Broj 254

Susedi
 
Bosna i Hercegovina nakon izbora

Nekoliko krupnih politickih dogadjaja ukazuje da nastupa period izlaska BiH iz dugogodisnje teske politicke krize.
Formirana je Demokratska alijansa za promjene (10 stranaka uglavnom gradjanske opredijeljenosti ciju okosnicu cine Socijaldemokratska partija i Stranka za BiH) koja je uspjela obezbijediti vecinu u Predstavnickom domu parlamenta Federacije BiH; na celna mjesta izabrani su njeni kandidati (predsjednik, zamjenik predsjednika i sekretar) i omoguceno joj da iz njenog sastava formira vladu tog entiteta. Tim cinom eliminisace se dva postojeca paralelna sistema vlasti na nacionalnoj osnovi, koji iznutra razjedaju taj entitet od pocetka njegovog formiranja i stvoriti se mogucnosti za promovisanje integrativnih procesa.
Zahvaljujuci pritisku faktora medjunarodne zajednice u Republici Srpskoj formirana je ekspertska, vanstranacka vlada na celu sa dr Mladenom Ivanicem (na intervenciju OHR uklonjen je sa mjesta ministra trgovine Goran Popovic iz SDS-a, a treba ocekivati da ce iz te vlade biti uklonjeni i drugi ako se pokaze da pripadaju toj stranci).
Predsjednistvo BiH je za mandatara vijeca ministara odredilo predstavnika HDZ (Martin Raguz) iako nema uslova da ga usvoji Predstavnicko vijece Skupstine, jer je Demokratska alijansa za promjene obezbijedila vecinu u tom vijecu i u njemu SDP ima najveci broj predstavnika. Partija demokratskog progresa (dr Ivanic), Stranka nezavisnih socijaldemokrata (Dodik) i Demokratska socijalisticka partija (Radmanovic) iz RS izjasnile su se za podrsku Alijansi i njenom mandataru iz redova SDP, tako da ona ima realne sanse za izbor vijeca ministara BiH.
Dakle, dosadasnji tok uspostavljanja vlasti u BiH i realne sanse ukazuju da do sada vodece nacionalne stranke SDA, HDZ i SDS gube vlast koju sve vise preuzimaju stranke gradjanske opredijeljenosti.
Treba ocekivati da ce nacionalne stranke uciniti sve da zaustave takav proces, razbijanjem Alijanse iznutra, koriscenjem veta u Domu naroda i drugim instrumentima sracunatima na opstrukciju i prolongiranje konstituisanja nove vlasti, kao i da ce ih narasle demokratske snage i vec iskazana podrska medjunarodne zajednice tim snagama, uz odlucniju primjenu ovlascenja, u tome sprijeciti.
Visoki predstavnik medjunarodne zajednice rijesio je da ubrza implementaciju odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda na teritoriji cijele BiH, posto vlasti entiteta ni poslije 6 mjeseci od njenog donosenja nisu ucinili nista na tom planu. On je nalozio vlastima entiteta da do 15. marta daju predloge za implementaciju te odluke sto podrazumijeva i usaglasavanja Ustava entiteta sa Ustavom BiH, pa je formirao i komisiju od medjunarodnih predstavnika koji ce raditi na istom zadatku. Za prelazni period Visoki predstavnik formira privremene ustavne komisije entiteta (broje po 16 clanova od pripadnika svih nacionalnosti) u cilju zastite konstitutivnosti naroda i gradjana. Te komisije ce do konacne provedbe odluke Ustavnog suda razmatrati sve entitetske zakone, odluke i propise i imati pravo veta na njihovo donosenje ukoliko se utvrdi da diskriminiraju bilo koji od naroda u BiH. Navedene mjere Visokog predstavnika smatraju se kao najvazniji politicki cin od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, buduci da se ovim mjerama rjesava pitanje potpune ravnopravnosti naroda i gradjana na cijeloj teritoriji BiH.Postignutim sporazumom o uspostavljanju diplomatskih odnosa izmedju SRJ i BiH i zvanicnom posjetom predsednika SRJ Vojislava Kostunice Bosni i Hercegovini otvara se nova faza u odnosima dveju zemalja, koja predvidja saradnju u svim oblastima od obostranog interesa, za stabilnost medjususjedskih odnosa i regiona u cjelini. Naglasena je privrzenost Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovoj dosljednoj primjeni. U vezi s tim pokrenuto je i pitanje sto skorijeg uspostavljanja specijalnih paralelnih odnosa SRJ i RS. Mora se, medjutim, voditi racuna da oni ne remete unutrasnje ustrojstvo BiH kao jedinstvene drzave. Oni moraju biti konzistentni sa njenim suverenitetom i teritorijalnim integritetom. Proizlazeci iz cjeline odnosa dveju zemalja i dopunjujuci ih, oni treba da doprinesu obimnijem i kvalitetnijem razvoju medjusobne saradnje.
Novostvoreni odnosi SRJ i Hrvatske prema BiH, njihovo ponasanje i primjena tih odnosa u praksi imace bitnog uticaja na zapocete unutrasnje politicke promjene, narocito na integrativne procese u cilju jacanja jedinstva i unutrasnje stabilnosti drzave BiH.

Sead Hadzovic   © 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar