Broj 254

Dogadjanja

Zlocin traje

Sokantna ali nepotpuna vest (15. 01. 2001) o batinanju Bratislave Bune Morine, funkcionera JUL-a i saveznog poslanika, osim sto je ispunila naslovne strane svih dnevnih novina i udarne vesti televizije, nije zvanicno ni potvrdjena ni demantovana. (Usred dana, ispred zgrade gde stanuje, sacekala su je dvojica nepoznatih maskiranih mladica i ugurali u lift, a potom mucki udarali nogama i rukama po glavi i telu, desetak minuta vozeci se liftom gore-dole...) Skoro »obican« dogadjaj, slican onome cega se Srbija u poslednjih deset godina dobro nagledala i naslusala. S druge strane, »ostecena« se ponasa kao da se nije nista desilo, odnosno odbija susret lice u lice sa domacim novinarima i telefonski se obraca samo onima u koje ima poverenje.
U ovoj nasoj sludjenoj drzavi gradjani su se odavno adaptirali na strah, kriminal i zlocin bez kazne, te ih vise i ne brine razlika izmedju normalnog i nenormalnog. I ovaj dogadjaj oduvace lanjski sneg. A mi cemo i u novom milenijumu nastaviti da plutamo po »ustajalim vodama«, imitirajuci zivot.
U modernim vidovima naseg kriminala, kao sto su reketiranje, iznudjivanje i nasilje iz koristoljublja, ovaj fizicki napad na »oznacenog« subjekta, poznatiji pod imenom sacekusa, ima neke novine, ne samo kao zlodelo vec i kao oblik drustvene patologije. Po prvi put u istoriji domacih sacekusa napada se zena politicar cija je stranka od jesenas prakticno mrtva na politickoj sceni Srbije. Bas zato je cudno da se iz proslog veka, bivse partije bivseg rezima, bije bivsa ministarka.
Naravno, prefiks »bivsa« ne daje odgovor o istinitosti povreda, niti ko su bili napadaci, kao ni koji su motivi batinanja.
Zasto o ovome uopste pisati?
Peti oktobar je bio autenticna srpska revolucija. Sta fali revolucijama? Zar one ne donose promene? I mnogo veci narodi slavili su svoje revolucije koje su im »radjale« nove i bolje drzave. Setimo se svih obecanja do 24. septembra, kao i onih sa liste DOS-a od 23. decembra koji su nas podsticali da »isteramo stvari do kraja«. Gde su sada ti legalisti da batinanje, sacekuse, pa makar i julovke (bivse-sadasnje) izloze dnevnoj svetlosti? Mozda ni oni »nemaju vremena« za odgovore za »zlocin koji se nije desio«.

Irena Kresic   

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar