicari ipak nisu shvatili ozbiljno. Kao da su svi mislili da se ona odnosi na nekog drugog. Lideri DOS-a su se zadovoljili nevidljivom kampanjom, pa se cak nisu pojavljivali na nekim mestima na kojima su ih lokalni funkcioneri i gradjani ocekivali. Biraci su diskretnu kampanju shvatili onako kako je glasila politicka poruka, pa su odlucili da tog subotnjeg dana malo odmore svoj mozak. Na biralista je izaslo nesto manje od 60 odsto biraca.
Rezultati izbora pokazuju da se odrzao osnovni trend sa septembarskih saveznih i lokalnih izbora, odnosno odluka biraca da uklone jezgro bivse vlasti i da se otarase mulja koji se natalozio oko nje. Lose su prosli socijalisti, dok su julovci i socijalisticki derivati u vidu novopecenih socijaldemokrata prosto zbrisani. Deset godina bede i terora ucinilo je svoje. Na »levoj strani gde je srce« i na levoj polulopti mozga za one koji su se izdavali za levicare vise nema mesta. Sta se, medjutim, desava na desnoj strani? Analiticari izjavljuju da su iznenadjeni ulaskom ultranacionalista u parlament Srbije, a svetski mediji su na udarnim mestima objavili vest da je DOS pobedio nadmocno, ali da ce skupstinske klupe zaposesti, uz Seseljevu stranku, i poslanici stranke zloglasnog Arkana. Strancima je, cini se, mnogo jasnije ko je usao u parlament nego nama. Nasi politicari, vecina intelektualaca, a narocito crkva, ne pokazuju ni najmanju zelju da otvore srpski ratni dosije. Politicari svesno udaraju po Milosevicevim nedelima koja se vezuju za kradje i korupciju, a precutkuju rat, ratne zlocine i odgovornost drzave i njenih saucesnika na koje se oslanjala. Takvi danas u vidu »iznenadjenja« ulaze u parlament, mada su to u sustini aveti rata koje bi svakog trebalo da uplase.
Strucnjaci kazu da je Arkanova stranka dobila glasove jer ima dva medija – TV Palmu u Beogradu i TV Palmu plus u Jagodini. Zakljucak je da su ti mediji radili dobro za Arkanovog prvog vojnika Pelevica koji sada ima novu profesorsku biografiju i imidz sportiste, sto sugerise plemenitost. Nezavisni mediji nisu reagovali na Pelevicevu kandidaturu, umesto da podsete na korene stranke. Pitam kolegu iz Poljske, poznatog novinara Zecpospolite, da li bi u njegovoj zemlji takva kandidatura prosla bez reakcije medija. Odgovara da to ne bi bilo moguce i da bi se u prvom redu crkva usprotivila nameri da covek okrvavljenih ruku postane poslanik.

Olivija Rusovac   



© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar