Broj 255

Alternativa


U Evropu putem Tempusa?

I univerzitetu (kao i svima nama) u nedoumici pred neophodnim promenama iskrsava dilema da li se osloniti na sopstvena iskustva (negativna zbog opsteg propadanja) ili na uvoz vec poznatih obrazaca/modela. Opasnost od mukotrpnog pronalazenja »rupe na saksiji« ne sme ni da zaslepi i odvede u nekriticki uvoz. U izolaciji, siromastvu, zaostajanju i drasticno skucenog iskustva, iskljucivost »mi to sami znamo« svakako ni priblizno ne vodi u koliko-toliko ravnopravan odnos sa onima koji su jezdili bogato opremljenim »hatovima« i menjali se daleko brze nego sto se iz letargije siromastva moze i zamisliti.
Tokom januara ove godine u Beogradu su boravili »emisari« programa Tempus, departmana Evropske zajednice za podsticaj medjuuniverzitetske saradnje, sa predlozima udvajanja (partnerstva) evropskih i nasih univerzitetskih projekata. Ponuda saradnje oko univerzitetskog menadzmenta, izgradnje institucija i razvoja silabusa (programa kurseva/predmeta) predocena sirokom univerzitetskom (nastavnickom) auditorijumu (u velikom amfiteatru Masinskog fakulteta) i potonjim sastancima u Rektoratu predstavnika Beogradskog, Novosadskog, Niskog i Kragujevackog univerziteta i Alternativne akademske obrazovne mreze, oznacila je upoznavanje zahteva, propisa, pravila, prioriteta i naravno finansijskih okolnosti saradnje. Veoma kratak rok za podnosenje prvih projekta (1. mart 2001) i veliko interesovanje sa vec najavljenih cetrdesetak projekata (a bice ih verovatno jos vise), nagovestava puni zamah tek kasnijih godina ali i potrebu oduska da se dileme prouce i programi osmisle. Pravilo da nosioci projekata budu univerziteti iz zemalja Evropske unije, za sada stvara najveci problem pronalazenja nosioca/partnera koji je voljan da saradjuje, zbog poznate izolacije nasih univerziteta, sto zbog spoljne i unutrasnje prinude, a sto zbog visedecenijske negativne selekcije institucijom podobnosti (pa i znanja stranog jezika).
Otvaranje univerzitetskoj Evropi i dugorocno priblizavanje predmeta/kurseva, naravno, oznacava put ka priznavanju diploma, a posredno odgovarajuce zaposljavanje diljem Evropske unije u dogledno vreme znatno prosirene i zemljama iz susedstva. Prevazilazenju straha od slobode i stranputica samoizolacije, odumiranja, pojava Tempusa je dobrodosla, otvara samo jedan od brojnih a neophodnih ohrabrenja kao i koraka ka mnogo sirem, toliko potrebnom otvaranju, blagotvornom za ovu nasu »kucu na putu«.

Milan Prodanovic   

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar