Broj 259

Dijalog

Neocekivani korak u Evropu

Radjanje kamerne opere »Madlenianum« dogadjaj stoleca

Jos jedan dogadjaj muzicke sezone. Jos jedno bekstvo iz uzavrele stvarnosti... Posle gostovanja Zubina Mehte u Centru »Sava« sa Beogradskom filharmonijom, gostovanja Moskovskih solista s vodecim violinistom sveta Jurijem Basketom, obnovom Bartokovog i Parlicevog »Cudesnog mandarina« Duska Sifnios u nedavno otvorenoj kamernoj operi »Madlenianum«, veoma je uspela jos jedna gala premijera: komicna Smetanina opera »Dve udovice« u majstorskoj, savremenoj reziji poznatog evropskog reditelja i direktora Praske opere Jozefa Prudeka. Dirigovao je Stanko Jovanovic. Glavni, sjajni solisti: Nikola Mitic, Dusan Plazinic, Jasmina Trumbetas Petrovic, Tanja Obrenovic... I razigrani baletsko-horski ansambl... Zasto je posebno znacajna nova premijera u novoj kamernoj operi?
Nasu epohu obelezava sve veci broj kamernih opera koje su sve popularnije u svetu muzike. Jugoslavija je u Zemunu, pred kraj veka, stekla svoju prvu kamernu operu 26. januara 1999, uoci NATO bombardovanja Jugoslavije uspesnom premijerom popularne komicne opere »Tajni brak« Domenika Cimaroze, povodom 200. godisnjice smrti italijanskog kompozitora.
Novo muzicko pozoriste, jedino te vrste na Balkanu i u Srednjoj Evropi kao da je »palo s neba« u muzicki zaostalu sredinu prepunu sunda ima, nesumnjivo, veoma znacajnu kulturnu misiju: pored premijernih predstavljanja popularnih operskih dela, posebno komicnih opera, otkrivanje i angazovanje novih, mladih operskih zvezda u zemlji, »lepih glasova i horova« ima za cilj i negovanje profinjenog stila izvodjenja posebno razgovetne, artikulisane dikcije koja nije vrlina nase »nacionalne pevacke skole«. Bilo je i takmicenja jugoslovenskih horova i orkestara itd. Osim toga nova opera otkriva i osvaja novu mladju zemunsku, novobeogradsku i beogradsku publiku za novi teatar u gradu gde se rodio nas »najveci pevac svih vremena«, dramski tenor Laza Jovanovic (19151962) koji je proslavio svoj grad i svoju zemlju u svetu.
Nova jugoslovenska opera sa simbolicnim nazivom »Madlenianum« predstavlja nas novi izazov, neocekivani muzicki korak u Evropu, i to u vreme kosovske golgote. Prva privatna institucija te vrste koja treba da afirmise istinske kulturne vrednosti dobila je ime po gospodji Madleni Jankovic koja je, na vise nego smeli predlog direktora i mastovitog reditelja »Tajnog braka« Gordana Dragovica osnovala kamernu operu ulozivsi znatna sredstva za zakup novog operskog teatra od toga znatan deo sredstava za opremu bolnice na Bezanijskoj kosi. Ne treba zaboraviti ni »Fond Madlene Jankovic« koji stipendira studente muzike i iz drugih oblasti, a od 1994. pomaze izdavacku delatnost, likovne izlozbe kao i humanitarne akcije. 
Da je, odista, rodjena nova kamerna opera potvrdjuje ne samo njena organizacija vec i veoma uspeli, i kod publike i kritike, njen repertoar kao i gostovanja u unutrasnjosti zemlje. Pored »Tajnog braka« Cimaroze, »Nasilja nad Lukrecijom« Bendzamina Britna, Rosinijevog »Sinjor Briskina« i baleta »Orfej u podzemlju«, kamerna opera u Zemunu otvorila je sirom vrata i drugim pozorisnim i kulturnim manifestacijama u zemlji.
U svakom slucaju, novo kamerno pozoriste »Madlenianum« otvara novu muzicku eru i predstavlja za nasu sredinu veliki kulturni dogadjaj. Dogadjaj stoleca ako se opera gradi ili osniva jednom u sto godina!

Vinko Sale    

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar