Broj 254

Alternativa

Organizacija nezavisnog sindikata radnika beogradskih univerziteta (ONSRBU)
Beograd, Safarikova 7, Tel./fax: 011/3245-182, 011/194-606
24. 01. 2001. godine, broj 58

Saopstenje

Organizacija nezavisnog sindikata radnika beogradskih univerziteta (ONSRBU) sa posebnom paznjom prati sva zbivanja i aktivnosti na univerzitetima u vezi javne rasprave o novom zakonu o univerzitetu. ONSRBU ocekuje da se ovim zakonom najzad rese kljucna pitanja Univerziteta (fakulteta i nacionalnih instituta): autonomija, materijalni uslovi za savremen rad i razvoj obrazovanja i nauke, u cilju efikasne razmene znanja i tehnologija sa razvijenim delom sveta.
ONSRBU smatra da je Univerzitet kljucna poluga za razvoj civilizovanog drustva u kojem se zivi slobodno, od rezultata rada i znanja, pa je zbog toga racionalno da se u novi zakon ugrade dokazana resenja koja su u razvijenim zemljama dala dobre rezultate. Jedini nacin da se ubrzaju razvojni tokovi u opustosenoj zemlji neznanjem i ratovima je stvaranje savremenog univerziteta za obnovu duhovnog i materijalnog potencijala nacije. Ako odnos nase drzave prema univerzitetu ne bude nov i savremen, sto zakon treba da pokaze, uzaludni ce biti snovi o ubrzanoj obnovi naseg ubogaljenog i osiromasenog drustva.
ONSRBU zahteva da se kroz javnu raspravu transparentno prikazu sve kljucne odredbe zakona kojima se regulise odnos drzave i univerziteta, mehanizam nadzora, izborni proces nastavnika i saradnika, mehanizmi finansiranja drzavnog i privatnog univerziteta ukljucujuci i sve prelazne odredbe. Drzava dobrih namera, istovremeno sa donosenjem novog zakona o univerzitetu, mora trajno da razresi materijalno pitanje finansiranja obrazovanja i nauke, tako da talentovani kadrovi ostanu u zemlji u smislu obnove naucnog potencijala.
Organizacija nezavisnog sindikata radnika beogradskih univerziteta (ONSRBU) posebno, u ovom trenutku, zahteva da Skupstina Republike Srbije i Vlada Republike Srbije svoje aktivnosti prioritetno usmere na donosenje kljucnih zakona za obnovu civilizovanog drustva, pre svih, Zakon o univerzitetu, Zakon o informisanju i Zakon o ljudskim pravima.

Predsednik ONSRBU   
Prof. dr Dragisa Raicevic   



© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar