Broj 252-253

Svakidasnjica

Dan molitve protiv kulture

Nikada se ne treba zaricati da se nicem necemo zacuditi i to najbolje znaju oni koji su se zarekli u vise navrata. Ako je vec tako onda treba ako nista drugo iskoristiti pravo na cudjenje koje je neko i nekakvo ljudsko pravo. U glasilu nase Crkve Pravoslavlje od 1. decembra 2000. poznati publicista Rajko M. Djurdjevic razmislja o komunizmu i kulturi na nacin koji je blago receno bizaran. Komunisti su otisli ali je ostao njihov »necisti duh« i publicista nastavlja sa svojom nekakvom primitivnom tesko je naci drugu rec »kulturologijom« u kojoj ulogu neciste sile ima »zapadna, evro-americka kultura« koja se »skriva pod velom bezbozne demokratije«. Ova je »kulturologija« svima prepoznatljiva, i njome se zaista ne bi trebalo ni baviti. Nas spisatelj, medjutim, svoje teze utemeljuje citatima iz dela glasovitog propovednika N. Velimirovica. »Nece biti nista cudno« navodi g. Djurdjevic iz Nikolaja »ako Crkva nasa propise molitvu protiv kulture kao zbira svih zala«. Sledeci navod je jos cudniji »Trebalo bi odrediti jedan drzavni molitveni dan u godini« koji bi se kultno svetkovao kao opomena od svih zala kulture. Da nevolja i cudjenje budu veci, g. Djurdjevic dobro navodi poznate »misli« iz sabranih dela slavnog besednika. U njegovom delu Glas Crkve, Valjevo 1996. postoji citav »cvetnik« takvih misli o kulturi za koje bi bolje bilo da ih i ne navodimo. Nije jasno, i nema o tome saglasnosti cak ni medju nama koji se Nikolajevim delom bavimo, kako je covek vaspitavan na tom Zapadu i u krilu njegove kulture mogao tako da misli o kulturi i molitvi. U ozbiljnim kulturoloskim delima niceg slicnog nema, a kod svetih otaca i ucitelja Crkve molitva se tumaci kao najrafiniraniji vid ljudske duhovne kulture. No, ni tu nije problem veliki propovednik nije bio istina kao onaj slavni Nemac koji se masao pistolja kada je cuo rec kultura, ali je mislio kako je mislio, o cemu bi se moralo jednom jasnije progovoriti.
Nevolja je i problem u necem drugom. Ovde gde smo i kako smo to bi se lako moglo i obistiniti, i nije nikako iskljuceno da bi se takav Dan borbe protiv kulture mogao svetkovati i radno jer je autoritet velikog propovednika u porastu. Sto se tice teksta takve neke molitve, ima vec spremnih pesnika i akademika koji bi taj posao preuzeli na sebe. Uostalom, ima kod vladike Nikolaja i prorocanstava koja ne bi trebalo potcenjivati, jer je u njima dobro sagledano ovo nase nemirno i duhovno smuceno vreme. »Niko se ubuduce« pisao je veliki propovednik davno »nece rezervisanije i skepticnije odnositi prema kojekakvim frazerskim deklaracijama o ljudskim pravima, od novoga i mladoga Balkanca«.
Dobro je to video slavni zicki besednik i stoga bi se trebalo pribojavati ovakvih »kulturologa« kakve nam sve cesce prezentira glasilo nase Crkve Pravoslavlje.

M. Dj.    © 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar