Broj 254

Hronika

Kalendar

29. decembar 2000–25. januar 2001.

Petak, 29. decembar
U zvanicnoj poseti SRJ boravio je Boris Trajkovski, predsednik Makedonije.

Oba veca Savezne skupstine usvojila su izvestaj komisije za usaglasavanje deklaracije o principima zastite nacionalnih i drzavnih interesa SRJ povodom dogadjaja u Presevskoj dolini.

Subota, 30. decembar
Predsednik SRJ Vojislav Kostunica cestitao je svim gradjanima Novu godinu. On je izrazio zelju da sledeca godina bude godina »razresenja i smirenja«, a kao najvaznije pitanje za buducnost SRJ oznacio je razresenje krize izmedju Srbije i Crne Gore.

Milo Djukanovic je u novogodisnjoj cestitci gradjanima pozeleo »novu Crnu Goru«.

Ukazom predsednika SRJ penzionisano je nekoliko generala VJ, medju kojima i doskorasnji ministar odbrane, general armije Dragoljub Ojdanic.

Nedelja–ponedeljak, 31. decembar–1. januar
Beogradjanima okupljenim na Trgu Republike srecnu Novu godinu pozeleo je guverner NBJ Mladjan Dinkic koji je na proslavi ucestvovao svirajuci i pevajuci u rok sastavu »Monetarni udar«.

Sreda, 3. januar
Vojislav Kostunica je u intervjuu Glasu Amerike rekao da je tacno da postoje neslaganja izmedju njega i Mila Djukanovica u pogledu redefinisanja odnosa u SRJ. Kostunica je rekao da je nesporazum pre svega nacelan jer on tvrdi da »SRJ postoji« dok Djukanovic to negira.

Aktivistkinje nekoliko zenskih NVO organizovale su u centru Beograda potpisivanje peticije za izmenu zakona o Vojsci Jugoslavije kojom bi vojni rok bio skracen na sedam meseci.

Cetvrtak, 4. januar
Sef diplomatije SRJ Goran Svilanovic sastao se u Vasingtonu sa Medlin Olbrajt, sefom diplomatije odlazece administracije SAD.

Tuzilastvo Okruznog suda u Beogradu trazice da lekari koji su obavili obdukcioni pregled tela sudije Nebojse Simeunovica odgovore na vise pitanja u vezi sa uzrokom smrti Simeunovica. Lekari su izjavili da je to nemoguce jer se telo Simeunovica nalazilo u poodmakloj fazi raspadanja.

Dragan Soc, predsednik Narodne stranke, ocenio je da platforma DPS i SDP o odnosima izmedju Srbije i Crne Gore nije legitimna jer nije izglasana od strane vecine poslanika u crnogorskom parlamentu, a ne moze se reci ni da je ona predlog crnogorskih vlasti jer iza nje ne stoji i Narodna stranka koja je izasla iz vlade.

Milan Zaric, nacelnik ABHO VJ, tvrdi da Srbija nije kontaminirana od radijacije uranijumskog otpada od projektila NATO-a. On tvrdi da je ustanovljeno da je samo pet rejona u okolini Preseva, Bujanovca, Vranja i na poluostrvu Lustica u Crnoj Gori kontaminirano radioaktivnom municijom.

Tri clana predsednistva kriznog staba »Progresa«, kojim rukovodi bivsi srpski premijer Mirko Marjanovic, dobilo je otkaze.

Petak, 5. januar
Savezni ministar policije Zoran Zivkovic izjavio je da, povodom akcije ministarstva da visoki funkcioneri bivseg rezima vrate oruzje dobijeno od drzave, tu obavezu nije ispunilo 39 osoba u cijem posedu je ostalo i 150 heklera sa 1500 metaka.

Gaso Knezevic, republicki ministar za vise i visoko obrazovanje, rekao je da bi Slobodanu Milosevicu moglo biti sudjeno i u SRJ. I da bi haske sudije, tim povodom, trebalo da dodju u Beograd.

U Podgorici je odrzan sastanak sefova poslanickih grupa u crnogorskom parlamentu sa predsednikom parlamenta Svetozarom Marovicem. Marovic je kolegama izneo predlog o odrzavanju vanrednih parlamentarnih izbora, obavezivanju buduce skupstinske vecine da u zakonskom roku raspise referendum i obavezi aktuelne vecine u crnogorskom parlamentu da donese zakon o referendumu.

Zoran Andjelkovic, generalni sekretar SPS-a, rekao je da je njegova stranka protiv saveza Srbije sa Crnom Gorom, a za savez Srbije sa Makedonijom.

Subota, 6. januar
Goran Svilanovic je, nakon posete Vasingtonu, najavio skorasnje ukidanje sankcija SAD prema SRJ.

Mitropolija SPC na Cetinju zabranila je listu »Pobjeda« i crnogorskoj drzavnoj televiziji da snime bozicnu poslanicu mitropolita Amfilohija pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori.


 


Ponedeljak, 8. januar
U Podgorici je ubijen Darko Raspopovic, visoki funkcioner MUP-a Crne Gore.

Branko Ilic, aktivista pokreta Otpor, izjavio je da ce njegova organizacija zbog »licemerja medjunarodne zajednice povodom situacije na jugu Srbije« verovatno vratiti nagradu »Open Your Mind«.

Milivoje Gutovic, optuzen za ubistvo predsednika vojvodjanske vlade Boska Perosevica, proglasen je neuracunljivim nakon psihijatrijskog vestacenja. Gutovic je ranije dovodjen u vezu sa Otporom i SPO-om.

»Da li ste negde videli Ivana Stambolica« je performans koji je na Petrovaradinu kod Novog Sada izvela grupa republickih i pokrajinskih poslanika DOS-a.

Utorak, 9. januar
Biljana Plavsic, bivsa predsednica RS, dobrovoljno ce se predati Haskom tribunalu. Ona je optuzena u aprilu prosle godine na tajnoj listi za ucesce u zlocinu genocida i drugim teskim zlocinima pocinjenim tokom rata na teritoriji BiH. Plavsiceva je doputovala u Hag gde se ocekuje njeno pojavljivanje pred medjunarodnim sudom.

Vojislav Kostunica, predsednik SRJ, primio je predsednika Poljske Republike Aleksandra Kvasnjevskog. U izjavi posle susreta Kostunica je rekao da je nemenjanje granica SRJ jedan od vaznih uslova stabilnosti na Balkanu.

Sreda, 10. januar
Vojislav Kostunica je napravio platformu za preuredjenje odnosa u saveznoj drzavi. Prema njegovom predlogu, karakter te drzave bi bio federativni, zajednicki poslovi bi bili vodjeni u oblasti diplomatije, vojske, monetarne politike i carina.

Goran Svilanovic se u Briselu sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Dzordzom Robertsonom i Savetom NATO-a. Nakon tog susreta on je izjavio da su zvanicnici u NATO-u imali razumevanja za predlog SRJ da se kopnena zona bezbednosti uz administrativnu granicu Srbije sa Kosovom ukine ili resi na nacin koji ce garantovati bezbednost u tom delu.

Cetvrtak, 11. januar
Biljana Plavsic je pred sudom u Hagu odbacila sve navode optuzbe.

Potpredsednik crnogorske vlade Dragisa Burzan ocenio je platformu Vojislava Kostunice kao »neprihvatljivu«. Stranke i politicari koji se zalazu za nezavisnost Crne Gore negativno su reagovali na ovaj predlog saveznog predsednika, dok je Narodna stranka ocenila ovaj predlog kao »dobro polaziste za razgovore o SRJ«.

Dusan Mihajlovic, predsednik Nove demokratije, bice novi ministar srpske policije, odluceno je u DOS-u.

Petak, 12. januar
Ministar inostranih poslova Crne Gore Branko Lukovac odbacio je tvrdnje italijanskog ministra finansija Otavijana del Turka o navodnim vezama crnogorskog drzavnog vrha sa krijumcarima duvana iz Italije.

Mladjan Dinkic, guverner Narodne banke Jugoslavije, optuzio je poslovne banke za glavne krivce za nestasicu deviza u bankama. On tvrdi da ove banke devize uvode u sive kanale novcanih tokova te da tako opstruiraju monetarne reforme.

Albanska vlada je saopstila da je spremna da sa SRJ uspostavi diplomatske odnose, saopstilo je albansko ministarstvo inostranih poslova.

Velimir Ilic, kopredsednik Nove Srbije, optuzio je Zorana Djindjica da privatizuje buducu vladu Srbije i da njegovu stranku iz licnih razloga ignorise pri sastavljanju buduce vlade Srbije.

Jugoslovenska vlada je utvrdila predlog zakona o amnestiji koji ce se odnositi na lica koja su ucinila krivicno delo protiv Vojske Jugoslavije, ustavnog uredjenja SRJ, a zakon predvidja i smanjenje kazne za jedan broj zatvorenika.

Ilija Djukic, predsednik Foruma za medjunarodne odnose, smatra da bi odvajanje Srbije i Crne Gore bilo stetno, a da nijedna strana vlada ne podrzava takve tendencije crnogorskog drzavnog vrha.

Odbor za ljudska prava u Leskovcu izrazio je sumnju da su dve lokacije u tom gradu kontaminirane radioaktivnom municijom tokom bombardovanja NATO-a. Odbor je trazio od nadleznih da to bude ispitano.

Mirjana Markovic, predsednica Direkcije JUL-a, otputovala je u Moskvu redovnim letom Aeroflota.

Subota, 13. januar
Predsednik Vojislav Kostunica primio je u Palati federacije lidera SPS-a Slobodana Milosevica. Ovaj potez jugoslovenskog predsednika izazvao je uglavnom negativne reakcije kako stranaka clanica DOS-a tako i uticajnih clanica medjunarodne zajednice.

Dusan Mihajlovic, buduci ministar policije u republickoj vladi, najavio je smanjenje broja policajaca za dve trecine.

General Vladimir Lazarevic, komandant Trece armije, rekao je da su albanski ekstremisti ostvarili svoj cilj jer su zaposeli dominantne objekte i dominantne pravce u zoni kopnene bezbednosti.

Nedelja, 14. januar
Iz kabineta Vojislava Kostunice medijima je stigla informacija da je do susreta Milosevic–Kostunica doslo na zahtev Milosevica i da je jednoiposatni razgovor ove dvojice protekao u raspravi o situaciji u federaciji te da se Milosevic interesovao za zakonska prava bivsih drzavnih funkcionera.

Predstavnici Haskog tribunala upozorili su jugoslovenske vlasti da je njihova obaveza da uhapse Slobodana Milosevica a ne da se sa njim sastaju.

U centru Podgorice proslavljen je docek »srpske« Nove godine sa oko deset hiljada prisutnih slavljenika. Skup je blagoslovio srpski patrijarh gospodin Pavle, a prisutni su bili i mitropolit Amfilohije Radovic kao i citav partijski vrh SNP na celu sa saveznim premijerom Zoranom Zizicem.

Mladjan Dinkic je najavio »mere stednje« i ostru borbu protiv korupcije. On je naglasio da ce protiv svih u NBJ za koje postoje dokazi da su ucestvovali u nezakonitim radnjama biti podnete krivicne prijave.

Aleksandar Vucic, visoki funkcioner SRS, ocenio je da je izbacivanje Vojislava Seselja sa Pravnog fakulteta u Beogradu »pravno-politicki skandal«. Seselju je radni odnos na Pravnom fakultetu prestao odlukom republickog resornog ministra Gase Knezevica.

Zarko Korac, predsednik SDU i jedan od lidera DOS-a, protestovao je zbog susreta Kostunica–Milosevic. On je za radio Slobodna Evropa rekao da je Milosevicu mesto u zatvoru a da je ovim susretom predstavljen kao vazna politicka licnost.

Ponedeljak, 15. januar
Hans Hakerup, nekadasnji danski ministar odbrane, preuzeo je zvanicno mesto sefa civilne misije UN na Kosovu.

Vojislav Kostunica je novinarima rekao da je liderima DOS-a objasnio zasto se sastao sa Milosevicem. Kostunica je naglasio da prilikom susreta nije bilo reci o optuznici Tribunala u Hagu podignutoj protiv Milosevica, a da je on ovim sastankom zeleo da uvede »novu politicku kulturu«.

»Glas javnosti« pise da je do zahteva da se sastanak Milosevic–Kostunica odrzi doslo iz SPS-a, a da je verovatan povod medijsko eksponiranje opcije da se Milosevicu sudi u SRJ. Ivica Dacic je posetio Kostunicu dan pre susreta.

Bratislava Morina, visoki funkcioner JUL-a i bivsa ministarka, pretucena je u haustoru zgrade u kojoj stanuje u Beogradu. Maskirana lica su je napala i nanela joj ozbiljne povrede. NUNS ocenjuje da DOS nije ispunio svoja predizborna obecanja o slobodnim i profesionalnim medijima i da se kontrola drzavnih medija i dalje nastavlja.

Crnogorski mediji su objavili informaciju prema kojoj je u Beogradu razradjena strategija za obaranje sa vlasti crnogorskog predsednika Mila Djukanovica, pozivajuci se na izvore iz okruzenja jugoslovenskog predsednika Kostunice.

Amnesti internesenel je pozdravio odluku Vlade SRJ da Saveznom parlamentu uputi predlog zakona o amnestiji.

Vece opstinskog suda u Nisu osudilo je funkcionera SUBNOR-a Milutina Pantelica zbog krivicnog dela nanosenja laksih telesnih povreda maloletnom aktivisti Otpora Miroslavu Radosavljevicu.

Fond za humanitarno pravo je izneo podatak da u zatvorima u Srbiji ima 700 Albanaca od kojih samo 50-ak nisu politicki zatvorenici.

Direktor East-west instituta Aleksandar Lojpur najavio je projekat »Igmanska inicijativa« kojim ce biti uspostavljena ekonomska i politicka saradnja izmedju SRJ, BiH i Hrvatske.

G 17 plus je apelovala da resor zastite zivotne sredine ostane na nivou ministarstva.

Utorak, 16. januar
Predsednik Kostunica je boravio u zvanicnoj poseti Grckoj. On se u Atini sastao sa predsednikom Grcke Kostasom Stefanopulosom.

U Skoplju su poceli pregovori ekspertskih timova SRJ i Makedonije o definisanju medjudrzavne granicne linije.

U Beogradu su protestovali rodbina i prijatelji otetih lica sa Kosova.

U Podgorici je osnovan Institut za medije Crne Gore.

Nebojsa Medojevic, direktor Centra za tranziciju u Podgorici, rekao je da se u Crnoj Gori postepeno formira koalicija NVO i civilnog sektora za borbu protiv korupcije.

U Herceg Novom je pocela sedma letnja skola TOD-a (tranzicija ka demokratiji), pod nazivom »Tranzicija i socijalna pravda«.

Sreda, 17. januar
U Beogradu su odrzani razgovori Kostunica–Djukanovic–Djindjic cija je glavna tema bilo redefinisanje odnosa u federaciji. Ucesnici su zakljucili da su i dalje na veoma udaljenim pozicijama. Kostunica je cak rekao da su dalji razgovori na ovom nivou nepotrebni zbog crnogorske namere da po svaku cenu raspise referendum, dok je Djukanovic insistirao na nastavku razgovora relevantnih faktora za resavanje krize odnosa izmedju Crne Gore i Srbije.

Vojislav Kostunica se sastao sa delegacijom Narodne stranke Crne Gore.

Goran Svilanovic je poceo dvodnevnu posetu Rusiji. On se u Moskvi sastao sa sefom ruske diplomatije Igorom Ivanovim.

Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji ocenio je da je predlog zakona o amnestiji koji je usvojila Savezna vlada dobar put da se i dalje ozakonjuje postojanje politickih zatvorenika.

ANEM je protestovao zbog odluke RTS da kompaniji »Braca Karic« proda udarne TV termine u reklamne svrhe.

Cetvrtak, 18. januar
Vojislav Kostunica je izjavio da ce ipak primiti Karlu del Ponte, glavnog tuzioca Haskog tribunala koja bi trebalo da dodje u posetu Beogradu. Predstavnici DSS i sam Kostunica prethodnih dana su davali nedvosmislene izjave da do tog susreta nece doci zbog prezauzetosti saveznog predsednika kao i zbog »niskog ranga« gosta.

NBJ je podnela krivicnu prijavu protiv Miodraga Zecevica, bivseg direktora Francusko-jugoslovenske banke, zbog falsifikovanja sluzbenih isprava i zloupotrebe sluzbenog polozaja.

Fond za humanitarno pravo ce u saradnji sa Tribunalom u Hagu sredinom marta organizovati u Beogradu savetovanje o tom sudu.

Petak, 19. januar
Vojislav Kostunica se u Sarajevu sastao sa sefom misije UN u BiH Zakom Klajnom.

Kostunica se nalazi u prvoj zvanicnoj poseti BiH. On je izjavio da je zadovoljan razgovorima u Predsednistvu BiH.

Vojin Dimitrijevic, direktor Beogradskog centra za ljudska prava, smatra da su dogadjaji oko Bujanovca aranzirani u saglasnosti s ostacima Milosevicevih snaga, s namerom da ojacaju SPS.

Forum za medjunarodne odnose je saopstio da se sa Slobodanom Milosevicem, nakon politickih promena u SRJ, ne moze razgovarati o buducnosti drzave.

Medicinske organizacije i ustanove ostro protestuju protiv kandidovanja Obrena Joksimovica iz DSS za buduceg ministra zdravlja u Vladi Srbije. Zenska politicka mreza ce podrzati Nadu Kostic ukoliko se ponovo bude kandidovala na funkciju ministarke zdravlja.

Subota, 20. januar
NBJ je upozorila banke da ne manipulisu gotovim novcem.

Miodrag Vukovic, savetnik crnogorskog predsednika, ocenio je da je Savezna vlada »visak i za Srbiju«.

Nedelja, 21. januar
Zbog neslaganja oko redosleda izbori–referendum moglo bi doci i do razlaza DPS i SDP, pisu podgoricki mediji.

Ponedeljak, 22. januar
Konstituisan je parlament Republike Srbije. Dragan Marsicanin iz DSS izabran je za predsednika parlamenta, tri potpredsednika su iz DOS-a i jedan iz SPS-a.

Na ministarskom sastanku predstavnika zemalja clanica EU data je preporuka Crnoj Gori i Srbiji da ostanu u zajednickoj drzavi.

Odlozen je sastanak crnogorskog predsednika i predstavnika stranaka u parlamentu Crne Gore.

Biro parlamentarne skupstine Saveta Evrope jednoglasno je odlucio da SRJ dobije status specijalnog gosta u SE.

Iz pozarevackog Otpora pokrenuta je inicijativa da ova organizacija preraste u politicki pokret sa ciljem da preuzme rukovodjenje Srbijom.

Zarko Puhovski, predsednik HSS, rekao je da je Hrvatska odgovorna za »preseljenje« 300 000 Srba iz Hrvatske.

U beogradskom Domu kulture predstavljena je knjiga Milana Sahovica »Hronika medjunarodne izolacije«.

Utorak, 23. januar
U Beograd je stigla Karla del Ponte. Ona se sastala sa predsednikom SRJ Vojislavom Kostunicom posle cega nije davala izjave za novinare. Del Ponteova se sastala i sa predstavnicima Fonda za humanitarno pravo i Helsinskog komiteta u Srbiji.

Skupstina Srbije je usvojila izmene zakona o ministarstvima. Buduca vlada ce imati 17 ministara i nece imati ministre bez portfelja.

Socijalisticka partija Albanije saopstila je da je u Atini doslo do nezvanicnog susreta jugoslovenskog predsednika Kostunice i lidera ove stranke Fatosa Nanoa.

Karla del Ponte je prilikom sastanka sa porodicama ubijenih u NATO bombardovanju zgrade RTS-a rekla da je Milosevic znao da ce se to dogoditi.

Predsednik Odbora za ljudska prava iz Bujanovca Saip Kamberi tvrdi da vlastima u Srbiji redovno salje izvestaje o krsenju ljudskih prava od strane policije i VJ, ali mu do sada niko nije pismeno odgovorio. Ove izvestaje on salje u dogovoru sa Nebojsom Covicem, kopredsednikom prelazne vlade Srbije.

Sreda, 24. januar
Parlamentarne stranke u Crnoj Gori dogovorile su se da se vanredni parlamentarni izbori u ovoj republici odrze 22. aprila.

U Beogradu su razgovarali Karla del Ponte i Goran Svilanovic. Del Ponteova se u prisustvu ministra Svilanovica sastala i sa clanovima porodica nestalih Srba sa Kosova. Svilanovic je u razgovoru sa Del Ponteovom insistirao na formiranju komisije za istinu koja bi se bavila i zlocinima pocinjenim na prostorima SFRJ. Svilanovic je insistirao da se Milosevicu sudi u SRJ. Del Ponteova je u Beograd donela i dve zapecacene optuznice.

Za vreme susreta Karle del Ponte i Gorana Svilanovica oko dve stotine gradjana protestovalo je ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova. Neki od njih su nosili i fotografije Slobodana Milosevica.

Zoran Djindjic, mandatar za sastav nove republicke vlade, izjavio je novinarima da kao gradjanin ocekuje hapsenje Slobodana Milosevica.

Ekoloske posledice NATO napada na SRJ bice dugotrajne, ocenili su strucnjaci okupljeni u NVO Eko centar i istakli da bi medjunarodna zajednica morala da obezbedi novac za njihovo saniranje.

Cetvrtak, 25. januar
Narodna skupstina Srbije izabrala Vladu ciji je predsednik Zoran Djindjic.

Nastasja Radovic  © 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar