Broj 252-253

Dogadjanja

Kikinda

Glasacko doba

Opet su bili izbori, i bili su veoma cudni.
Nije bilo nocnih tuca ni pohoda radikala i socijalista na Otpor i nevladine organizacije; plakati, ono malo sto je izlepljeno, nisu prelepljivani niti cepani; pojavilo se malo letaka i propagandnog materijala. Narocito malo bilo ih je na madjarskom jeziku (skoro nista) i romskom (bas nista). Jedino to je podsecalo na prethodne izbore. Sve ostalo nije licilo na ono od pre. Nije bilo razbacivanja novca na preskupe plakate i ostali prateci materijal. Uredno su odrzane i tribine o ucescu zena u politici, a kandidati za republicki parlament predstavljani su obilato javnosti blagodareci lokalnim televizijama (Kikinda ih ima tri), ali nista od toga nije podizalo tenziju vise nego sto je to ucinilo poskupljenje ulja. 
U Kikindi je bilo sasvim tiho, atmosfera nezategnuta, bas neobicno. DOS opusten, siguran u pobedu, socijalisti na momente otvoreno uplaseni i agresivni, ostali nedovoljno interesantni. Po prvi put Kikinda je videla cuda savremenog sveta kao sto su providne kutije i sprej kojim su prsti glasaca obelezavani. Po prvi put na izbore je izaslo drasticno manje penzionera nego obicno, a upravo to je kategorija koja je ranije glasala odmah od rane zore, cim dodje cistacica da otkljuca biracko mesto. Pretpostavlja se da je izostanak penzionera izazvan promenom dana za izbore: naime, navikavali smo se svih ovih godina da se izbori dogadjaju nedeljom, pa su ljudi glasali prilikom odlaska na pijacu ili povratka kuci. Do 10 casova glasalo je manje od 10% biraca; do 14 casova 30%. Mladje kategorije odazvale su se kao i u septembru, samo s manje euforije (koja je u svakom slucaju nepotrebna, a u ovom bi bila i neumesna). Ukupan odziv bio je manji nego na septembarskim izborima, ali, i ovakav, bio je sasvim dovoljan. Izgleda da je doslo vreme da se navikavamo na takva glasanja: sa daleko manje guzve i strave, nego, onako, pribrano i kulturno, kao da smo u Evropi. Ovdasnje orgije mrznje, koje su se desavale kad god dodje vreme za izbore, izgleda da ce morati u muzej ili na neko od smetlista istorije.
Socijalisti su ovog puta morali da se zadovolje ulogom posmatraca. Bila je to prilika da se posmatraci na septembarskim izborima podsete kako su ih tada socijalisti grubo odgurivali i sta su sve pokusavali da bi zabasurili rezultat. Sad, kao opozicija, bili su mnogo finiji.
Kikindu ce u republickom parlamentu predstavljati cetiri kandidata DOS-a: Sandor Melank (GSS), Zivica Predojev (RV), Novica Djuraskovic (LSV) i Dusan Budisin (DSS).

Gordana Perunovic Fijat  



© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar