Broj 256-257

Svakidasnjica

Kakve promene

U centru Cacka, tamo gde je letos Gradjanski parlament Srbije organizovao prikupljanja potpisa za ukidanje rezima, oslobadjanje Radojka Lukovica i Miroslava Filipovica, pa i za kandidaturu Vojislava Kostunice, 21. februara svoj stocic je sa blagoslovom visokoprepodobnih staresina manastira Preobrazenje i Crna Reka postavilo Pravoslavno covekoljubivo udruzenje »Istina«. U propagandnom materijalu pise:

PCU »Istina« svojevremeno nisu zauzeli nikakav stav o bilo kojem od navedenih problema. Cacanska crkva i okolni manastiri (ima ih 10 samo u Ovcarsko-kablarskoj klisuri, tzv. Srpska sveta gora), takodje se nisu oglasili protiv policijskog maltretiranja mladih u Srbiji. Kao u manje-vise svim slobodnim gradovima, uloga crkve u promenama svodila se na sluzenje po gradskim i slavama drzavnih institucija.
I na zasedanju cacanske opstinske skupstine, 23. februara, od svih lokalnih problema na dnevni red je najpre dosla preporuka republickoj Vladi za uvodjenje veronauke. Nije bas najlokalnije, ali obdanista jesu u nadleznosti opstine, a i gradska javnost se ustalasala o ovom pitanju pa je red da njihovi izabrani predstavnici odgovore izazovu vremena. Sto se tice onog dela javnosti koje se ustalasalo zbog nedavnog maltretiranja aktiviste Centra za antiratnu akciju Damira Kucuka, od strane trojice mladica koji su se predstavili kao Ravnogorci, moracemo da sacekamo neki drugi saziv SO da se oglasi tim povodom.
Petar Vlastelica, odbornik grupe gradjana od prvih lokalnih izbora, a sada clan Nove Srbije, za govornicom je ovako izrazio cudjenje sto se o preporuci Vladi uopste raspravlja: »Pa zar se nismo skoro svi, nakon sto smo izabrani, zakleli u crkvi?«
Predsedavajuci sednice, potpredsednik opstine Dusan Drinjakovic (DHSS), na kraju je zakljucio da je sa tri glasa protiv (moje postovanje dr Svetlani Eric i ostalim odbornicima Gradjanskog saveza) i jednim uzdrzanim izglasana PV »da se uvede veronauka u skole i...«. »Vrati! Vrati!«, zacu se iz hiljada odbornickih grla. »Dobro, vrati«, nasmesi se Drinjakovic.
Salu na stranu, nije opstinska skupstina prestonice Nove Srbije zasedala samo zbog veronauke. Bave se oni i ozbiljnim lokalnim temama. Na primer, odbornik i republicki poslanik Miroslav Markicevic (NS) postavio je niz odbornickih pitanja o novom arhitektonskom resenju centra grada, izmedju ostalog i: »Da li se na projektu novog centra grada vide masonski simboli? Koliko ja mogu da primetim, vide se, ali trazicu i strucno misljenje i izvesticu skupstinu o tome«. Isti odbornik i isti poslanik je jednako burno reagovao i na saopstenje cacanskog G17+ i GPS izdato nakon anketiranja Cacana na temu odgovornosti za ratne zlocine, u kojem je stajalo da su gradjani pokazali vecu politicku zrelost od svojih izabranih predstavnika u vlasti. »Znate li vi sta ste rekli?« upita g. Markicevic cacanski G17+ u svom kratkom, ali sadrzajnom telefonskom obracanju.
Znamo.
A zapravo, sta reci? Sta reci visokoprepodobnim staresinama Preobrazenja i Crne Reke i aktivistima PCUI kad je iskaz druga srbska zapovest: »Pomozi svakom Srbinu!«, da bi i nama Bog pomogao! krajnje jereticki (etnofiletizam), a formulacija U svim drzavama EU, osim Francuske, veronauka postoji u skolstvu u raznim vidovima cista gebelsovska manipulacija. Razni vidovi, moze da znaci i obavljanje veronauke u okviru verskih opstina, sto je u potpunoj suprotnosti sa uvodjenjem ovog predmeta u drzavne skole. I sta reci odbornicima koji veruju da pobeda demokratije na lokalnim izborima u Cacku sa 70:0 znaci da oni sada mogu neometano da pricaju i rade sto god hoce jer nema ko da progovori ili glasa protiv? Obdanista jesu u nadleznosti lokalne samouprave, ali obdanista, a ne predskolska nastava veronauke. Imati u svojoj nadleznosti obdanista znaci, na primer, pobrinuti se da vaspitacice mogu da prezive od svoje plate ili tome slicno.
Krajem oktobra prosle godine, na talasu ponovo probudjene nade gradjana da svoja prava mogu ostvariti legalnim nacinima pritiska na vlast, cacanske vaspitacice su stupile u strajk trazeci potpisivanje kolektivnog ugovora i izjednacavanje cene rada sa ostalim sluzbenicima u opstini. Predsednik opstine je odmah to presekao, rekavsi da se radi o cistoj komunjarskoj podmetacini novoj demokratskoj vlasti i nije dozvolio ni da se glasa o zahtevu vaspitacica da se obrate skupstini. Kao da bi neko bio za. Predlog da se odbiju strajkacki zahtevi vaspitacica podrzan je sramnim jednoglasjem.
70:0!

Ivan Zlatic   

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar