Broj 252-253

Dogadjanja

Zaokruzena volja biraca

Prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji, odrzani samo tri meseca nakon saveznih, predsednickih i lokalnih izbora, pokazali su nekoliko kljucnih stvari. Prvo, trend raspolozenja gradjana za promenama i odlucnim reformama je nastavljen, a dvotrecinska vecina koju je osvojila Demokratska opozicija Srbije obavezuje je da realizuje zelje biraca.
Drugo, zapazen je visok stepen apstinencije biraca sto je, po nasem uverenju, rezultat sledecih okolnosti: razocarenja onog dela birackog tela koje tradicionalno glasa za Socijalisticku partiju Srbije i Srpsku radikalnu stranku usled slabih septembarskih rezultata ovih partija i, drugo, preterane samopouzdanosti dela biraca naklonjenih DOS-u, koji su nakon izbora od 24. septembra doslovno prihvatili popularni slogan – Gotov(o) je!
Trece, uprkos opstrukcijama ostataka bivseg rezima vidljivih (u tzv. prelaznoj vladi Srbije i preko svoje crnogorske transmisije olicene u SNP-u koji je u toku prethodna tri meseca i te kako »zagorcavao zivot« svojim prinudnim koalicionim partnerima u Skupstini SRJ) tako i nevidljivih (preko svojih kadrova na kljucnim mestima u privredi, prosveti i sl.) biracko telo je ostalo nepokolebljivo i istrajno u svojim zahtevima koje, po njegovom misljenju, uprkos svim ispoljenim slabostima moze da im realizuje upravo DOS.
Cetvrto, drzavni i nezavisni mediji (ako takva klasifikacija i dalje vazi!) dali su nesravnjeno veci naglasak na promotivne aktivnosti upravo DOS-a, dok su ostale stranke bile u prilicnoj meri gurnute u drugi plan. Motivi za ovakvo ponasanje medija mogu se objasniti jedino decenijskim nasiljem bivseg rezima nad svakim nezavisnim slobodnim glasom bilo intelektualaca bilo nezavisnih medija, anticivilizacijskim Zakonom o javnom informisanju koji je stitio vlastodrsce, a ostro kaznjavao medije koji bi pokusali da ukazu na njihove propuste u vodjenju unutrasnje i spoljne politike. »Oslobadjanje« medija je zaista izvrseno na »revolucionaran« nacin – guranjem klatna s jednog na sasvim drugi kraj. Bice, naravno, potrebno mnogo vremena da se medijsko klatno izbalansira.
Peto, neka nam bude dozvoljena i opaska da je srpsko biracko telo zadrzalo konzervativan i potpuno nepromenjen stav u odnosu na fenomen vodje. Prilicnu dozu autokratskog u svesti srpskog birackog tela pokazuju predizborna istrazivanja javnog mnenja (a dokazuju, dakako, rezultati izbora) o visokom stepenu popularnosti novog jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice. Tako je u istrazivanju Centra za proucavanje alternativa Kostunica postao »licnost 2000. godine po oceni 52 odsto ispitanika«, dok ga 59 procenata smatra »najcenjenijom politickom figurom Srbije«. Samo godinu-dve ranije, Kostunica je imao rejting popularnosti koji nije prelazio nekoliko procenata birackog tela Srbije.
Sesto, predizborne prognoze nisu predvidele relativan, ali iznenadjujuci uspon jedne ultranacionalisticke partije kakva je Stranka srpskog jedinstva koja je od potpunog autsajdera prosla cenzus i usla u parlament. Zahvaljujuci izbornom zakonu Srbije koji je cenzus od 5% spustio na broj glasalih, umesto na ukupan elektorat, nepunih 200 000 glasova bilo je dovoljno da ova stranka dobije 14 mandata, a da, na primer, nekada najjaca opoziciona stranka kakva je bio Srpski pokret obnove, koji je dobio samo 50-ak hiljada glasova manje, uopste ne prodje cenzus i ne udje u parlament.
Katastrofa od 24. septembra na saveznim izborima (oko 9 odsto glasova na izborima za Vece republika sa samo 2 poslanicka mandata i 8,73 odsto za Vece gradjana sa tek 5 mandata) uslovila je da SRS jedva prodje obavezni prag od 5 odsto i dobije za nju beznacajnih 23 mandata sto cini jedva 9,2 odsto ukupnog broja poslanickih mesta u republickom parlamentu.
Socijalisticka partija Srbije je godinama belezila pad svog politickog rejtinga, a onog momenta kada su nasilje rezima, ekonomska beda stanovnistva, medjunarodna izolacija i unutrasnja partijska urusavanja dostigli vrhunac, pad je bio neminovan, pa osvajanje nesto vise od 13 odsto glasova i 37 mandata predstavlja mozda i vise od ocekivanog, premda je to za jednu, do juce dominantnu, stranku sa neprikosnovenim vodjom na celu ravno politickom soku.
Totalni krah JUL-a je bio ocekivan, jer ta stranka nikada nije imala uporista u srpskom birackom telu niti je samostalno ikada postigla vidnije izborne rezultate.
Srbija je dobila prekomponovanu politicku scenu, umnogome demokratizovanu sa evropskim prosekom politickog uticaja nacionalistickih i ultranacionalistickih stranaka (SRS i SSJ). Ipak, ne treba gubiti iz vida da unutar DOS-a dominiraju partije desnog centra sa izrazenim nacionalnim kursom (DSS, pa i DS), da ne pominjemo one manje poput npr. Demohriscanske stranke Srbije (DHSS) ili Srpskog pokreta otpora i dr. Ta cinjenica bi mogla da u blizoj ili daljoj buducnosti uspori proces ne samo medjunarodne saradnje i povezivanja sa svetom nego i da izazove manje ili vece usporavanje demokratskih procesa u samoj zemlji. Po nasoj proceni, s obzirom na znatno sira ustavna ovlascenja republika, ocekujemo znatno vecu koncentraciju politicke moci u Srbiji na racun federacije cija »snaga« pociva na trenutnom ugledu predsednika Kostunice i solidnom utisku koji je ostavio na svetske mocnike. Da li ce samo ta cinjenica, bez drugih ustavnih ingerencija, biti dovoljna da izbegne sudbinu Gorbacova, ostaje da se vidi.
U svakom slucaju, ono sto gradjani ocekuju od novih vlasti, pre svega one republicke, jesu duboke ekonomske, politicke, pravne i druge reforme, mirno resavanje sporova na Kosovu i nepartijski i neideoloski dogovor o eventualnim novim temeljima zajednicke drzave Srbije i Crne Gore, s obzirom na neodrzivost stanja formalne federacije ili sadasnje »federacije na papiru«.
Od resavanja tih zaista slozenih i godinama nagomilavanih problema zavisice ne samo sudbina Demokratske opozicije Srbije (koja ce sada kada je na vlasti mozda i promeniti ime!) nego i sudbina promena i demokratizacije drustva u celini.
Zlatoje Martinov
 

antrfile

Zvanicni rezultati prevremenih izbora za Skupstinu Republike Srbije, odrzanih 23. decembra 2000. godine

I Biracka mesta
Broj predvidjenih birackih mesta                                                          8711
Broj birackih mesta na kojima se glasalo                                              8655
Broj birackih mesta na kojima se nije glasalo iz bezbednosnih razloga      56
Broj birackih mesta na kojima su uocene bitne povrede procesa 
glasanja pa bi se izbori morali ponoviti                                                    19

II Biracko telo
Broj upisanih biraca                                      6 493 672 (100%)
Broj izaslih biraca                                         3 748 623 (57,72%)
Broj apstinenata                                           2 745 049 (42,28%)

III Glasacki listici
Broj vazecih glasackih listica                                  3 657 366 (97,60%)
Broj nevazecih glasackih listica                                   89 738 (2,40%)

Zbog ekonomicnosti postupka RIK je odustala od novih izbora na 19 birackih mesta na kojima su uocene neregularnosti, jer njihovo ponavljanje ne bi uticalo na ukupne izborne rezultate.

              Naziv partije                                Broj glasova      % glasova        mandati       % mandata

1. Demokratska opozicija Srbije (DOS)       2 402 387         64,08               176              70,40

2. Socijalisticka partija Srbije (SPS)                515 845         13,76                 37              14,80

3. Srpska radikalna stranka (SRS)                  322 333           8,59                 23                9,20

4. Stranka srpskog jedinstva (SSJ)                 199 847           5,33                 14                5,60

5. Srpski pokret obnove                                141 296           3,76                   0  0

6. Demokrat. soc. partija                                31 951   0,85  0  0
7. Srpska soc. dem. part.                               29 383   0,78  0  0
8. Jugoslovenska levica  14 317   0,38  0  0

Cenzus od 5% izaslih biraca nisu presli SPO, DSP, SSDP i JUL, a u parlament su usli DOS, SPS, SRS i Stranka srpskog jedinstva (SSJ).

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar