Broj 258

Alternativa

Duh mesta

Kafana »Zora«, nekadasnje steciste levicara i sindikalista, nalazi se u zgradi koja je sedamdesetih godina 19. veka podignuta za hotel »Bulevar«. Ne zna se ko je projektovao – pamti se samo da je prvi vlasnik bio bogati proizvodjac likera, Cincarin iz Makedonije Djordje Pasona.
Kao sto cesto biva u istoriji nase arhitekture i gradjevinarstva, ostao je samo mali trag koji navodi arh. Bojan Kovacevic kao Pasonino jadanje da »pravi sebi sekiraciju od tvrd materijal«. Na osnovu toga, mozemo zakljuciti koliko je u ono vreme, u danasnjem centru Beograda, tvrd materijal za gradnju bio znacajan. Po svemu sudeci i redak.
Zgrada »Bulevara« bila je prva u kompleksu kuca koje su se protezale sve do danasnjeg Doma vojske i Ulice brace Jugovica. Verovatno je prvom vlasniku bila stvarna »sekiracija«, posto je prodao Tomi Vandjelu koji je, pre Prvog svetskog rata, prekrstio u hotel »Opera«. »Hronicari su zabelezili da je hotel bio prve kategorije, sa 14 veoma elegantnih soba. Ime nas navodi da su se ovde, u Beogradu, izvodile prve operske predstave, a dva poznata stalna stanovnika u jednom periodu bili su Jakov Ignjatovic i Antun Gustav Matos«, kaze arh. Kovacevic.

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar