Broj 259

Dogadjanja

Odrzana godisnja skupstina Drustva sudija Srbije

Nov impuls nezavisnom sudstvu i dignitetu sudija

U subotu, 7. aprila, odrzana je u velikoj dvorani Palate pravde u Beogradu godisnja skupstina Drustva sudija na kojoj je usvojen nov Statut i izabran nov Upravni odbor.
U prisustvu preko sest stotina sudija iz cele Srbije u dupke punoj sali, dosadasnji predsednik Upravnog odbora dr Zoran Ivosevic je podnoseci izvestaj o dosadasnjem radu Drustva sa velikim zadovoljstvom konstatovao da se Drustvo sudija za samo nekoliko meseci po broju clanova vise nego udvostrucilo: naime, od nekoliko stotina najhrabrijih sudija koliko je Drustvo imalo od 1998. pa do petooktobarskih dogadjaja stiglo se do impozantne cifre od cak 1366, sto cini gotovo 60 odsto svih sudija u Srbiji (ima ih oko 2400). On je naglasio da ce tako brojno clanstvo umeti da na svojim plecima iznese teret promena koje valja izvrsiti u sudstvu i oko njega.
Vaznosti skupa doprineli su svojim prisustvom i kracim govorima mnogi gosti iz zemlje i inostranstva, pre svega iz pravnickih i civilnih drustava i nevladinih organizacija. Skupstinu su pozdravili ambasador OEBS-a u Beogradu Stefano Zanino i ministar pravde u Vladi Republike Srbije dr Vladan Batic. Inace tokom diskusije prevladao je stav da Drustvo sudija Srbije ne samo da nije prekinulo sa radom, vec ce, u novim okolnostima, nastaviti da deluje aktivnije nego dosad. Drustvu je posle skoro tri godine odobrena formalna registracija i prakticno ono prestaje da bude »ilegalno« kako ga je nazivao prethodni rezim. 

Novi Statut nije menjao osnovne ciljeve za koje se Drustvo zalaze. To su: izgradnja pravne drzave i vladavina prava, uspostavljanje nezavisnog i samostalnog sudstva, afirmacija prava kao struke i nauke, podizanje ugleda i materijalnog statusa sudija, unapredjenje propisa o organizaciji i radu sudova.
U ostvarivanju svojih ciljeva Drustvo sudija Srbije ce, kao dobrovoljna, strukovna, nestranacka i neprofitabilna organizacija, pokretati narocite inicijative za donosenje, izmene i dopune Ustava Srbije, zakona i drugih propisa i opstih akata, aktivno ce ucestvovati u radu na tim izmenama i dopunama, stitice ugled i dostojanstvo sudijske profesije i braniti svakog sudiju, a ne iskljucivo svog clana, od eventualnih pritisaka izvrsne vlasti, javno ce braniti nezavisnost sudstva kad god ono bude ugrozeno, izdavace u tom cilju sudske i naucne publikacije od interesa za prosirivanje znanja mladih sudija, pa ce u tom smislu organizovati i strucna savetovanja, seminare, predavanja i druge oblike strucnog usavrsavanja.
Drustvo ce raditi po ranije usvojenom, a na ovoj skupstini aklamativno potvrdjenom Kodeksu sudijske etike.

Zanimljivo je da na skupstini, u duhu novousvojenog Statuta (cl. 23, 25 i 28), nisu izabrani predsednici Upravnog i Nadzornog odbora kao ni Suda casti. Izabrani su samo clanovi ovih tela, s tim da se u sto skorijem roku ona konstituisu i izmedju svojih clanova izaberu predsednika.
Na kraju istaknimo i to da je na predlog sudije Angeline Jovanovic dan odrzavanja prakticno osnivacke skupstine Drustva, 7. april, proglasen za Dan sudija Srbije.

Zlatoje Martinov   

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar