Broj 256-257

Prevod

Iz dokumenta

Mi gradjani Srbije, poreklom iz Bosne i Hercegovine, okupljeni u multinacionalnom Udruzenju Bosanaca i Hercegovaca sa sedistem u Beogradu, na isteku poslednje decenije dvadesetog veka, koja je citavom regionu, a narocito BiH, donela ogromnu patnju i tragediju, obznanjujemo svoju JAVNU PODRSKU demokratskoj obnovi BiH, SR Jugoslavije, Hrvatske i jugoistocne Evrope.
Demokratska obnova BiH je nuzan uslov pristojnog zivota svih njezinih gradjana, bez obzira na njihove etnicke, verske, politicke ili svake druge civilizacijski razumljive razlike. Smatramo da obnovi demokratskog karaktera bosansko-hercegovackog drustva ne mogu doprineti ideje nacionalisticke netrpeljivosti, sovinisticke zadriglosti, a posebno ne oni politicki programi koji imaju ambiciju da dovedu u pitanje drzavnu celovitost i suverenitet BiH. Nacionalisticke stranke u BiH, otvorene ili prikrivene teritorijalne pretenzije suseda prema BiH, izvor su patnje i stradanja kako gradjana BiH, tako i bolnih i tragicnih zabluda i patnji njezinih suseda kod kojih se te ambicije javljaju. Upravo zbog toga je nerealno ocekivati istinsku demokratsku obnovu BiH bez izgradnje demokratskih drustava pre svega u Srbiji i Hrvatskoj i definitivnog poraza njihovih velikodrzavnih ambicija.
Buducnost ovog regiona vidimo u modernim evropskim i svetskim integracijama. Podrzavamo sve ideje i prakticne politicke korake koji teze ka ubrzavanju tih procesa. Mislimo da se citav nas region nakon svih tragicnih iskustava mora oslobadjati teskog balasta medjusobnog nepoverenja, netrpeljivosti, sukobljavanja, ratnog avanturizma i predmodernog iskustva. Kao gradjani ovog regiona smatramo da nasi potomci ne treba da nasledjuju tragicne zablude, neodgovornost i neprosvecenost. Smatramo da smo stekli dovoljno iskustva da mozemo povratiti samopostovanje, samopouzdanje i da u svemu mozemo ravnopravno participirati u medjunarodnoj zajednici. Za nas iz multinacionalnog Udruzenja Bosanaca i Hercegovaca prirodan put ka takvoj poziciji je obnova demokratske zajednice BiH, demokratske SR Jugoslavije, Hrvatske i citavog naseg regiona. Nase skromne snage i dalje ce biti usmerene ka tim ciljevima i spremni smo da budemo most razumevanja medju svim gradjanima regiona, posebno medju gradjanima BiH, SR Jugoslavije i Hrvatske.
U Beogradu, januara 2001. godine

Predsednik udruzenja      
Radoslav Djeric       

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar