Broj 252-253

Sta citate

O prestupima drzava

U znak secanja na Konstantina Obradovica, naseg uglednog strucnjaka za medjunarodno pravo i povodom Dana ljudskih prava, Beogradski centar za ljudska prava promovisao je knjigu Konstantina Obradovica Odgovornost drzava za medjunarodne protivpravne cine. Tom prilikom dodeljena je i nagrada »Konstantin Obradovic«, koju je Beogradski centar za ljudska prava ustanovio u znak podrske onima koji se bore za ljudska prava. Prvi laureat je Predrag Koraksic-Corax, karikaturista, simbol gradjanskih otpora i uspravljanja tokom rezima Slobodana Milosevica. 
Knjiga Konstantina Obradovica sadrzi pet odeljaka u kojima je prikazano kako se razvijalo shvatanje o medjunarodnoj odgovornosti drzava. Studija je napisana krajem 70-ih godina i osvetljava manje poznat rad Konstantina Obradovica iz njegove zaostavstine. Orijentacija ovog vrlog pravnika koji je uzivao medjunarodni ugled i postovanje, vidljiva je i iz ovih redova: »Principi na kojima pociva odgovornost za medjunarodne protivpravne cine vuku svoj koren iz obicaja i pravnog ubedjenja koji su se tokom istorijskog razvoja medjunarodnog prava postepeno uoblicavali, da bi u nase doba poprimili ono znacenje koje im u kontekstu modernog medjunarodnog prava valja pridavati. U njihovom shvatanju i tumacenju pravni formalizam je sveden na najmanju meru kroz pravila kojima se otklanjaju sve prepreke njihovoj efektivnoj primeni«.
Znacaj izdavanja ove knjige veliki je ne samo zbog toga sto doprinosi razumevanju pravila o odgovornosti drzava, nego i u tome sto otvara prostor za teorijsko bavljenje ovim pitanjima kojima nasa nauka u oblasti prava nije pridavala znacaj. To je, kako je na promociji istakao prof. Milan Sahovic, uzrok zaostajanja nase naucne misli i njene podloznosti manipulacijama zbog kojih je sudska i zakonodavna praksa u Jugoslaviji zauzela negativan stav prema saradnji sa Medjunarodnim krivicnim tribunalom u Hagu.

O. R.   



© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar