Broj 258

Alternativa

Nacela opstanka

»Neposredno pred sticanje drzavne nezavisnosti Srbije«, podseca Latinka Perovic, »srpski socijalisti su u svom glasilu Staro oslobodjenje, napisali:
‘Nikada ne treba zaboraviti da napredak koraca, da sloboda postaje opstecovecanska potreba svakog naroda. Po tome, dakle, samo one drzave mogu racunati na dug opstanak, pravilan razvitak i usavrsavanje, koje se osnuju na naprednim nacelima. Ukoliko se nova srpska drzava osnuje na naprednim nacelima, utoliko ce njen opstanak biti cvrsci, a buducnost svetlija. Srpsku drzavu osnovanu na nacelu narodnosti, razlupace brzo koracajuci napredak svojim teskim stopalima.
Nova srpska drzava ne moze se osnovati ni na istorijskim pravima. Jos samo fantaste i pusti zanesenjaci mogu sanjati o granicama Dusanove Carevine i pozivati se na istorijska prava. Mladom cilom srpskom narodu nije potrebno prizivanje mrtvih. Zivot ne nice iz grobova. Nama nije potrebna apelata na mrtva istorijska prava. Srpski narod treba da se oslanja i apelira na mnogo covecnija prava, na pravo svakoga naroda da zivi i napreduje svestrano’«.

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar