Broj 252-253

Hronika

Kalendar

9–28. decembar

Subota, 9. decembar
Ministri inostranih poslova SRJ i Slovenije Goran Svilanovic i Dimitrij Rupel potpisali su sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa izmedju dve zemlje.

Ministar inostranih poslova Crne Gore Branko Lukovac odbacio je mogucnost da Crna Gora prihvati ponudu savezne administracije da ucestvuje u raspodeli ambasadorskih mesta.

Ibrahim Rugova, predsednik DSK, izjavio je nemackom nedeljniku »Spigl« da je, za sada, odbio poziv jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice na dijalog o buducnosti Kosova.

Politicko krilo OVPBM zatrazilo je intervenciju NATO-a u Presevskoj dolini.

Prvi regionalni sajam NVO iz Rumunije i Jugoslavije odrzava se u Temisvaru u organizaciji Evro-regionalnog centra za demokratiju.

Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava najavio je pocetak kampanje za donosenje zakona o otvaranju tajnih dosijea SDB.

Nedelja, 10. decembar
Predsednik Kostunica je, otvarajuci trodnevnu konferenciju »Mediji za demokratsku Evropu«, koja se odrzava u Beogradu, rekao da mediji ne bi trebalo da zavise ni od drzave ni od stranih izvora finansiranja.

KFOR je uhapsio 13 Albanaca na administrativnoj granici Srbije i Kosova koji su prethodne noci ilegalno presli u Srbiju.

Bernar Kusner, sef UNMIK-a, izjavio je da misija UN na Kosovu do sada »nije u potpunosti uspela«.

Najugrozenijim gradjanima u opstini Surdulica upucena je pomoc u okviru akcije »Surdulici od srca« koju je organizovao novosadski ogranak G 17 plus.

U Beogradu je dodeljena nagrada »Dr Konstantin Obradovic« poznatom karikaturisti Predragu Koraksicu Coraxu. Nagrada se dodeljuje za poseban angazman na polju afirmacije ljudskih prava.

Crnogorsko ministarstvo pravde odbilo je da registruje udruzenje za negovanje cetnickog pokreta u Crnoj Gori »Vojvoda Momcilo Djujic«.

Ponedeljak, 11. decembar
Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica sastao se u Rimu sa italijanskim predsednikom Azeljom Campijem i papom Jovanom Pavlom II.

Utorak, 12. decembar
Na osnovu zahteva Okruznog javnog tuzilastva u Beogradu, policija je privela na saslusanje Mihalja Kertesa, bivseg direktora Savezne uprave carina.

Slobodan Milosevic, bivsi jugoslovenski predsednik, dao je intervju TV Palma u kojem je istakao da mu je savest mirna i da ne prihvata optuzbe Haskog tribunala, a da se sudjenja u zemlji ne plasi.

U Uzicu je Medjunarodni dan ljudskih prava obelezen akcijom »Dorucak za bolesnike uzicke bolnice«.

Sreda, 13. decembar
Predsednik crnogorske skupstine Svetozar Marovic rekao je, prilikom boravka u Londonu, da je pobeda DOS-a na predstojecim vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji uslov za dogovor o SRJ.

Momcilo Perisic, lider PDS, smatra da je Slobodana Milosevica trebalo uhapsiti odmah posle 5. oktobra.

U beogradskom Medija centru odrzan je okrugli sto o nacrtu zakona o NVO. Skup je otvorio Zarko Paunovic, direktor Centra za neprofitni sektor.

Forum NVO Kraljevo zapoceo je realizaciju projekta »Zavrsno odbrojavanje«.

Vesna Pesic, direktorka CAA, ocenila je da grupa G 17 plus ima visoke politicke pretenzije i da je njen polozaj u ovom trenutku »veoma kontroverzan«.

Evropski pokret u Srbiji promovisao je knjigu »Pripreme za evropsku integraciju«.

Inicijativa za studije o istopolnoj i alternativnoj seksualnosti organizuje po prvi put u Beogradu seriju predavanja za sadasnje i bivse studente sociologije.

Prema istrazivanjima agencije Stratedzik marketing, NVO su u poslednje vreme pocele da dobijaju znatno vise prostora u svim vrstama medija.

Cetvrtak, 14. decembar
Grcki ministar odbrane Akis Cohacopulos razgovarao je u Beogradu sa saveznim premijerom Zoranom Zizicem i ministrom odbrane Slobodanom Krapovicem.

Na zahtev jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice SB Ujedinjenih nacija zakazao je hitnu sednicu o krizi na jugu Srbije.

Zoran Djindjic, predsednik DS, smatra da Balkanu preti nova kriza zbog stanja na jugu Srbije. »Imperativ je da se odmah reaguje i to beskompromisno«, rekao je Djindjic.

Ministar viseg i visokog obrazovanja u Vladi Srbije Gaso Knezevic izjavio je da ce prvi meseci naredne godine biti »meseci hapsenja«.

Evropski parlament je zatrazio od Vojislava Kostunice da oslobodi sve politicke zatvorenike.

Prema Stratedzik marketingu, vise od polovine gledalaca TV Palma ima generalno negativno misljenje o nastupu Slobodana Milosevica na ovoj TV, a 37,5% smatra da je bio neiskren.

Prema informacijama PDS, policija je od 1. novembra prosle do 20. septembra ove godine privela 1159 pripadnika narodnog pokreta Otpor.

Dvojica otporasa dobila su batine od policije u centru Novog Sada jer su na zgradi Izvrsnog veca Vojvodine ispisala grafit.

CeSID je podrzao podizanje optuznice protiv clanova SIK. Ova NVO je promovisala program za obrazovanje biraca za predstojece izbore.

Petak, 15. decembar
SRJ je uspostavila diplomatske odnose sa BiH. Protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa potpisali su u Beogradu ministri spoljnih poslova dve zemlje Jadranko Prlic i Goran Svilanovic.

Mirjana Markovic, liderka JUL-a, odrzala je konferenciju za stampu na kojoj je, izmedju ostalog, rekla da je Haski tribunal »Gestapo i inkvizicija 20. veka«, kao i da njena porodica »nema osecaja za materijalne vrednosti« pa je nemoguce da se obogatila tokom predsednikovanja njenog supruga.

Kod Bujanovca su podignute barikade, a neki od gradjana srpske nacionalnosti, koji su barikade postavili, fizicki su napali i pretili lisavanjem zivota novinaru Radomanu Iricu, dopisniku »Blica« i Frans presa iz Vranja.

Forum NVO Kraljeva poceo je realizaciju projekta »Da i nama jednom svane«.

Subota, 16. decembar
Na zajednickoj sednici vlada SRJ i Srbije usaglasen je nacrt deklaracije o principima zastite nacionalnog interesa. Ovom deklaracijom je istaknuto da SRJ ima pravo na odbranu svoje teritorije od napada ekstremista. Na sednici je ustanovljeno koordinaciono telo koje ce brinuti o stanju u Presevskoj dolini, a na njegovo celo postavljen je Nebojsa Covic, potpredsednik prelazne vlade Srbije.

Okrugli sto o nacrtu zakona o NVO odrzan je u Kragujevcu u organizaciji NVO »Millennium«.

NUNS je odrzao redovnu godisnju skupstinu u Beogradu.

Nedelja, 17. decembar
U Leposavicu na Kosovu doslo je do sukoba izmedju vojnika KFOR-a i Srba. U sukobu su poginuli Bojan Jokovic i Trifun Milenkovic. Postoje razlicite verzije dogadjaja iz kojih je proistekao ovako tragican ishod.

U intervjuu za varsavski dnevnik »Zecpospolita«, predsednik SRJ Vojislav Kostunica je izjavio da je na Balkanu otvoreno novo istorijsko poglavlje, bez ratova i etnickih sukoba. Resenje odnosa u SRJ Kostunica vidi u »efikasnoj federaciji«.

Mitropolit Amfilohije Radovic rekao je novinarima da nema poverenja u crnogorsku policiju i da je »bezakonje« prema Mitropoliji »bez presedana«.

U Beogradu je odrzan koncert poznate slovenacke grupe »Lajbah«, a jedan od clanova te grupe je izjavio da se oni ne bi pojavili u Beogradu da su znali da je organizator koncerta narodni pokret Otpor.

Ponedeljak, 18. decembar
Vojislav Kostunica je u intervjuu francuskom »Figarou« rekao da americki lobi pomaze OVPBM na jugu Srbije.

U Leposavicu su nastavljeni protesti Srba posle sahrane poginulih u sukobu sa KFOR-om.

Na administrativnu granicu Kosova i uze Srbije stiglo je 150 Britanaca, pripadnika KFOR-a.

Bogoljub Arsenijevic Maki, slikar i borac protiv Milosevicevog rezima, pusten je iz pritvora. Arsenijevica je privela policija u Beogradu sa obrazlozenjem da se nalazi na njihovoj poternici.

Kampanja Edukacionog centra iz Leskovca sve vise uzima maha u Jablanickom okrugu, tvrde iz ovog centra. U Vucju, Vlasotincima i Bojniku deljeni su leci sa sloganom »Zavrsi pricu 23. 12. 2000. i kreni dalje«. Kampanja je vodjena »od vrata do vrata«.

Knjiga »Peti oktobar – 24 sata prevrata«, autora Dragana Bujosevica i Ivana Radovanovica, promovisana je u Saveznoj skupstini.

Utorak, 19. decembar
SB UN je zatrazio, na sednici zakazanoj zbog situacije na jugu Srbije, da se albanski ekstremisti odmah povuku iz bezbednosne zone na administrativnoj granici uze Srbije i Kosova. Sednici SB UN prisustvovao je i jugoslovenski sef diplomatije Goran Svilanovic.

Na konferenciji za novinare povodom situacije u Presevskoj dolini, Vojislav Kostunica je rekao da je neophodno da se isteraju albanski ekstremisti iz zone bezbednosti u granicnom pojasu uze Srbije i Kosova. On je naglasio da je potrebno dopunjavanje vojno-tehnickog sporazuma iz Kumanova. Kostunica smatra da akcije KFOR-a nisu dovoljne za stabilizaciju situacije u zoni bezbednosti.

U Bujanovcu je poceo da radi pres centar.

Nadzorni odbor Skupstine Srbije za izbore ocenio je da mediji favorizuju DOS.

Sreda, 20. decembar
Predsednik SRJ Vojislav Kostunica sastao se u Nisu sa predsednikom Bugarske Petrom Stojanovim.

U Bujanovcu su razgovarali Nebojsa Covic i komandant KFOR-a Karlo Kabidjozo.

Agencija Stratedzik marketing je, ispitujuci gradjane Srbije i Crne Gore, dosla do podatka da zajednicku drzavu podrzava 71,5% gradjana obe republike, a da je njih 68,8% za raspisivanje referenduma u obe republike o nacinu redefinisanja odnosa.

U Beogradu je odrzan protest porodica lica koja su kidnapovana na Kosovu.

Glumac Sergej Trifunovic je, kao specijalni izaslanik jugoslovenskog sefa diplomatije Gorana Svilanovica, potpisao u Londonu ustav organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), u ime SRJ.

SRJ je ponovo postala clan MMF-a.

U Srbiji su pocele restrikcije struje.

Helsinski odbor za ljudska prava saopstio je da i tri meseca posle odlaska Milosevica u Srbiji postoje politicki zatvorenici.

G 17 plus je saopstila da ce i na decembarskim izborima podrzati DOS.

Zene u crnom, antiratna grupa koja od 1991. godine izrazava javni i nenasilni otpor ratu i nasilju, najostrije osudjuje brutalno nasilje, upade, konflikte koje izazivaju naoruzane albanske grupe u zoni kopnene bezbednosti na jugu Srbije.

»Jugoistocna mreza« pocela je realizaciju kampanje za animaciju gradjana za izlazak na predstojece republicke izbore.

Cetvrtak, 21. decembar
Predsednik Kostunica boravio je u Parizu gde se sastao sa francuskim predsednikom Zakom Sirakom, premijerom Lijonelom Zospenom i sefom francuske diplomatije Iberom Vedrinom.

Klinickom centru Srbije stigla je humanitarna pomoc iz Nemacke vredna 350 000 maraka.

Savezno ministarstvo policije saopstilo je da je u pripremi tekst novog zakona o drzavljanstvu.

Fond za humanitarno pravo dobio je odluku Saveznog ustavnog suda kojom se proglasavaju neustavnim odredbe Zakona o krivicnom postupku, koje su policiji davale pravo da odredjuje pritvor u trajanju od 72 sata.

Petak, 22. decembar
Za pracenje predstojecih izbora u Srbiji akreditovano je 1207 novinara, saopsteno je u pres centru za pracenje republickih izbora.

Pariski »Liberasion« ocenjuje ponasanje i poteze jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice kao do sada »bez greske«.

General Kabidjozo najavio je mogucnost promene Kumanovskog sporazuma.

Nebojsa Covic je sa diplomatama obisao krizna zarista na jugu Srbije.

Zivorad Kovacevic, predsednik Odbora za oslobadjanje Ivana Stambolica, izjavio je da nove vlasti, iako nisu neposredno odgovorne za nestanak Stambolica, nisu oslobodjene odgovornosti za resavanje tog slucaja.

CeSID ima 12 500 gradjana volontera koji ce kontrolisati predstojece izbore.

Fond za otvoreno drustvo pokrenuo je inicijativu za formiranje konzorcijuma donatora koji bi zajednicki ulozili sredstva u poseban fond za jacanje strucnog kadra u SRJ.

Subota, 23. decembar
U Srbiji su odrzani vanredni parlamentarni izborima na kojima je ucestvovalo osam stranaka i koalicija.

Nedelja, 24. decembar
Prema nezvanicnim podacima, DOS je pobednik na vanrednim izborima za srpski parlament.

Pripadnici MUP-a Srbije povratili su visinsku kotu »Sveti Ilija«, zapadno od Vranja, izjavio je za beogradske medije izvor blizak MUP-u Srbije.

Strucnjaci Evropskog instituta za medije ocenili su da su mediji u Srbiji indirektno favorizovali DOS, ali da je predizborna kampanja bila »prilicno fer«.

Ponedeljak, 25. decembar
U Beogradu je zasedao Vrhovni savet odbrane.

CeSID je ocenio da su protekli izbori bili »blizu postenih«.

Valter Svimer, generalni sekretar Saveta Evrope, pozdravio je ishod parlamentarnih izbora u Srbiji.

Patrijarh Pavle je zatrazio od crnogorskog predsednika Mila Djukanovica zastitu prava Mitropolije crnogorsko-primorske na Cetinju.

Utorak, 26. decembar
Lideri DOS-a razgovarali su o predstojecim dogovorima sa Crnom Gorom.

Vojislav Kostunica je razgovarao sa predsednikom Predsednistva BiH Zivkom Radisicem o brzem resavanju pitanja izbeglica.

U Srbiji su nastavljene dugotrajne restrikcije elektricne energije. Iz sistema elektroprivrede iskljucena je TE Djerdap.

Nepoznati napadaci kamenicama su gadjali kucu aktiviste Otpora Novice Stankovica u selu Ples kod Aleksandrovca.

U beogradskom Medija centru promovisan je prvi broj nove serije »Moravskog glasnika« iz Cuprije. List je pokrenuo 1. juna 1931. godine cinovnik fabrike secera Bora D. Nikolic i bio vlasnik i glavni i odgovorni urednik (iako je Cuprija tada brojala oko 8000 stanovnika, list je izlazio u 15 000 primeraka). Kako je sadasnji glavni i odgovorni urednik Dejan Antonijevic rekao, cilj lista je afirmacija kulture, urbaniteta i deprovincijalizacija. Na promociji je govorio i »duhovni mentor« lista, knjizevnik Dragoslav Mihajlovic.

Sreda, 27. decembar
U Beogradu se odrzava sednica oba veca Savezne skupstine. Poslanici Veca republika usvojili su Deklaraciju o principima nacionalnog i drzavnog interesa SRJ povodom eskalacije albanskog ekstremizma na jugu Srbije.

RIK je saopstila konacne rezultate izbora u Srbiji prema kojima je DOS osvojio 176 mandata u republickoj Skupstini, SPS 37, SRS 23 i SSJ 14. SPO nije usao u Skupstinu.

General-pukovnik Nebojsa Pavkovic, posle posete Vranju i Bujanovcu, saopstio je da ce vojska efikasno odgovoriti na napade terorista.

Holandija je poklonila 1,8 miliona dolara za program pomoci najugrozenijim stanovnicima u Srbiji.

Cetvrtak, 28. decembar
U nastavku zasedanja Skupstine SRJ usvojeno je vise zakona, a najavljeno je i skoro uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Albanijom.

Vojislav Kostunica i Mirko Sarovic dogovorili su se o uspostavljanju specijalnih odnosa RS i Srbije.

Vlada Crne Gore usvojila je platformu o redefinisanju odnosa izmedju Srbije i Crne Gore, a Narodna stranka, koja nije prihvatila tu platformu, napustila je Vladu. Platforma predvidja savez nezavisnih i medjunarodno priznatih drzava Srbije i Crne Gore.

Srboljub Antic, ministar za rudarstvo i energetiku u Vladi Srbije, podneo je ostavku.

Srpski koministar policije Bozidar Prelevic apelovao je na gradjane da ne ometaju saobracaj protestujuci protiv restrikcija struje.

Nastasja Radovic   



© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar