Broj 256-257

Hronika

Kalendar
1126. februar

Nedelja, 11. februar
Savezni premijer Zoran Zizic izjavio je da Slobodan Milosevic nece biti izrucen Hagu dok je on na vlasti, tj. na mestu premijera SRJ.

Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic, rekao je, kako prenosi Montena fax, da ce nezavisna Crna Gora dokrajciti »srpski velikodrzavni projekat«.

Kragujevacki Otpor je privremeno zamrzao sve aktivnosti u znak protesta protiv odluka nedavno odrzanog Drugog kongresa Otpora.

Predsednik zajednicke demokratske albanske partije Zecija Fazliju rekao je da politicki subjekti koji deluju u Presevskoj dolini nemaju kredibilitet da razgovaraju i pregovaraju sa drzavnim organima u ime Albanaca vec da to ima jedino »Oslobodilacka vojska Preseva, Bujanovca i Medvedje«.

Stupila je na snagu naredba Vladana Begovica, direktora Savezne uprave carina, o ponovnom postavljanju kontrolnih punktova na administrativnoj granici sa Crnom Gorom i Kosovom.

Ponedeljak, 12. februar
U Beogradu je pocelo potpisivanje peticije »Ili zivot ili kosti«, za rasvetljavanje sudbine nestalih nealbanaca na Kosovu.

»Zoran Zizic nije ovlascen da odlucuje ko ce biti izrucen Haskom tribunalu«, izjavio je republicki ministar pravde Vladan Batic, reagujuci na nedavnu Zizicevu izjavu.

Utorak, 13. februar
Predsednik SRJ Vojislav Kostunica rekao je na konferenciji za stampu da bi medjunarodna zajednica trebalo da pomogne Albancima sa juga Srbije, da »iznedre pregovarace koji ce biti zagovornici suzivota na jugu Srbije«.

Nenad Canak, predsednik Skupstine Vojvodine, zalozio se, pred svoj put u SAD, za »ekonomsku« autonomiju Vojvodine.

Skupstina Srbije je ukinula taksu na elektricno brojilo kojom su svi gradjani placali TV pretplatu. Sednica Skupstine je prekinuta zbog incidenta oko nastupa Tomislava Nikolica iz SRS.

Sreda, 14. februar
Skupstina Srbije razresila je sudijske funkcije jedan broj sudija i ukinula Zakon o informisanju.

Tomislav Nikolic, narodni poslanik i potpredsednik SRS, rekao je u Skupstini Srbije da ne oseca »ni trunku zalosti za Slavkom Curuvijom« tokom rasprave o ozloglasenom Zakonu o informisanju.

Sef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanovic smatra da je, s obzirom na poboljsanje odnosa SRJ i Hrvatske, vreme da predstavnici dve zemlje razgovaraju o »celini granice« izmedju njih, a posebno o »problemu Prevlake«.

Momcilo Perisic, potpredsednik Vlade Srbije i predsednik PDS, rekao je da Haski tribunal i dalje ima politicki karakter i da radi »selektivno na stetu Srba«.

Nebojsa Covic, potpredsednik Vlade Srbije i sef Koordinacionog tima za jug Srbije, rekao je da ce na razgovorima u NATO traziti ukidanje zone bezbednosti.

Riza Halimi, predsednik SO Presevo, rekao je da ce se albanski pregovaraci sa Vladom Srbije zaloziti za prosirenje zone bezbednosti, za ostvarenje albanskih nacionalnih prava kroz odredjen stepen autonomije ove oblasti, bez izmene granica.

Premijer Srbije Zoran Djindjic, nakon posete Londonu, izjavio je da bi trebalo pustiti pravosudnim organima u Srbiji da pokazu da mogu da sude Slobodanu Milosevicu.

Potpredsednik partije za demokratsko delovanje Nasuf Behljulji rekao je da predstavnici Albanaca sa juga Srbije imaju dve platforme za resavanje krize.

U Srbiji je proglasena epidemija gripa, ali kako smatraju zdravstveni radnici i pokazuju statisticki nalazi sa zakasnjenjem, jer je prvog dana zvanicne vladavine gripa broj obolelih bio znatno manji nego prethodnih dana.

Cetvrtak, 15. februar
Skupstina Srbije imenovala je nove sudije. Predsednica Vrhovnog suda Srbije postala je Leposava Karamarkovic, advokat iz Beograda i bivsi sudija ovog suda.

Milo Djukanovic je razgovarao sa glavnom tuziteljkom Haskog tribunala Karlom del Ponte, koja boravi u Crnoj Gori. Ponteova je posetu Crnoj Gori ocenila kao izuzetno uspesnu. Ona je najavila podizanje optuznica i za zlocine pocinjene u Dubrovniku i okolini 1991. godine.

Dzordz Robertson, generalni sekretar NATO-a, rekao je na zajednickoj konferenciji za stampu sa Goranom Svilanovicem i Nebojsom Covicem, da NATO »snazno« pozdravlja plan vlasti u Beogradu kao konstruktivnu i ohrabrujucu osnovu za resavanje krize i pozvao Albance da odmah stupe u dijalog sa drugom stranom. Beograd se zalozio za resavanje krize bez specijalnog statusa za Albance i zatrazio od NATO-a zatvaranje administrativne granice uze Srbije i Kosova.

Zoran Djindjic je rekao da se u istrazi o ubistvu Slavka Curuvije i nesrece na Ibarskoj magistrali »otislo daleko«, ali da istraga jos nije zavrsena zbog nepostojanja adekvatnih sudskih organa.

EU je podrzala plan SRJ za mirno resenje krize na jugu Srbije, saopstilo je predsednistvo EU.

Branko Ruzic, clan Izvrsnog odbora Glavnog odbora SPS-a i predsednik Mladih socijalista, izjavio je da ce veliki broj clanova i simpatizera ove stranke spreciti hapsenje Slobodana Milosevica ukoliko do njega dodje.

Petak, 16. februar
Kod mesta Livadice, u blizini Podujeva, poginulo je najmanje sedam ljudi, deset je tesko, a 33 lakse ranjeno prilikom prelaska autobusa preko mine koja je eksplodirala. Nastradali su uglavnom Srbi koji su krenuli na groblje na hriscanski praznik Zadusnice.

NATO je »uzasnut« miniranjem autobusa »Nis ekspresa«, izjavio je Mark Lejti, portparol NATO-a u Briselu. Generalni Sekretar NATO-a Dzordz Robertson izrazio je svoje zgrazanje povodom ovog incidenta i izrazio saucesce porodicama nastradalih.

Troje Srba otetih na putu za Gnjilane oslobodjeno je posredstvom posmatracke misije EU.

Goran Svilanovic je zatrazio hitnu sednicu SB UN.

Ministar policije u Vladi Srbije Dusan Mihajlovic rekao je da za sada ne zna da li je na njega izvrsen atentat kada se pretprosle noci nasao na meti pet osoba koje su podeljene u dve grupe pucale jedna na drugu u centru Beograda ili se slucajno nasao na mestu mafijaskog obracuna. Sva petorica izgrednika su uhapsena.

U Beogradu su se sastali Bozidar Jaredic i Slobodan Orlic, crnogorski i savezni sekretar za informisanje, da bi se dogovorili o statusu programa »YU Info« u Crnoj Gori.

Nebojsa Covic je u Becu, u sedistu OEBS-a, predstavio plan za resavanje krize na jugu Srbije, a nakon toga je rekao da ce jos u toku dana Albancima biti poslat poziv na dijalog.

MIP BiH uputio je verbalnu notu Ministarstvu inostranih poslova SRJ zbog najave uspostavljanja specijalnih odnosa SRJ i Republike Srpske. U noti se kaze da nijedan zvanicni organ BiH nije o tome obavesten.

U Beogradu je pocela dvodnevna medjunarodna konferencija o uskladjenosti zakona i prakse SRJ sa zahtevima evropske konvencije o ljudskim pravima.

Subota, 17. februar
Portparol KFOR-a Ricard Kusak saopstio je da su privedena dvojica Albanaca pod sumnjom da su ucestvovali u teroristickom aktu kod Podujeva, tako sto su aktivirali eksplozivnu napravu. Portparol UNMIK-a Suzan Manuel rekla je da su oni uhapseni zbog »sumnjivog ponasanja« u blizini mesta gde se eksplozija dogodila. Srpski izvori prenose da je teroristicki akt izvela teroristicko-diverzantska grupa »Leopard« za ciju se aktivnost vezuje miniranje i rusenje crkava na Kosovu i Metohiji i podmetanje eksploziva u rezidenciju ambasadora Stanimira Vukicevica u Pristini.

U svim srpskim selima u tzv. granicnom srezu odrzane su mirne demonstracije srpskog stanovnistva zbog napada na Srbe u autobusu kod Podujeva. Srpski izvori iz Strpca tvrde da su ukrajinski vojnici KFOR-a unistili jos sest mina na putu, u selima Banjica i Firaja, desetak kilometara jugoistocno od Strpca. Americki pripadnici KFOR-a su, posle napada kod Podujeva, helikopterima prebacili oko 200 putnika koji su krenuli u istom pravcu.

U SRJ je ovaj dan proglasen za dan zalosti.

SNP Kosova i Metohije prekinuo je na neodredjeno vreme saradnju sa KFOR-om, rekao je Oliver Ivanovic, predsednik IO SNP.

U Domu omladine u Beogradu odrzana je tribina oko 200 otporasa nezadovoljnih odlukama Drugog kongresa Otpora.

Nedelja, 18. februar
Trojica policajaca vozdovackog MUP-a Milomir Jeremic, Milenko Zivkovic i Boban Mitic poginuli su u eksploziji dve protivtenkovske mine na koje je naleteo njihov dzip kod sela Lucane u opstini Bujanovac.

U Beogradu je odrzan sastanak najvisih predstavnika SRJ i Srbije povodom dogadjaja na Kosovu i jugu Srbije.

KFOR je prihvatio odgovornost za propuste u obezbedjivanju sigurnosti za autobus sa srpskim civilima koji je raznet u eksploziji kod Podujeva.

U Nisu i Kraljevu odrzani su protesti zbog incidenata na Kosovu.

Povodom najnovijih teroristickih akata nad gradjanima SRJ, Goran Svilanovic je uputio pismo Dzordzu Robertsonu u kojem ponovo insistira na ukidanju zone bezbednosti ili njenom smanjenju.

Ponedeljak, 19. februar
U Beogradu su se sastali makedonski premijer Ljupco Georgijevski i srpski Zoran Djindjic. Razgovori su se uglavnom ticali pitanja bezbednosti na jugu Srbije i ekonomske saradnje dve zemlje. Georgijevski se sastao i sa saveznim premijerom Zoranom Zizicem.

Skupstina Crne Gore usvojila je Zakon o referendumu.

Albanski ekstremisti napali su policijske i vojne polozaje kod sela Lucane.

Savezni ministar pravde Momcilo Grubac najavio je donosenje Zakona o saradnji sa Hagom za tri meseca.

Utorak, 20. februar
Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 22. april.

U Beogradu je vise hiljada gradjana ucestvovalo u »poslednjoj molitvi za nevine logorase« koju je organizovalo udruzenje porodica kidnapovanih i nestalih lica sa Kosova i Metohije.

Nebojsa Covic je pozvao predstavnike Albanaca sa juga Srbije na »hitan dijalog«.

JUL je trazio od predsednika Srbije Milana Milutinovica da ne potpise Ukaz o proglasenju Zakona o amnestiji, koji je Skupstina Srbije usvojila na poslednjoj sednici.

Ministri inostranih poslova SRJ i Makedonije Goran Svilanovic i Srdjan Kerim dogovorili su se o preciziranju granice izmedju Makedonije i SRJ.

Sreda, 21. februar
Nebojsa Covic je u Bujanovcu razgovarao sa predstavnicima Albanaca i NATO-a. U razgovorima je ucestvovao i nacelnik GS VJ general Nebojsa Pavkovic. Covic je rekao da NATO nece biti posrednik u razgovorima srpske i albanske strane.

Slobodan Krapovic, savezni ministar odbrane, najavio je smanjenje i reorganizaciju VJ. Procenjuje se da VJ u miru moze biti smanjena za 3040%.

Oko hiljadu pristalica Slobodana Milosevica, SPS-a i JUL-a, blokiralo je raskrsnicu ulica Kneza Milosa i Nemanjine, protestujuci zbog donosenja Zakona o amnestiji.

Zoran Djindjic i Dusan Mihajlovic su na konferenciji za stampu u MUP-u Srbije izneli listu prioriteta u radu policije. Na prvom mestu je rasvetljavanje krupnih politicki motivisanih ubistava, a zatim »suzbijanje organizovanog kriminala, sverca cigareta, nafte, alkohola, trgovine drogom, uzimanja reketa«.

Cetvrtak, 22. februar
Na aerodromu Beograd uhapsen je bivsi bankar Jezdimir Vasiljevic.

Zoran Djindjic je u Moskvi razgovarao sa ruskim sefom diplomatije Igorom Ivanovim. Djindjic je rekao da je Srbija u teskoj ekonomskoj situaciji i da joj je potrebna podrska Rusije koja je interesantna za srpske firme.

Beogradski mediji su objavili informaciju da su albanski ekstremisti pokusali da kidnapuju Nebojsu Covica.

Vojislav Kostunica je demantovao navode britanske stampe da je SRJ pomogla SAD u najnovijem bombardovanju Iraka, dajuci poverljive informacije o irackom sistemu protivvazdusne odbrane.

Dragoljub Micunovic, predsednik Veca gradjana skupstine SRJ, ucestvuje na zasedanju stalnog komiteta OEBS-a u Becu, na kojem je bilo reci i o upucivanju posmatracke misije OEBS-a na jug Srbije.

Piter Fejt, politicki direktor NATO-a za Balkan, rekao je posle razgovora sa Goranom Svilanovicem da su se njegovi razgovori s jugoslovenskim zvanicnicima Svilanovicem, Krapovicem i Zivkovicem uglavnom odnosili na eventualne izmene zone bezbednosti kako ona vise ne bi bila utociste albanskih ekstremista.

Petak, 23. februar
Predsednici SRJ i Makedonije Vojislav Kostunica i Boris Trajkovski potpisali su sporazum o drzavnoj granici izmedju Makedonije i SRJ.

U Skoplju je zavrsen Samit zemalja clanica procesa za saradnju u jugoistocnoj Evropi, kojem prisustvuju i Vojislav Kostunica i Goran Svilanovic. Na samitu je ucestvovalo sest predsednika drzava i dva premijera, kao i predstavnici EU i Pakta za stabilnost. Usvojena je deklaracija.

Haski tribunal je osudio trojicu bivsih oficira Vojske RS Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovaca i Zorana Vukovica na 28, 20, odnosno 12 godina zatvora. Osnova optuzbi je silovanje i mucenje Muslimanki. Ove presude su ocenjene kao »istorijske«, zbog osude i kazne za silovanja pripadnica drugog naroda.

Subota, 24. februar
U selu Veliki Trnovac, na jugu Srbije, zavrsen je jos jedan sastanak predstavnika lokalnih Albanaca oko usaglasavanja platforme za pregovore sa predstavnicima zvanicnog Beograda. Riza Halimi je najavio konacnu verziju ove platforme sredinom nedelje.

Nedelja, 25. februar
U Beogradu je uhapsen Radomir Markovic, bivsi sef SDB Srbije. Markovic se dovodi u vezu sa serijom politickih ubistava.

Predrag Bulatovic je novi predsednik SNP-a. Tako je odlucio kongres ove stranke odrzan u Bjeloj kraj Herceg Novog.

Ponedeljak, 26. februar
U Beogradu su razgovarali premijeri Srbije i Republike Srpske Zoran Djindjic i Mladen Ivanic. Djindjic je najavio zonu slobodne trgovine sa BiH i Hrvatskom.

Vojislav Kostunica je razgovarao sa Rudolfom Susterom, slovackim predsednikom, prilikom zvanicne posete Slovackoj.

Sefovi diplomatija EU osudili su nasilje »albanskih naoruzanih snaga«. U zonu bezbednosti bice poslato 30 posmatraca EU.

Milorad Ulemek, zvani Legija, smenjen je sa mesta komandanta jedinice za specijalne operacije SDB Srbije.

Tribunal u Hagu osudio je bivseg potpredsednika tzv. Herceg Bosne Darija Kordica na 25 godina zatvora za etnicko ciscenje Muslimana u srednjoj Bosni, a Marka Cerkeza iz Viteza na 15 godina zatvora zbog napada njegovih vojnih formacija na muslimanska naselja, ubijanja, nezakonitog zatvaranja civila.

Poslanici oba veca Savezne skupstine usvojili su Zakon o amnestiji. U jednom momentu, savezni ministar odbrane Slobodan Krapovic sisao je sa govornice, prisao predsedniku SRS Vojislavu Seselju i udario mu samar. Seselj je tokom Krapovicevog izlaganja za govornicom neprekidno dobacivao raznorazne primedbe.

U blizini Njujorka preminuo je Dragoslav Avramovic tvorac »super dinara« iz 1994.

Nastasja Radovic   

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar