Broj 262

Pravosudje

»Sve sudije da sude po zakoniku, pravo, kako pise u zakoniku,
a da ne sude po strahu od carstva mi.«
Clan 172 Dusanovog zakonika iz 1354. godine

Svesni da, kao sudije, odlucuju o zivotu i smrti, slobodi i neslobodi, svojini i imovini, ljudskim pravima i patnjama, istini i lazi, upotrebi i zloupotrebi prava, ustavnosti i zakonitosti, clanovi Drustva sudija Srbije, sa osecanjem odgovornosti za javno poverenje koje im je povereno i ugled profesije kojom se bave, utvrdjuju

Kodeks sudijske etike

Budi nezavisan

Kanon 1

Sudija treba da sudi na osnovu sopstvene procene cinjenica i sopstvenog shvatanja zakona, bez ogranicenja i tako da ne podleze spoljnim ili unutrasnjim uticajima, podsticajima, pritiscima, pretnjama, intervencijama, neposrednim ili posrednim, sa bilo koje strane i iz bilo kojih razloga.

Budi pravedan

Kanon 2

Sudija treba da svakom prizna ono sto mu pripada, u jednakom postupanju sa jednakim stvarima, u nejednakom postupanju sa nejednakim stvarima srazmerno njihovoj nejednakosti i u postupanju prema drugome kao prema sebi.

Budi profesionalan

Kanon 3

Sudija treba da vrsi svoju duznost strucno, savesno, nepristrasno, objektivno, marljivo, efikasno i kulturno, vodeci racuna o redosledu prijema predmeta i njihovom znacaju, odnosno karakteru.

Budi slobodan

Kanon 4

Sudija treba da bude slobodan u odlucivanju i zato mora biti sposoban da se odupre dnevnoj politici, centrima moci, javnom mnenju, predrasudama, iskusenjima, porocima, strastima, privatnim i porodicnim interesima i drugim unutrasnjim i spoljnim uticajima.

Budi hrabar

Kanon 5

Sudija mora da odoleva pretnjama, ucenama i drugim nasrtajima na njegovu licnost i njegov integritet.

Budi dolican

Kanon 6

Sudija treba da se uzdrzava od svakog postupka koji je nedolican ili ostavlja takav utisak, kao i od postupka koji izaziva podozrenje, podstice sumnju, slabi pouzdanje ili na drugi nacin narusava poverenje u sud i njegovu objektivnost.

Budi nepodmitljiv

Kanon 7

Sudija ne sme da sudi ostvarujuci ili ocekujuci bilo kakvu korist za sebe ili drugog.

Budi posvecen

Kanon 8

Sudija mora da bude posvecen pozivu, pa ne moze obavljati drugu duznost, sluzbu ili posao, ako time narusava poverenje u sud, ugled suda i nezavisnost sudske vlasti.

Budi apolitican

Kanon 9

Sudija moze imati svoje politicko ubedjenje, ali se mora uzdrzavati od neprilicne politicke aktivnosti i ne sme dopustiti da politika utice na sudsku odluku.

Budi odan kodeksu

Kanon 10

Standardi za eticko ponasanje sudija utvrdjeni ovim kodeksom treba da postanu filozofija i nacin zivota svih sudija.

predsednik Drustva sudija Srbije
dr Zoran Ivosevic

 


© 1996 - 2001 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana 
Posaljite nam vas komentar