Broj 258

Alternativa

Duh mesta

Kafana »Zora«, nekadasnje steciste levicara i sindikalista, nalazi se u zgradi koja je sedamdesetih godina 19. veka podignuta za hotel »Bulevar«. Ne zna se ko je projektovao pamti se samo da je prvi vlasnik bio bogati proizvodjac likera, Cincarin iz Makedonije Djordje Pasona.
Kao sto cesto biva u istoriji nase arhitekture i gradjevinarstva, ostao je samo mali trag koji navodi arh. Bojan Kovacevic kao Pasonino jadanje da »pravi sebi sekiraciju od tvrd materijal«. Na osnovu toga, mozemo zakljuciti koliko je u ono vreme, u danasnjem centru Beograda, tvrd materijal za gradnju bio znacajan. Po svemu sudeci i redak.
Zgrada »Bulevara« bila je prva u kompleksu kuca koje su se protezale sve do danasnjeg Doma vojske i Ulice brace Jugovica. Verovatno je prvom vlasniku bila stvarna »sekiracija«, posto je prodao Tomi Vandjelu koji je, pre Prvog svetskog rata, prekrstio u hotel »Opera«. »Hronicari su zabelezili da je hotel bio prve kategorije, sa 14 veoma elegantnih soba. Ime nas navodi da su se ovde, u Beogradu, izvodile prve operske predstave, a dva poznata stalna stanovnika u jednom periodu bili su Jakov Ignjatovic i Antun Gustav Matos«, kaze arh. Kovacevic.

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar