Broj 256-257

Alternativa

Lament nad Marakanom

Ivan Colovic

Ovo je stadion Crvene zvezde, jedan od hramova najrasprostranjenije i najmocnije religije modernog doba. To je religija fudbala, religija univerzalisticke vokacije, moderna paganska religija, religija bez boga. Religija koja slavi fudbal ima vise vernika nego bilo koja druga, praktikuje se na sirem prostoru od bilo koje druge religije. Jezik fudbala rasprostranjeniji je od engleskog, fudbalska lopta rasprostranjeniji je simbol od krsta, polumeseca, srpa i cekica. Fudbal je religija cije su nacionalne crkve – a to su nacionalni fudbalski savezi – povezane u izuzetno jaku ekumensku organizaciju zvanu FIFA. FIFA ima danas 198 clanica, deset vise od Ujedinjenih nacija. Kako je neko rekao, u carstvu fudbala sunce nikad ne zalazi.
Nazalost, mi smo jedna od retkih zemalja koja je prakticno prognana iz tog carstva, odnosno predstavlja njegovu najzabaceniju periferiju. Mi smo danas fudbalska vukojebina. O tome svedoci i sudbina ovog stadiona, nekad u svetu cuvene Marakane.
Nas veliki hram fudbala jos je tu, ali vernika ima sve manje, u njemu se sve redje sluze fudbalske mise, molebni u slavu bubamare, iz njega se sve redje prema nebu dizu odsjaji bengalske vatre i krici fudbalskih vernika u transu. Mracna i prazna Marakana stoji kao nemi spomenik jednog pada, jednog poraza, jednog sunovrata.
Sta se dogodilo? Nema sumnje, ovaj stadion, njegov klub kao i nas fudbal u celini podlegli su istom zlu koje je tokom poslednjih desetak godina razorilo u ovoj zemlji i sve drugo. To zlo je politika krvnog srodstva. Fudbal je medju prvima od tog zla stradao. Njegovu veliku pagansku svetsku dusu izdali su i ubili knjizevnici i fariseji i drugi teoreticari i propagatori nacija podeljenih prema krvnim grupama. Pocetkom devedesetih, pod njihovim uticajem, sportski novinari postali su ratni huskaci, navijacke grupe pretvorene su u fasisticke falange, a stadioni u poligone za predvojnicku obuku. Tako je Moloh nacizma najpre razorio fudbalsku loptu, a onda je presao na uckure i grla bijela.
O Marakano, gde su tvoji srecni dani! Bila si nekad jedna od najvecih evropskih katedrala fudbala. Danas mi licis na napustenu kasarnu, oko koje se motaju senke lopova i ubica.
Marakano, vise ne zasluzujes to veselo, egzoticno i sumatraisticko ime!

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar