Broj 258

Dogadjanja

Greske i gresi vladike Filareta

Episkopu Filaretu koji sedi »na tronu sv. Save« u slavnoj i velicanstveno lepoj Milesevki zaista nije sudjeno da u miru i molitvi provodi svoje dane; on je ponovo u zizi javnosti – i Republika je o tome u vise navrata pisala – pa mu Radio B92 u svom opsirnom izvestaju od 26. 2. 2001. posvecuje dosta paznje, nabrajajuci raznorazne politicke greske koje je preosveceni cinio pod Milosevicem kada mu se srce kolebalo izmedju sada svrgnutog diktatora i Seseljevih radikala, ali i grehe koje je navodno ne samo pocinio nego je – opet navodno – njima i obremenjen, i to veoma.
Sada je preosvecenog snasla jedna druga nevolja koja upucuje na to da se ovom problemu mora ozbiljnije pristupiti.
Naime, »grupa od hiljadu gradjana vernika potpisala je peticiju patrijarhu srpskom g. Pavlu« zahtevajuci da ga rascini zbog gresaka i grehova za koje se kaze da se o mnogima »jos ne moze javno govoriti«. I to je ono sto je novo i sto je zaista vazno – bezmalo prvi put se u Crkvi cuje, i jasno oseca, glas laika, obicnih vernika, koji se godinama nije jasnije cuo jer se u Crkvi bukvalno primenjivao princip–nacelo »poslusanija« jerarhiji i visim crkvenim vlastima. To nacelo, koje u njegovoj sustini niko i ne spori – to su komunisti zvali »demokratski centralizam« – ne sme se slepo slediti, a Crkva je definisana kao jedinstvo jerarhije i verujuceg naroda Bozjeg. Gradjani vernici imaju pravo da se bave problemima Crkve, to im je kanonski zajemceno a u ovom slucaju – oko svega ovoga u vezi sa preosvecenim Filaretom – to je i vazno za sve nas kao i za Crkvu u celini. Da su gradjani vernici to svoje pravo koristili tokom minule decenije pod Milosevicem koliko bismo nevolja bili postedjeni – no bilo je kako je bilo i sada nije kasno.
Kako ce preosveceni Filaret proci na sudu Crkve ne znamo, ali je dogadjaj ovo sto su vernici digli glas koji su hiljadama potpisa i potvrdili.

M. Dj.   

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar