Broj 254

Dogadjanja

Gdje je Ivan Stambolic i nacelo habeas corpus

Od nestanka Ivana Stambolica tece sesti mjesec, a o tome gdje je i sta je sa njim ni njegova porodica ni javnost ne znaju nista.
Ako su banditi oteli Ivana Stambolica, od njih ne treba ni ocekivati odgovor. Briga kriminalce za obaveze koje se duguju porodici i javnosti povodom lisavanja slobode ili konacne sudbine covjeka. Ali, ako je iza nestanka Ivana Stambolica stajao organ tadasnje vlasti, za ispunjenje takvih obaveza postoji i vise pravnih razloga, od kojih osobito znacenje ima nacelo habeas corpus ad subjiciendum, tj. duzan si da predas ovog covjeka sudu (ili da ga oslobodis).

Istorijski, to nacelo je afirmisano kao garancija licne slobode. Nastalo je krajem XII stoljeca u engleskom pravu, kojim se zabranjuje samovoljno hapsenje i mucenje ljudi i uopste zloupotreba ljudske licnosti. Reafirmisano je u Velikoj Britaniji 1679. godine Habeas Corpus Actom i 1787. Ustavom Sjedinjenih Americkih Drzava. U kontinentalnom pravu, nacelu habeas corpus odgovara nepovredivost licne slobode kao prava gradjanina. U procesnom krivicnom pravu ono se protivi samovoljnom policijskom pritvoru ili ga rigorozno ogranicava u pogledu trajanja i postupanja sa uhapsenim. Jer, nacelo habeas corpus je garancija prava covjeka da slobodno zivi. To podrazumijeva i pravo svakog pojedinca da se slobodno krece i da ne smije biti lisen slobode ako za to ne postoje zakonom odredjeni i materijalno dokazani razlozi. Po tom nacelu, gradjaninu se garantuje ne samo sloboda kretanja, vec i mir u domu, nezamislivost prepada nocu, na kucnom pragu ili na vratima stana i narocito zastita od »iznenadnog nestanka« bilo da je taj nestanak djelo nepoznate osobe bilo neizvjesnog organa uprave.
Sutnja nad tajanstvenim nestankom Ivana Stambolica je krsenje ove pravne zabrane. Sankcije zbog tog delikta odredjuje sud.

Akcija koju vode Odbor za oslobadjanje Ivana Stambolica, Narodni pokret Otpor, B-92, ANEM, agencija Beta i mnogobrojni gradjani na cijeloj teritoriji Srbije, svojim protestom i saosjecanjem u bolu porodice Ivana Stambolica, ipak je samo drustveno reagovanje na zlocin. Rasvjetljavanje zlocina ceka se od upravne vlasti. Danas, kao sto je bilo i prije vise stoljeca, upravna vlast je ta kojoj se upucuje zahtjev koji proizlazi iz nacela habeas corpus – da ne dozvoli zloupotrebu sile nad covjekom, a kada je to ucinjeno da pokrene postupak radi odgovornosti i kaznjavanja pocinioca i sprijecavanja takvih zlodjela.

Milivoj Despot  

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar