Broj 254

Sta citate

Hronika propadanja

Milan Sahovic, »Hronika medjunarodne izolacije«, izdavac Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji, str. 140

Rasprave, clanci, intervjui, tekstovi iz licne arhive, cine sadrzaj ove kristalno jasne hronike koja obuhvata period od 1990. do 1999. godine, devet godina propadanja drzave u unutrasnjim ratovima i medjunarodnoj izolaciji. Ti dramaticni dogadjaji komentarisani su sa stanovista medjunarodnog prava koje se ovde sistematski ignorise. Stoga svaki tekst u Hronici ne samo sto potvrdjuje koliko je Sahovic bivao u pravu kada je ocenjivao pojedine dogadjaje, nego je i poziv nasim pravnim krugovima da i sami izadju iz svojevrsne strucne izolacije.
Vec u uvodnoj napomeni autora srecemo vazan sud o zrtvovanju interesa naroda i zemlje u teznji da se ostvare nacionalisticki, tradicionalisticki, arhaicni ciljevi zastupljeni u intelektualnim krugovima. Takva stanovista, podseca autor, onemogucila su mirno i demokratsko resavanje problema bivse jugoslovenske federacije. Ni posle toliko godina, ova upozorenja nisu izgubila na aktuelnosti. Evo i dokaza. Sahovic 1996. godine u tekstu »Odnos SRJ prema Medjunarodnom krivicnom tribunalu u Hagu« (pripremljenom za Okrugli sto Fonda za humanitarno pravo) pise o stanju duhova u nasem pravnom zivotu i nespremnosti da se prihvati primat Haskog tribunala nad nasim sudovima: »Odbijanje saradnje nije samo rezultat nacionalisticke politike upotrebe sile nego i skepticizma, nepoverenja i konzervativizma nasih pravnih krugova«.
Hronika medjunarodne izolacije sadrzi tekstove koji bacaju svetlo i na postupke koji su vodili ka unutrasnjoj izolaciji onih cinilaca koji su bili spremni na saradnju sa svetom. O tome postoji zanimljiv tekst »Pamcenje je kratko, narocito u politici«, o suzbijanju rada Ekspertske grupe za medjunarodna politicka pitanja pri vladi Milana Panica.
Hronika Milana Sahovica obuhvata najvaznije dogadjaje 1990–1999, ali ih ne posmatra kao izolovana zbivanja nego kao deo jednog procesa: unutrasnjeg propadanja zbog nerazumevanja vremena i traganja medjunarodne zajednice za odgovorima na aktuelne krize, kao i stalnog razvoja medjunarodnog prava za cije se razumevanje Milan Sahovic strasno zalaze.
Na predstavljanju knjige, 20. januara, govornici Latinka Perovic, Zivorad Kovacevic i Vladimir Veres istakli su licni integritet Milana Sahovica, njegovu politicku i strucnu angazovanost i tacnost njegovih ocena, izrecenih davno pre ratova, da ce srpski nacionalizam biti poguban upravo po srpski narod.

O. R.   



© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar